Sizinde saçlarınız teker teker dökülüyor mu?
Erken yaşta kelleşmeye mi başladınız?
Yalnız değilsiniz. Hem ülkemizde, hem de dünyada pek çok insan kellikle mücadele etmeye çalışıyor. Üstelik yeni teknolojilerle birlikte gelişen saç ekimi yöntemleriyle kellik ve saç dökülmesiyle mücadele etmek çok kolay.
İşte karşınızda her geçen gün daha da yaygınlaşan ve daha etkili sonuçlar veren saç ektirme işlemiyle ilgili A’dan Z’ye her şey.
Eğer özel olarak çok merak ettiğiniz bir başlık varsa ve o başlığı okumak için sabırsızlanıyorsanız aşağıda başlık üzerine tıklayarak direk o bölüme gidebilirsiniz. ?
Saç Ekimi Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç Ekiminin Tarihçesi
İnsanoğlunun saçlarıyla olan imtihanı oldukça uzun bir tarihe dayanıyor. Antik Yunan’dan günümüz ülkelerine gelene kadar gerek şapkalar, çeşitli örtünme ve saç modelleriyle saçlar her zaman için hem bir kültürel gösterge, hem de bir güzellik göstergesi oluştur. Tarihin farklı dönemlerinde kimi kültürlerde saç dökülmesine karşı farklı bitkiler ve büyüler kullanılarken, kimi kültürlerde ise kellik ve dazlaklık ön plana çıkmıştır. Hangimiz Budist rahipleri görmemişizdir ki şu güne kadar.
19. yy’a gelindiği ise saç ekimi dediğimiz işlemin ilk tohumları atılmaya başlanıldı. Kafa derisinin bir operasyonla yüzülerek başka bir bölgeye cerrahi aşılama yöntemi kullanılarak nakledilmesi o dönem için oldukça yeni bir uygulamaydı. Bu teknik 1930’lı yıllarda Japonya’da kaş ve kirpik naklinde kullanılıyordu. O dönem sadece saç ve kirpikle sınırlı olan bu işlem saç nakli için hiç uygulanmadı. II. Dünya Savaşı’dan sonra dünyaya kendini kapatan Japonya’nın bu çalışmalarından onlarca yıl boyunca dünyanın geri kalanının haberi olmadı
Bugün bildiğimiz anlamda ilk saç nakli ise Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirildi. 1950’lerde New York’ta dermatolog Orentreich’in erkek denekler üzerinde saç nakli yapmaya başlaması ile duyulan bu işlem o dönem çok ilgi toplayamadı. Çünkü saç naklinin gerçek saçın yerini tutamayacağı düşünülüyordu. Ancak dermatolog Orentreich çalışmalarına farklı denekler üzerinde devam ederek, saçın geliştiğini ve kalıcı olduğunu kanıtladı. 20 yıl boyunca saç ekimi üzerine çalışan Orentreich bu alanda ön plana çıkmayı pek başaramadı.
Saç nakli işleminin dünya çapında duyulmasını sağlayan ise Brezilyalı doktor Uebel oldu. Ardından ise Amerikalı doktor Rassman’ın mikro cerrahi yöntemiyle bir seferde binlerce saç kökü nakli yapması ile saç ekimi yaygınlaştı.
Günümüzde de en yaygın şekilde kullanılan saç ekimi yöntemi olan FUE yöntemi ise ilk olarak 1988 yılında Japonya’da, Masumi Inaba tarafından tanıtılan 1mm’lik punçlarla yavaş yavaş tıp dünyasında kendine yer bulmaya başladı. FUE yöntemi, 2002 yılında William R. Rassman ve Robert M. Bernstein sayesinde tıbbi literatüründeki yerini aldı. 2007 yılında ise Dr. Miquen G. Canales and Dr. David Berman tarafından robotik fue saç ekim yöntemi geliştirildi. Robotik saç ekiminin temelini FUE saç ekimi yöntemi oluşturuyor.
Saçlar Neden Dökülür?
Saç ekimi tekniği son 100 yılda geliştirilmiş olsa da, insanların saç dökülmesine karşı verdiği savaş oldukça uzun ve eski bir tarihe sahip. İlk uygarlıklardan, günümüze kadar gelen bu mücadele, tarihin farklı dönemlerinde farklı şekillerde verilmiştir.
Peki ya hep bizimle olacağını sandığımız, umut ettiğimiz saçlarımız neden dökülür? Bunun pek çok farklı sebebi vardır.
Saçlarımız aynı cildimiz gibi kendini yenileyen bir döngüye sahiptir. Bu döngü kişinin genetik özellikleri, yaşadığı iklim koşulları, saçını yıkama sıklığı, yediği yemekler gibi pek çok farklı etkene göre değişiklik göstermektedir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse her gün 50 ila 100 saç teli arasında saç telimizi kaybettiğimiz söylemek mümkün. Ne 100 mü dediğinizi duyar gibiyim? Ama korkmayın toplamda bir insan ortalama olarak esmerse 150.000, sarışınsa 100.000 adet saç teline sahiptir. Bu rakamların yanında 50 oldukça az bir rakam. Üstelik dökülen saçın yerine, aynı saç kökünün yeniden saç ürettiğini de not etmek gerekir.
Ancak işler her zaman yolunda gitmez ve yukarıda da bahsettiğimiz etkenlere de bağlı olarak dökülen saçların hepsi yerine geri gelmez.
Stres ve Uykusuzluk
Stres ve uykusuzluk bu etkenlerin en başında yer alıyor. Stres altındaki bir bireyde saç dökülmesi sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen bu durum uykusuzlukla birleştiğinde daha net bir şekilde gözlemlenebilir.
Hormonal Değişiklikler
Bunun en net yansımasını kadınların aylık regl döngülerinde gözlemlemek mümkündür. Yoğun bir hormonal değişikliğin yaşandığı bu dönemde, aynı menapoz döneminde olduğu gibi karşılaşmak mümkün. Bu tip hormonlara bağlı dökülmeler genel olarak fizyolojik sınırlar içinde gerçekleşir ve dökülen saçların yenileri çıkar.
Fiziki Değişiklikler
Saç dökülmesi mevsim geçişlerinde de sık yaşanan bir durumdur. Ateşli hastalıklar sırasında, tiroid (guatr) hastalıklarında, çeşitli ilaçların kullanımına bağlı olarak, demir eksikliğine veya vitamin ya da folik asit eksikliğine bağlı olan kansızlık durumlarında da saç dökülmesi rastlanılabilir.
Yanlış Şampuan Kullanımı
Saçlarımızı temizlemek ve onlara bakım uygulamak için kullandığımız ürünler saç dökülmesine neden olabilir. Saçlarımızı olabildiğince kimyasallardan uzak tutmamız gerekir.
Erkeklerde Saç Dökülmesi
Özellikle gencinden yaşlısına Türk erkeklerinin en çok şikayetçi olduğu şeylerden biridir saç dökülmesi. Özel bir dökülme tipi olan erkeklerde saç dökülmesi nadiren de olsa kadınlarda da görülebilir.
Bu nedenledir ki hem dünyada, hem de ülkemizce saç ektirmeye en çok ilgiyi erkekler göstermekte. Eee herkes George Clooney’in genetiğine sahip olacak diye bir şey yok sonuçta. 😉
Türkiye’de Saç Ekimi
Türkiye’nin saç ekimi açısından bir cennet olduğu söylersek abartmış olmayız. Hem verilen hizmetin kalitesi, hem de fiyatlandırma olarak oldukça tercih edilebilir hizmetlere ev sahipliği yapan Türkiye saç ektirmek isteyenler için bir numaralı adres.
Hatta sağlık turizmindeki en büyük kalem olan saç ekimi işlemini en çok tercih edenlerin de Araplar olduğunu söylemek mümkün. Üstelik saç ekimi için dünyada en çok tercih ülke de Türkiye.
Saç Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi işlemini 2 aşamada düşünmek mümkündür. Öncelikle kişiden canlı saç kökleri alınır ve ikinci aşamada bu saç kökleri saç olmaya bölgelere nakledilir. Bu işlemler için iki farklı yöntem kullanılır.
1.FUE
En sık uygulana FUE yöntemi saç köklerinin başın arka tarafından alınmasıyla gerçekleştirilir. Başın arka tarafından iki kulak arkasındaki donör bölgeden alınan saçlar,ekilecek saçlara kaynaklık eder. Bu bölgeye işlem uygulanmadan önce lokal anestezi uygulanır.
Donör bölgeden toplanan saç kökleri, saç ekiminin gerçekleşeceği alana tek tek yerleştirilir.
Uzun süredir kullanılan bu yöntem zaman içinde bir evrimde geçirmiştir.Bugün mikromotor ile yapılan p-FUE ilk tanımlanan tekniğin yerini almıştır. Artık çok nadiren FUE tekniği uygun vakalarda biopsi iğneleriyle uygulanmaktadır. Bu teknikte ensede dikiş izi kalmaz.
2. FUT
Günümüzde FUE yöntemine göre daha nadir uygulanan bu yöntemde, ensede seçilen güvenli bir alandaki saçlar bir bant şeklinde saç şeridi çıkarılarak,mikroskop altında köklere ayrıştırılır. 1930’lu yıllarda ilk kez kullanılan bu yöntem, saçların alındığı bölgede 5–10 cm’lik genişlikte şerit şeklinde bir cerrahi iz bırakır. Bu nedenle de günümüzde kullanılmamaktadır.
Saç Ekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşlem sırasında daha az acı çekmek ve işlemin daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İşlem öncesinde beslenme şeklinize dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Aynı zamanda yorgun olmamaya ve stresten uzak durmaya çalışmanız da doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.
Uygulamadan en geç 24 saat öncesinde sigara tüketimini bırakmalıdır. Aynı şekilde işlem öncesinde alkol ve benzer madde kullanımlarınızı da sıfıra indirmeniz gerekiyor. Kafein içeren içeceklerde bu yasaklı listesine dahil.
Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa bu ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayın. Uygulamadan 15 gün öncesinden başlayarak antidepresan, pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar kullanmamalısınız. Bunu bilmeden kullandıysanız doktorunuza durumu bildirmelisiniz. B ve E vitamini kullanıyorsanız alımını durdurmalısınız.
İlaç ve benzeri deri üstü krem kullanımını da ara vermeniz gerekmektedir. İşlem öncesinde saçınıza herhangi bir kimyasal kesinlikle sürmeyin.
Operasyon öncesinde mutlaka tok olun. Bu sayede daha az acı ve ağrı hissedeceksinizdir.
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi her ne kadar kulağa basit bir işlem gibi gelse de, bu işlemin oldukça ciddi riskler içeren bir operasyon olduğunu unutmayın. Bu nedenle mutlaka gerekli araştırmaları yapın ve doğru, işinde uzman bir doktoru seçin.
Saç ekimi işleminin başarısı doktorun ekim işlemini başarılı bir şekilde yapması kadar, sizin işlem sonrasında gerekli bakımları yapmanıza da bağlıdır. Öncelikli olarak doktorunuzun tavsiyelerine iyi kulak kabartın. Çünkü onun yönlendirmeleri sayesinde işlem sonrası en başarılı sonucu elde edebilirsiniz.
İlk Geceye Dikkat
İşlemin yapıldığı ilk 24 saat oldukça önemli. Anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte bir ağrı veya acı hissetmeniz mümkün. Bu sizi korkutmasın. Kafanıza kesinlikle dokunmayın. Sonuçta yeni işlem yapıldığı için her türlü enfeksiyona açık olacaktır kafa yüzeyiniz.
Terlemekten Uzak Durun
Spor, ağırlık taşımak gibi sizi terletecek işlerden uzak durun. Özellikle işlemin yapıldığı ilk 24 saat terlememeye çok dikkat edin. Aynı zamanda sizi terletecek işler, sizi yoracaktır da. Bu da daha işlemin başında vücudunuzu yormanız ve yerine tam yerleşmemiş olan saçların kolayca kırılmasına sebep olabilir.
Temas Etmeyin
Kafa derinizi temaslardan korumanız oldukça önemli. Bu nedenler ekim işleminden sonraki ilk günlerde sırt üstü yatmaya özen gösterin. Eğer ekim işlemi tepe bölgenize yapıldıysa, yüksek yastıklar veya ensenizi havaya kaldıracak özel aparatlar kullanırsanız bu temasın önüne geçecektir.
Neden Sırt Üstü?
Yan yatmanız durumunda şakak bölgenizde ufak şişlikler oluşabilir. Bunu önlemek için sırt üstü yatmaya özen göstermelisiniz.
Stresten Uzak Durun
Bir başka önemli nokta ise stresten uzak durmak. Malum daha önce de bahsettiğimiz gibi stres saç kökleri güçsüzleştiren ve dökülmeye neden olan bir etken. Bu nedenle saç ekiminin ardından güçsüzleşen kökler en az isteyeceğiniz şeydir.
İlaç Kullanımına Dikkat Edin
Mutlaka ama mutlaka ekim işlemi sonrasında doktorunuza danışarak ilaç kullanın. Antibiyotik ve benzeri ilaçlar hem işlem için olumsuz bir etkiye neden olabilir, hem de bağışıklık sisteminizi güçsüzleştirebilir.
İşlem sonrası acı, ağrı hissetmeniz normal. Bunu önlemek için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Pansumanı Atlamayın
Saç ekim işleminden sonraki gün bandajınızın çıkarılması için bir pansuman yapılması gerecektir. Bandajın çıkarılması ve saç ekim işleminin başarılı olması için pansuman adımını atlamayın
Saçlarınızı Yıkamayın
İşlemden sonraki ilk 3 gün saçınızı kesinlikle yıkamayın. Yıkama işlemini 3. gün sonrasında, doktorunuzun tarif ettiği şekilde ve tavsiye ettiği ürünlerle yıkayın.
Güneşten Koruyun
Saçınızı güneş ışınlarından korumayı unutmayın. Aynı zamanda yağmur gibi etkenlere karşı dikkatli olun. Bu nedenle dışarı çıkmak zorunda kaldığınız durumlarda saçınızı çok sıkmayacak bir şapka tercih etmelisiniz.
Hamamlardan Uzak Durun
Saç ekimi işleminden sonraki ilk bir ayda havuz, sauna, hamam gibi ısı derecesi yüksek ve enfeksiyon olma riskine sahip alanlarına gitmeyin.
Tavsiyeleri Dinleyin
Yukarıda size aktardığımız ve doktorların tavsiye ettiği maddelere dikkat ettiğiniz takdirde saç ekimi sonrasında yara izi kalması için bir sebep bulunmamaktadır. Ensede uyuşukluk hissi kalmayacak ve iyileşme sürecinizi sıkıntısız bir şekilde tamamlayacaksınızdır.
Saç Ekimi Sonrası Saçlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere,işlemden sonraki ilk 3 gün saçların yıkanmaması gerekiyor. Bunun nedeni ise açık saç kökleri nedeniyle, kafa derisinin enfeksiyona oldukça açık olması. Saçlarınızı yıkamaya işlemden 3 gün sonra başlayabilirsin. Ancak size yapılan işlemin ve sizin derinizin özel bir işleme ihtiyacı varsa ve bu durum hakkında doktorunuz sizi bilgilendirdiyse 3 gün kuralı sizin için geçerli olmayabilir.
Doktorunuzun saçınıza uygun olarak verdiği ya da reçete ettiği losyon ve şampuanı size önerilen süre boyunca kullanın. Ekim alanına ve ense kısmına parmak uçları ile dokunarak sürülen losyon 45 dakika bekletildikten sonra ılık ve tazyiksiz bir su ile temizlenmelidir. Hemen ardından ph değeri 5.5 olan antibakteriyel şampuan ile yıkanmalıdır. Ense bölgesi normal bir şekilde yıkanabilir, ancak, ekim bölgesinde bir süre hassas olmak gerekir. Ekim yapılan bölge yumuşak, masaj yapar gibi yıkanmalıdır.
Adım Adım İyileşme Süreci
Görüldüğü üzere başarılı bir saç ekiminin sırrı, saç ekimi işleminden sonra uygulanacak doğru bakımda saklıdır. İlk günün biraz ağrılı geçeceğini söylemek mümkün. Akşam yatarken oldukça dikkatli olmanız gerekecek, bu yüzden uykunuzu alamayabilirsiniz. Uyuyamasanız bile gözlerinizi kapatıp, kendinizi dinlendirmeniz en iyisi olacaktır.
İşlemden sonraki günü ense bölgenizdeki bandaj çıkarılarak, pansuman işlemi yapılacaktır. Bu kontroller sırasında doktorunuza aklınıza takılan her türlü soruyu sormaktan çekinmeyin. Pansumanlarınız çıkarıldıktan sonra saç deriniz 1 gün boyunca dinlenmeye bırakılacaktır. Bu esnada saç kökleriniz iyileşmeye başlar ve herhangi bir müdahale yapılmaz.
İşlemden sonraki 3. günün oldukça önemli olduğunu söylemek mümkün. Çünkü bu saçlarınızın işlemden sonra ilk defa yıkanacağı gündür. İlk yıkama eğer saç ekimi işlemini yaptırdığınız tesiste yapılırsa, daha doğru olacaktır. Ancak eğer uzak bir yerde oturuyorsanız veya tesise gitme şansınız yoksa yıkama işlemini size tavsiye edildiği şekilde ve tavsiye edilen ürünlerle yapınız.
İşlemin üzerinden 10-15 gün geçtiğinde ense bölgenizde ve ekim yapılan bölgedeki kabukların yavaşça dökülmeye başladığını farkedeceksiniz. Bu kabuklar en geç 20. günde dökülecektir. Eğer bu süreçte aksi bir durumla karşılaşırsanız, lütfen doktorunuzla temasa geçin.
İşlemin birinci ayında, ekim bölgesine yerleştirilen saçların bir kısmının döküldüğünü göreceksiniz. Bu sizi korkutmasın.Dökülen saçlar ikinci aydan sonra yeniden çıkmaya başlayacak. Bu dökülme ve yeniden çıkma tamamen sürecin bir parçası. Artık kökü sizde, korkmayın! 😉
İkinci ay ise saçlarınızın yavaş yavaş uzamaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Yaklaşık bir yılın sonunda ise saçlarınızın dökülmeden önceki görünümüne kavuştuğunu göreceksiniz.
Olası Yan Etkiler
Saç ekimi genellikle diğer operasyonlara göre daha basit bir operasyon gibi değerlendirilse de bu onun risksiz bir işlem olduğu anlamına gelmemektedir. Bu riskleri en aza indirmek için doğru doktorlar ve doğru merkezler tercih edilmelidir. Aynı zamanda işlem öncesi ve sonrası için verilen tavsiyelere uyulması oldukça önemlidir. Aksi takdirde beklenmeyen bazı durumlarla karşılaşılabilir. Saç ekimi sonrası olası yan etkiler ise şunlardır:
His kaybının oluşması
FUT tekniğinde yapılan saç ekiminin bir yan etkisidir. Verici bölgeden alınan saçlı deri parçasının derinden alınması sonucu oluşabilir. Bu bölgedeki sinirlerin kesilmesi sonucu ortaya çıkan bu durum kişide bölgesel his kaybı yaratır.
Yara İzi Oluşumu
Ekilecek saçların alındığı bölgeye atılan dikiş sonrasında bir yara izi oluşabilir.
Çim Adam Görünümü
Bu görünüm düzensiz ekim ve uygulanan yanlış bir işlemin sonrasında oluşabilir. Saç ekimi için açılan kanalların yeterli derinlikte olmaması nedeniyle cilt yüzeyinin dışında kalması nedeniyle oluşan çıkıntılar çirkin bir görünüme neden olabilir.
Dermoid Kist
Saç köklerinin olması gerekenden daha derine yerleştirilmesi sonucunda oluşabilir. Bu bölgelerde sivilceden daha büyük ve kalıcı kistler oluşabilir.
Kanama
En sık görülen yan etkidir. Bu durumun önüne geçmek için işlem öncesi kanın pıhtılaşmasını önleyecek ilaçlar alınmamaya özen gösterilmelidir.
Enfeksiyon
Saç ekimi işlemi vücudunuzda açık yaralar oluşmasına neden olan bir işlemdir. Bu nedenle de işlem sonrası kafa yüzeyiniz enfeksiyonlara daha açık hale getirir.
Ne Kadar Acıyor?
Saç ekimi yaptırmayı düşünenlerin en çok sorduğu sorulardan biridir bu soru. Kişinin ne kadar acı duyacağı işlemi yapan uzmanın uzmanlığına ve sizin acı eşiğinize oldukça bağlıdır. Pek çok kişi bu işlemin sinek ısırığına benzediğini söyler. İşlem başında fazla olan acı, işlem süresince yavaş yavaş azalır. Çünkü acı ve işlem nedeniyle ekim yapılan bölge uyuşmaya başlar ve acıyı daha az hissetmeye başlarsınız.
Saç Ekimi Ücretleri
Baştan uyaralım eğer saç ektirmeyi düşünüyorsanız ciddi paraları gözden çıkarmanız gerekiyor. Sakın ucuz diye lisansız ve hijyen bakımından denetlenmeyen merdiven altı olarak tabir edilebilecek tesisleri tercih etmeyin.
Saç ekimi işleminin ücretleri saç ekimin yapılacağı bölgenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Ekilecek saç sayısı arttıkça işlem ücreti de artmaktadır. Bir fiyat aralığı vermek gerekirse bu işlemin 2000-7000 TL arasında değişen ücretlere yapıldığını söylemek mümkün.
3 Comments
Leave a Reply