in ,

Bu Kıyafetler Çocuklarla Birlikte Büyüyor! Seneye de Giyersin Devri Son Buluyor!

“Biraz büyük aldım, seneye de giyer”

Bu sözle büyümüş koca bir nesil vardır. Kıvrılan kazak kolları, içe katlanan pantolon paçaları ve kendinden büyük kıyafetler taşımak zorunda kalan bebekler, çocuklar…

Artık bu sorun tarihe karışıyor, çünkü Ryan Yasin geliştirdiği yeni kıyafet teknolojisiyle giyenle birlikte büyüyen kıyafetler yarattı.

“Büyüyünce de Giyer”

Kabul edelim, hayat pahalı! Çocukların en büyük harcama kalemlerinden biri ise kıyafetleri. Oldukça hızlı büyüyen çocuklara kıyafet yetiştirmek çok zor. Henüz üniversiteden yeni mezun olan Ryan Yasin geliştirdiği bir kıyafet teknolojisiyle hem çocukları hem aileleri büyük bir dertten kurtaracak gibi gözüküyor.

Bu Kumaş Uzuyor!

Royal Collage of Art’da okurken keşfettiği bir materyal, Yasin’in büyüyen kıyafet macerasını başlatmış. Bu kıyafetin ismi ise Petit Pli. Diğer elastik malzemelerin aksine, gerildiği zaman dikey yönde uzayan bu materyal bir nevi çocuğun bedenine göre şekil alabilecek bir özelliğe sahip.

Bu da bu materyalin giyildikçe bollaşmasına değil, uzamasına olanak sağlıyor.

Çevre Dostu

Malum bebeklerin  6-36 hafta arası dönemlerinde oldukça hızlı bir büyüme gözlemlenir ve bu dönemde bebeğe yeni alınan bir kıyafet sadece 1 hafta sonra kullanılamaz hale gelebilir.

Üstelik bu durumun maliyeti oldukça yüksek. Bu maliyeti sadece satın alma maliyeti olarak düşünmemek gerekiyor, çünkü bu tüketimin bir de çevresel boyutu var.

Yeğeni İlham Kaynağı Olmuş

Yasin aslında lisans eğitimini havacılık mühendisliği bölümünde tamamlamış bir isim.  Farklı elastik ve dirençli materyaller üzerine araştırmalar yapan Yasin bu materyalin esnek yapısını keşfettiğinde aklına gelen ilk şey tekstil dünyasında bu materyalin ne kadar işlevli olabileceği olmuş.

Onu bu fikre yönlendirense yeğeninin ne kadar hızlı büyüdüğü ve ailesinin ona devamlı kıyafet almaktan şikayet ettiğini farketmesi olmuş.

Materyal şu için dış giyime, yani mont, kaban gibi ürünlere yönelik olarak kullanılıyor. Üstelik su geçirmez olan materyal bu sayede oldukça tercih edilebilir bir hal alıyor.

Büyük Ödüle Aday

Yasin’in bu keşfi ve fikri ona şimdiden başarı kapılarını açtı. İngiltere’de James Dyson Ödülü’nü kazanarak 2000 £’luk ödüle kavuşan Yasin, şimdi ise dünya çapında verilecek olan 30,000 £’luk ödüle talip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pazar Köşesi ( 4-10 Eylül 2017)

Konut Projesi Kapsamında Ev Satın Alırken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar