Kedilerden hemen herkes hoşlanır, ama siyam kedisi bir başkadır.
Bu muhteşem varlıklar hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!
Siyam kedisi, kendine has görünüşüyle özel bir kedidir. 1800’lü yılların sonunda Siam adıyla bilinen şimdiki Tayland’dan dünyanın diğer bölgelerine ihraç edilen bu kedi cinsi ipeksi vücudu, zıt renklere sahip kürkü, koyu mavi gözleriyle hemen herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Bedensel güzelliği kadar uyumlu karakteriyle de dikkat çeken siyam kedileri zeki ve sevimlidir de. İletişim yetenekleri de oldukça kuvvetli olan bu kedi hem sesiyle hem de hareketleriyle konuşabilir. Yani tabiri caizse, bir insan kediye dönüşse mutlaka bir siyam kedisine dönüşürdü.
1. Tarihçe
İyi bakılan bir siyam kedisi asilzade bir salon erkeğini veya kadınını andırır. Açık renkli olan vücudunun belli bölgeleri koyu renktedir. Antik Asya belgelerinde siyam kedilerini tasvir eden notlar bulunurken batıda 1900’lü yılların başına kadar siyam kedileriyle ilgili herhangi bir bilgi bulunamamıştır. Siyam kedilerinin kendine özgü görünümü herkese göre değildir, ancak zamanla oldukça popüler ve jenerik bir kedi türü haline gelmiştir.
Siyam kedileri doğal bir türdür. Yani genetik yapısında bir melezlik söz konusu değildir. Buna karşın Bali, İran, Himalaya kedilerinin genetik yapısında siyam kedilerinin izleri bulunmaktadır.
Tüm kedi kuruluşları tarafından resmi olarak tanınan siyam kedileri Uluslararası Kedi Kuruluşu (International Cat Association) tarafından Thai olarak adlandırılmaktadır. Bu da siyam kedilerinin anavatanı olan Tayland’dan ileri gelmektedir.
2. Özellikleri
“Müsaade etseniz de etmeseniz de biz siyam kedisiyiz.”
Bu sözler 1955 yapımı Lady and the Tramp adlı Disney yapımı çizgi filmden. Siyam kedilerinin özelliği son derece iyi anlatıyor bu söz. Zira siyam kedileri çok konuşkan ve inatçı kedilerdir. Ne düşündüklerini son derece gür bir sesle ifade edebilirler. İlgi bekledikleri zaman bunu net bir biçimde ortaya koyarlar. Sahiplerini çok benimseyen bu sevimli hayvanlar size yardımcı olmak için can atarlar ve sürekli peşinizden gelirler. Oturduğunuz zaman onlar da gelip kucağınıza oturur. Gece yatarken muhakkak yatağın bir kenarına gelip onlar da kıvrılır. Siyam kedileri stabil bir yaşam sever. Yani sürekli sahip değiştirmeye, ev değiştirmeye gelemezler.
Siyam Kedisi Gevezedir.
Evinizde sürekli bir şeyler mırıldanan bir canlıdan rahatsızlık duyarsanız asla siyam kedisi almayın. Ancak gün boyu birileriyle sürekli laflamak istiyorsanız siyam kedileri tam size göredir. Çabucak dost olabilirsiniz böyle bir durumda. Bununla birlikte siyam kedilerine gereken ilgiyi göstermeniz gerektir. Zira ilgiden hoşlanan sosyal bir hayvandır siyam kedisi. İlgisiz kaldığında hareketleriyle ve sesiyle memnuniyetsizliğini gayet açık bir şekilde belli eder. Uzun süre yalnız bırakılmaya katlanamayan siyam kedilerini, imkanınız varsa ofisinize götürebilirsiniz. Eğer evde çalışan biriyseniz siyam kedisi çok iyi bir seçim olabilir.
Siyam kedisi son derece akıllı, atik, atletik ve oyunbaz bir kedi türüdür. Yani bu kedileri sürekli meşgul tutmanız gerekir. Bu nedenle kedi oyuncaklarına, toplara ihtiyacınız olacaktır. Bir şekilde eğlenmesi ve oyalanması şarttır. Eğer siyam kedisini oyuncaksız bırakırsanız eve geldiğiniz zaman tuvalet kağıtlarının yere serildiğini, çekmecelerinizin dışarı taştığını, bilgisayarınızın klavyesinin belli tuşlarının yok olduğunu görebilirsiniz.
