Genellikle başarılarıyla ve kırdığı rekorlarla adından sıklıkla söz ettiren Usain Bolt son günlerde bir doping skandalı ile spor dünyasının gündemine oturdu. 2008 Pekin Olimpiyatlarında koşulan 4×100 bayrak yarışı finalinde, takım arkadaşlarından Nesta Carter’ın doping incelemesi pozitif çıkınca Bolt da madalyasından olmuş oldu. Ancak bu hadise Bolt’un kariyerine gölge düşürecek bir durum olmasa gerek. Onun kırdığı rekorları, elde ettiği başarılı birer birer saymaya kalksak bu içerik uzayıp giderdi herhalde. Fakat şu gerçeği kabul etmeliyiz ki Bolt ile aynı dönemde yaşayarak, onu canlı izleyerek hepimiz bu tarihin birer parçası konumunda bulunuyoruz. Yaşayan efsane Bolt’un nasıl küresel bir süperstar yönü varsa, aynı zamanda geldiği yeri, memleketini unutmayan, köklerine sıkıca sarılmış bir yönü da var. Gelin hep beraber hakkında uzun uzun methiyeler düzülebilecek bir sprinter, bir karakter ve bir rol model olan Usain Bolt’un Culture Trip tarafından hazırlanan hikayesine ve neredeyse hiç bilinmeyen yönlerine bir göz atalım.
Usain Bolt: Gelmiş Geçmiş En Hızlı Adam!
Aslına bakarsanız, Bolt’un epey fazla takma adı var. Bu Bolt’un İngilizce’de “fırlayıp kaçmak”, “yıldırım” anlamlarına geldiğinden de kaynaklanıyor. Fakat az bilinen bir gerçek var ki; Usain Bolt, 2003 yılında Jamaika Başbakanlığı tarafından verilen, onursal üst düzey hizmet ödülüne (Order of Jamaica, ya da OJ) de sahip bir isim. Yani tam ismi şu şekilde: The Honorable Usain St. Leo Bolt OJ. Ayrıca; verilen bu üst düzey hizmet ödülü, aynı zamanda Britanya Şövalyelik Nişanı (British Knighthood) ile eş değer bir konumda bulunmakta.
Doğuştan Şampiyon
Usain Bolt’un başarısı herkesin takdir edeceği gibi anlık ya da tesadüf değil. Henüz 15 yaşındayken, memleketinin yani Kingston’ın ev sahipliğini yaptığı ve muazzam bir destek topladığı Dünya Gençler Şampiyonası’nda (World Junior Championships) 200 metre sprint yarışında, Bolt ilk altın madalyasını kazanmış. Kazandığı bu altın madalye ile birlikte, Bolt bu başarıyı elde eden en genç erkek yarışmacı ünvanını da elde etmiş bulunuyor.
“Elçi” Bolt
Buradaki elçi sıfatı sembolik değil, aksine Bolt devletin resmi elçilik unvanını da elinde bulunduruyor; yani diplomatik pasaport hamili bir Jamaika vatandaşı. 2009 yılında Jamaika’nın eski başbakanı Bruce Golding’in çabalarıyla Usain Bolt’a Ambassador at Large (Özel Elçi) unvanı da verilmiş. Dolayısıyla bütün bu olan bitenler, Bolt’u Jamaika tarihinin en genç elçisi konumuna da getirmekte.
Saatte 43 Km Hız!
Usain Bolt 9.58’lik derecesiyle dünya rekorunu kırdığı zaman ulaştığı ortalama hızı saatte 37.58 km olarak ölçülmüş. Ancak, Bolt adının da hakkını vererek en yüksek hızına saatte 43.45 km ile ulaşmış. Unutmayalım, mevzubahis bir insan!
Ayakkabı Bağcığı? Hiç Gerek Yok!
Yok artık dedirtecek cinsten! Kısa mesafe koşularda en ufak bir konsantrasyon kaybı bile çok büyük zararlar verebilirken, Usain Bolt 9.69 koştuğu ve kendi rekorunu kırdığı 100 metre Pekin finalinde ayakkabı bağcıklarından birini bağlı değilmiş. Başlangıçta bunun farkında mıydı, yoksa koşu esnasında mı oldu bunları bilmiyoruz fakat, yaptığı iş şapka çıkartılacak cinsten hakikatten.
Emoji’lerde Usain Bolt
Kim Kardashian ve Justin Bieber gibi Bolt da kendi emoji uygulamasına sahip, adı da Boltmoji. Bu uygulamalara Google Play ve AppStore’dan rahatlıkla erişilebiliyor.
Menünüze “Chicken Nugget” Eklemek İster Misiniz? Evet!
Bu doğrulanması epey zor bir iddia olsa da, 2008 Pekin Olimpiyatları sırasında Bolt’un günde 100 tane chicken nugget (tavuk nugget) yediğine dair iddialar ortaya atılmış.
Sıkı Bir Manchester United Taraftarı
Futbola olan ilgisi zaten bilinen bir gerçek. Fakat United’ın kendisine bir teklifle geleceğine dair umut beslediğini de kamuoyu ile paylaşmış Usain Bolt.