in ,

Tespih Çeken, Şalvar Giyen Urfalı Robotla Tanışmaya Ne Dersiniz?

Robot teknolojisi, akıllı cihazlar, yapay zeka… Bu kelimelerin kullanıldığı bir yazıda aklınıza direk Japonya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin geldiğine eminim. Ancak bu sefer sizi şaşırtıyoruz ve sizi yerli malı Urfalı bir robotla tanışıyoruz. Şalvarı, poşusu ve tesbihiyle tam bir Şanlıurfalı olan ‘Urfalı’ isimli bu robotla tanışmaya ne dersiniz?

Urfalı Robot ‘Urfalı’

Mazlum Sürmeli Şanlıurfa’da yaşayan bir 11. sınıf öğrencisi genç. Bu gencin yaşıtlarından farklı kılansa geliştirdiği robot. Turgut Özal Meslek ve Anadolu Lisesi öğrencisi Sürmeli, TÜBİTAK Bilim Fuarları Projesi kapsamında tamamı atık malzemelerden yapılan ve ‘Urfalı’ adı verilen bir robot tasarladı.

Baba mesleğinden ilham alan ve sıfır maliyetle üretilen bu robotu görenlerse şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Kullanılan atık malzemelerle fark yaratan bu robot, üstelik has mı has ‘Urfalı’. Şalvar giyen, belinde poşusu, elinde tespih taşıyan Urfalı aynı zamanda oldukça yetenekli. Tespih çekebilen, Urfalı yöresel kahvesi olan mırra servisi yapabilen Urfalı’nın bunlar dışında pek çok özelliği bulunuyor.

Hem Çevreci, Hem Yetenekli

Video çekebilen, ses kaydedebilen Urfalı’nın özelliklerini genç mucit şu sözlerle anlatıyor:

‘Babam elektrik elektronik işiyle uğraşıyordu. Benim de bu konularda oldukça merakım vardı. Kafamda tasarladığım robotu yaptım. Şimdilik 11 özelliği var. Güneş enerjisiyle çalışıyor. Telefon şarj ediyor. Ortam sesi kaydedebiliyor, video çekimi yapıyor, projeksiyon özelliği var. Tespih çekiyor, mırra servis ediyor.’

Urfalı hem atık malzemelerle yapılmış olması, hem de güneş enerjisiyle çalışıyor olması nedeniyle oldukça çevre dostu bir robot aynı zamanda.

Hayali Elektrik Mühendisi Olmak

Genç mucitin en büyük hayali ise Elektrik Mühendisi olmak. Yaptığı robotla TÜBİTAK yarışmasına katılmaya hak kazanan Sürmeli’nin bir sonraki adımı ise Urfalı’yı daha da geliştirmek.

‘Şimdilik TÜBİTAK yarışmasına girmeye hak kazandık. Bundan sonra daha fazla özellik katmak için çalışıyorum. Hayalim elektronik mühendisi olmak.’

Robotunu bir an olsun yanından ayırmayan Mazlum hem ailesinden, hem de okulunda da tam büyük bir destek görüyor. Ders aralarında bahçeye çıkardığı robotuyla ve arkadaşlarıyla eğlenen Mazlum’a bizlerde başarılar diliyor ve bunun hayallerinin gerçekleşmesindeki ilk adım olmasını diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Midesinden 915 Adet Bozuk Para Çıkan Kaplumbağa Hayatını Kaybetti

Plüton Yeniden Gezegen Mi Oluyor?