Siyam kedileri akıllı ve insansever oldukları için eğitilmeleri görece kolaydır. Örneğin ıslık çalarak, tıpkı bir köpekmişçesine kedinizi eve çağırabilirsiniz. Özellikle bahçede gezinmeyi seven kedileri, hava kararmak üzereyken bu şekilde eve çağırabilirsiniz. Bununla birlikte siyam kedileri konuşkan olmaları nedeniyle sizi de eğitebilirler. Yani belli isteklerini belirtmek için hep aynı sesi çıkarabilirler. Tabiri caizse ava giderken avlanabilirsiniz. Siyam kedileri isteklerini elde etmede pek mahirdirler.
Kedinizi Aşırı Beslemeyin.
Siyam kedileri ortalama olarak 14-15 yıl yaşarlar. Bazılarıysa 20’li yaşları görebilirler. Bunun insanlardaki karşılığı ise 100 yıl yaşamaya denktir neredeyse. Bu durum elbette bakımla yakından ilgilidir. Düzenli olarak veteriner kontrolü, kaliteli mamalar kedilerin hayatını ciddi ölçüde uzatabilir. Fazla kilo ise siyam kedilerinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle kedilerinizi sırf “daha tatlı” olmaları için fazla beslemeyin. Bu arada dünyanın en yaşlı kedisinin de bir siyam kedisi olduğunu belirtelim. Teksas’ta yaşayan Scooter adlı siyam kedisinin doğum tarihi 26 Mart 1986.
Siyam kedilerinin sağlıklı olmaları için egzersiz yapmaları da şarttır. Tıpkı insanlar gibi siyam kedileri de günlük olarak hareket etmelidirler. Dışarıda gezen kediler, bir şekilde hareket ederler. Ancak evde beslediğiniz kedilerin hareket etmesi için onlara oyuncak vermeniz şarttır.
Hareketli ve ilgi bekleyen bir kedi arıyorsanız siyam kedisi tam size göre olabilir. Siyam kedileri bulundukları ortamı severlerse uzun seneler yaşayabilir. Ancak uysal ve sevgi dolu bu kediye ilgi göstermediğiniz zaman da olacaklara hazır olun.
3. Bakım
Maliyet
Bir kedi sahiplenmeden önce bu kediye bakıp bakamayacağınızı düşünmeniz son derece önemlidir. “Kedi sonuçta, ne kadar masrafı olabilir ki?” demeyin, oluyor. Hem de bazı durumlarda insanlardan daha çok masrafı oluyor bu sevimli canlıların.
Evcil hayvan alım satımına Emoji Crew olarak sıcak bakmadığımız için bu kedilerin “fiyatlarına” dair bir şey söylemek istemiyoruz. O nedenle siyam kedilerini besleme maliyetleri üzerinde durmak istiyoruz.
Eğer bir siyam kedisi edinmek üzereyseniz ya da halihazırda edindiyseniz aşağıdaki ipuçlarına dikkat etmenizde fayda var.
*Kedi maması satan dükkanları gezin. Bir de internet üzerinden araştırma yapın. Bütçenize uyan yerden alışveriş yapın.
*Kedini yıllık aşıları için veterinerlerden fiyat alın. Kedi sahibi arkadaşlarınıza bu konuda danışabilirsiniz.
*Kedinize sağlık sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz. “Kediye de sigorta mı olur canım?!” demeyin, oluyor. Özellikle veteriner masraflarıyla karşılaştırdığınızda evcil hayvan sigortasının çok daha makul olduğunu göreceksiniz.
Besleme
Kedilerin favori yiyeceği farelerdir, ancak kedi mamaları da içerik bakımından farelerin sağladığı besin değerini sağlayacak şekilde üretilir. Bu nedenle kedi maması olmazsa olmazdır. Kedinize, köpek maması yedirmeyin. Zira köpek mamalarının içeriği farklıdır ve kedilere göre değildir. Bu nedenle kedinizin hastalanmaması için ona asla köpek maması vermeyin.
