Kütüphane, bir üniversitenin en önemli unsurlarından biridir. Hatta bazı kitap kurdu öğrenciler için üniversite seçiminde başlı başına bir faktör bile olabilir. Bilgiye ve öğrenmeye aç zihinler için şüphesiz bir kampüsün en değerli binası kütüphane binasıdır. Ancak bazı üniversitelerin öyle kütüphaneleri var ki bu binalar en az içlerinde barınan kitaplar kadar mimarileriyle de zihin açıcı olabilir.
Gelin isterseniz bu şahane kütüphanelerden bazılarına göz atalım:
1. Peabody Kütüphanesi, Johns Hopkins Üniversitesi, Baltimore
1878’de açılan Peabody Kütüphanesi’nin mimarı Edmund G. Lind. Tavan yüksekliği 19 metre olan kütüphanenin avlusunda çalışma masaları bulunuyor. 5 katlı kütüphane, balkonlu yapısıyla gerçekten etkileyici bir mimariye sahip.
2. Suzzallo Kütüphanesi, Washington Üniversitesi, Seattle
Washington Üniversitesi’ne ait olan Suzzallo Kütüphanesi Carl Gould ve Charles Bebb tarafından tasarlanmış. Gotik mimarisi ve uzun çalışma masalarıyla adeta görkemli bir katedrali andıran kütüphane, kampüsteki öğrencilerin en uğrak yeri olsa gerek.
3. Uris Kütüphanesi, Cornell Üniversitesi, New York
Cornell Üniversitesi mimarlık bölümünün ilk mezunlarından biri olan William Henry Miller tarafından 1861’de tasarlanan bina kütüphaneden ziyade samimi bir kitap kafeyi andırıyor.
4. Wren Kütüphanesi, Cambridge Üniversitesi, İngiltere
1695 yılında Sir Christopher Wren tarafından tasarlanan kütüphane, ortaçağa ait 1000’den fazla el yazması barındırıyor. Yerçekimi kanununu bulan Isaac Newton’un kişisel koleksiyonundan Shakespeare’nin ilk oyunlarına kadar pek çok değerli eser bulunuyor kütüphanede.
5. Geral Kütüphanesi, Coimbra Üniversitesi, Portekiz
Portekiz’in Centro bölgesinde yer alan kütüphanenin biri modern diğeri klasik iki binası bulunuyor. Yeni bina 1962 yılında, eski bina ise 1725 yılında inşa edilmiş. Barok tarzına uygun olarak inşa edilen eski binada, 18. yüzyıl ve öncesine ait eserler yer alıyor.
6. Delft Teknoloji Üniversitesi Kütüphanesi, Hollanda
Delft Teknoloji Üniversitesi’ne ait kütüphane, modern mimarinin en görkemli yapılarından biri. Çatı yapısı sayesinde güneş ışığı ile aydınlanan bina, floresan lambalardan hoşlanmayanlar için muhteşem bir mekan.
7. Filoloji Kütüphanesi, Özgür Berlin Üniversitesi
Berlin Özgür Üniversitesi Filoloji Kütüphanesi kıvrımları ve net beyaz çizgileriyle etkileyici bir yapıya sahip. Bayern Münih futbol takımının Münih’teki görkemli stadyumu Allianz Arena gibi bu kütüphanenin dış cephesi de Berlin’deki hava durumuna göre siyah veya beyaz olmak üzere renk değiştirebiliyor.
8. Viyana Ekonomi Üniversitesi Kütüphanesi
2016 yılında hayatını kaybeden Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan kütüphane çokgen bir forma sahip. 600.000’den fazla basılı kitaba evsahipliği yapan bina, Almanca konuşulan ülkeler içinde en kapsamlı kütüphanelerden biri durumunda.
9. Tama Güzel Sanatlar Üniversitesi Kütüphanesi, Tokyo
İnşaatı 2013 yılında biten kütüphane, sanat eğitimi veren bir üniversitenin parçası olmanın hakkını tam anlamıyla veriyor diyebiliriz. Güneş ışığından maksimum derecede faydalanılan kütüphanede öğrencilerin ‘şekerleme’ yapabilmesi için özel koltuklar bulunuyor.
10. Meksika Üniversitesi Kütüphanesi, Mexico City
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası olarak ilan ettiği Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) kampüsünde yer alan kütüphanenin dış cephesi olağanüstü fresklerle bezeli. Binanın dört yüzeyi de farklı bir dönemi anlatan resim, mozaik ve fresklerle kaplı. Binanın güney cephesi sömürge zamanlarını, kuzey cephesi Aztek kültürünü, doğu cephesi modern Meksika’yı, batı cephesi ise Latin Amerika’yı temsil ediyor.