Özgürlük herkesin her istediğini yapabilmesi değil,
herkesin birbirinin hakkına saygı göstermesi demektir…
Yukarıdaki cümle Türkiye’de hakkıyla reggae müzik yapan grup SATTAS’ın web sitesinde göze çarpan ilk cümlelerden birisi. “Peki nedir bu Sattas ?”, “Neymiş şimdi bunun anlamı ?” gibi sorular aklınıza geliyor olabilir. Merak etmeyin yazıyı okudukça kafanızdaki sorular da cevaplanacak ☺️
Sattas 2004 yılında Orçun Sünear ve Derya Eke tarafından kurulan bir müzik grubu. Sattas kelimesinin kökü ve anlamıysa Jamaika İngilizcesindeki “satta” kelimesinden geliyor. “Satta” rahatla, salla ya da takma gibi anlamlara işaret ederken sonuna gelen “s” eki ise İngilizcedeki gibi çoğul anlamı katmak için kullanılmış, daha sonra da da grubun ismi olmuş ve iyi ki de olmuş. Grup üyeleri Sattas’ı daha çok bir okul olarak gördüklerini söylüyorlar. Eğlenceli, eşitlikçi ve özgürlüğüne düşkün bir okul bu. Bir reggae grubundan da daha farklı bir şey bekleyemezdik zaten.
Sattas grubuyla ilgili önemli bilgilerden bir tanesi de 2012 Temmuz’unda Türkiye’nin ilk reggae albümü SATTAS- SATTAS’ın çıkmış olması. İkinci albüm üzerinde de çalıştıklarını müjdeleyelim. Ayrıca 10 Mart’ta da Bir Ben Miyim adlı single çalışması yayınlandı. Bir Ben Miyim şarkısı dışında küçük bir sürpriz olarak Duman’ın Aman Aman şarkısı da cover olarak yerini aldı bu çalışmada. Çeşitli dijital platformdan dinleyebilmek mümkün.
Festivallerden Festivallere Koşmak ?
Grup aslında farklı alanlardan gelen müzisyenlerden oluşuyor ve bunun faydasını da ortaya koyuyor. Root Reggae’nin ekseninden ayrılmayan grubun şarkılarında Rock, Jazz, Ska, Dub ve Klasik Müzik etkilerini de görmek mümkün. Birçok festivalde (Ruhr Summerjam, Prag Reggae, Siren Reggae Fest, Rock n Coke, Efes One Love, Chill Out, Harvest Festival, Off Town, Büyük Gençlik Buluşması, Zeytinli Rock Festivali, Mini Fest, İst Moto Fest, Balıkesir Moto Fest, Soundgarden, Grafitti Fest, Adidas(all Originals) Fest, Ekşi Fest, Nilüfer Fest) yer almış olan grup son olarak geçen sene Türkiye’de yapılan seçmeyle Sziget festivaline de gitmiş bulunmaktadır.
Böyle Olur Canlı Performans ?
Sattas, isminin hakkını vererek hayat enerjinizin tükendiği bir anda sizi şarkılarıyla “batsın bu dünya” halinden “ağlama değmez hayat” moduna geçirebilir. Rutin hayat akışında ya da uzuunn bir toplu taşıma yolculuğunda bir anda kulağınıza güzel sesiyle Orçun Sünear’ın “Niye üzgünsün böyle sen, Derdin var dimi inceden?” diye sormasıyla derdinizi de düşünür ama bir yandan da mutlu olursunuz. Sonuçta bir siz değilsinizdir cefa çeken, anlamışsınızdır. İşte Sattas böyle bir müzik grubudur.
Canlı performansları ise efsanevi denilebilecek kadar iyidir. Bu insanlar bu kadar enerjiyi nasıl buluyorlar diye kendi kendinize sorarken bir bakmışsınız sahnenin enerjisi size de geçmiş. Normalde dinleyici sahnedeki müzisyenin ruh halini etkilerken Sattas performansı sonrası hayattan bezmiş gibi girdiğiniz konserden mutlu, mesut olarak ayrılırsınız.
Sattas’ın şarkılarını dinledikçe grup üyelerinin kesinlikle müzik yapmak için doğduklarından emin oluyorsunuz. Çoğu dinleyici daha önce neden dinlemedim diye hayıflanır hatta. Kimi dinleyici tesadüfen bir dijital platformda denk gelmiş, kimisi ise merak edip konserine gitmiş. Genel düşünce ise daha önce keşfetmediğine pişman olma şeklinde. Grup üyelerinin samimiyeti ve içtenliği ise ayrı bir yazı konusu olabilir . Eğer anlatılanları merak ettiyseniz en kısa zamanda bir Sattas konserine gitmenizi öneririm. Kendi gözünüzle görüp kulağınızla duyunca Sattas hakkında söylenenlerin ne kadar doğru olduğunu siz de anlayacaksınız.