Eğer yavru bir siyam kedisi aldıysanız, onun önceden ne şekilde beslendiğini öğrenin ve başlangıçta o şekilde beslemeye çalışın. Yavru kedilerin günde en az iki kez beslenmesi gerekir. Altı ay boyunca günde 2-3 kez beslenen yavrular daha hızlı ve sağlıklı büyürler. Yetişkin bir siyam kedisinin günde iki kez beslenmesi yeterlidir. İki gün içinde verdiğiniz mamayı yemeyen kedinin sağlık problemi yaşaması muhtemeldir.
Kedi maması üreten pek çok marka bulunuyor. Bu nedenle aldığınız mama paketinin arkasındaki talimatlara mutlaka uyun. Kedinin yaşı ve kilosuyla orantılı olarak vermeniz gereken mama miktarı da değişiklik gösterecektir.
Su meselesine gelirsek… Kedi mamalarında yeterince su yoktur, bu nedenle kedilerin ayrı su kaplarının olması gerekir. Siyam kedilerine su verirken sert bir plastik kap kullanmalı ve bu kabı günlük olarak temizlemelisiniz. Kabı her zaman aynı yere koymayı unutmayın ki kedilerin de kafası karışmasın. Bununla birlikte iki farklı su kabı kullanmanız iyi olur. Birini mama kabının yanına diğerini de evdeki herhangi bir yere koyabilirsiniz. Dışarıda gezen kediler bir şekilde su ihtiyaçlarını karşılar, ama kedinizi evde besliyorsanız suya büyük önem verin.
Uyku
Uyku konusuna geldiğimizde ise kediler için özel yataklar satılmaktadır. Ancak karton bir kutunun içine yastık veya battaniye gibi rahat şeyler koyarak da kedi yatağı yapabilirsiniz. Fazladan masraf etmemiş olursunuz böylelikle.
Temizlik
Tuvalet için de mutlaka bir tuvalet kabı kullanmanız şart. Kediniz gün içinde dışarıda gezmeye alışık bir kedi olsa bile ev içinde bulunduğu zamanları da göz önünde bulundurarak bir tuvalet kabı edinmeniz şart. Su kabına benzer şekilde iki farklı tuvalet kabınızın olması iyi olur. Bazı siyam kediler de aynı kaba iki defa çiş yapmak istemez. Siyam kedileri mahremlerine özen gösterdiği için de tuvaletin tenha bir köşede olması iyi olur.
Kedinizi bir yere götürürken taşıma kabı kullanmaya çalışın. Kedinin içine rahat sığabileceği ebatlarda olmalı kutu. Kabın içine yine battaniye, yastık gibi rahat şeyler koymalısınız.
Siyam kedileri temiz hayvanlardır. Kendilerini yalayarak temizlerler diğer kediler gibi. Tüyleri diğer kedilere nazaran daha kısa olduğu için gazla tüy dökmezler. Ancak yine de onların tüylerini belli aralıklarla toplamalısınız. Tüy fırçası ve tarak bu iş için idealdir. Kendinizi haftada birkaç kez fırçalamak, dökülen tüyleri toplamanız için iyi olur.
4. Diğer Hayvanlarla İlişkisi
Siyam kedileri çocuklar ve uysal köpeklerle çok iyi geçinir. Köpeklerle oynamayı çok sever ve oyunları çabuk öğrenir. Özellikle çocukların ilgisini çok seven siyam kedileri, kendilerine kasten dalaşılmadığı ve nazik davranıldığı sürece çocukların ve evcil hayvanların dostudur.
5. Siyam Kedisi Hakkında İlginç Bilgiler
Enzim Nedeniyle Bazı Yerleri Esmerdir.
Siyam kedilerinin neden beyaz bir vücuda ve esmer burun, pati ve kulaklara sahip olduğunu merak ettiniz mi? Siyam kedileri doğduklarında beyaz ya da krem bir renge sahip olmalarına karşın sıcaklığa duyarlı bir enzim nedeniyle renk değiştirirler. Yani vücutlarının görece daha soğuk bölgeleri doğduktan birkaç hafta sonra kararmaya başlar. Bu doğal bir süreçtir ve endişelenmeye gerek yoktur.
ABD Başkanı’nın Siyam Kedisi Vardı.
Siyam kedileri, ABD’ye 1800’lü yılların sonunda getirildi. Ancak bu konuda çeşitli söylentiler var. İlk söylenti, ABD deniz kuvvetlerinde çalışan birkaç subayın Güneydoğu Asya’daki görevlerinden dönerken yanlarına iki siyam kedisi aldıkları yönünde. Diğer söylenti ise Siyam Kralı’nın Amerikalı bir dostuna siyam kedisi hediye ettiği yönünde.
Ancak bu söylentilerden daha çok itibar edilen bir durum daha var. Bangkok’ta görev yapan büyükelçi David Stickles, 1870’li yıllarda ABD Başkanı olan Rutherford Hayes’in eşi Lucy Hayes’e bir siyam kedisi hediye etti. Büyükelçi yazdığı mektupta şöyle diyordu:
“Siyam ülkesinde bulunan bu özel kedi türünü size hediye etmekten onur duyarım. Bu kedi ABD’ye gönderilen ilk siyam kedisi ünvanına sahiptir.”
Buna karşın maalesef büyükelçinin hediye ettiği bu siyam kedisi, Beyaz Saray’da hastalanarak bir yıl içinde öldü. Efsaneye göre başkan bu kedinin özel bir yere gömülmesini emretti.
Bir Zamanlar Dünyanın En Şişman Kedisiydi.
Guinness Rekorlar Kitabı’nda dünyanın en şişman hayvanı gibi bir kategori yok, zira yetkililer insanların sırf bu rekora imza atabilmek için hayvanları aşırı beslemelerini önlemek istiyorlar. Ancak 2003 yılında 5 yaşındaki bir siyam kedisi dünyanın en şişman kedisi ünvanına sahipti. Katy adındaki kedi Ural Dağları’nın eteklerinde yaşıyordu ve kısırlaştırılmıştı. Kısırlık için verilen hormonun, Katy’nin iştahını açması üzerine yaklaşık 23 kiloya ulaşan bu obur kedinin yaşayıp yaşamadığı meçhul. Ancak Katy’nin 2015 yılında dünyanın en şişman kedisi seçilen Elvis’ten daha iri olduğu kesin.
Şairane Bir İsme Sahipler.
Siyam kedilerinin anavatanı Tayland’dır. Ülkede konuşulan Tayca dilinde ise siyam kedilerine wichien-matt deniliyor. Bu ad, yaklaşık olarak “ay pırlantası” gibi bir anlama geliyor. Yani siyam kedileri, kendi ülkelerinde çok özel ve şairane bir isme sahipler.
James Dean’ın Siyam Kedisi Vardı.
Hollywood’un en önemli aktörlerinden biri olan James Dean, 1955 yılında Giant adlı filmin setinde Elizabeth Taylor ile tanıştı. Samimi bir arkadaşlık geliştirmeleri üzerinde Taylor, James Dean’e yavru bir siyam kedisi hediye etti. James Dean ise bu kediye amcasının adı olan Marcus ismini verdi. Dean bu kediyi ilginç bir şekilde besliyordu. Bir yemek kaşığı vanilyalı mısır şurubu, bir bardak koyu süt, bir yumurta sarısı karışımıyla siyam kedisini besleyen James Dean, Elizabeth Taylor’a da esin kaynağı oldu ve o da kendi kedilerini bu şekilde besledi.
19 Yavru Doğurabiliyorlar.
1970’te İngiltere’nin Oxfordshire kentinde bir siyam kedisi bir seferde tam 19 yavru doğurdu. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre bu doğum evcil kediler arasında bir rekor niteliği taşıyor ve bu rekor hala kırılamadı. Siyam kedilerinin normalde 4 ila 6 yavru doğurduğunu düşünürsek hakikaten geçilmesi çok zor bir rekor bu.
Dünyanın En Yaşlı Kedisi Scooter.
26 Mart 1986 Teksas doğumlu Scooter halihazırda dünyanın en yaşlı kedisi. Kedinin sahibi Gail Floyd, bu kadar uzun yaşamanın sırrını kedisinin aktifliğine bağlıyor. 2014 yılında ayağı kırılmasına rağmen çabucak iyileşen Scooter veterinerleri bile şaşırtıyor kendini bu kadar çabuk toparlamasıyla.
8 Comments
Leave a Reply