Yeni Zelanda’nın Güney Adası kıyılarında sahile vuran yaklaşık 400 balina görenleri şaşırttı. Sahil güvenlik görevlileri ve yüzlerce gönüllü tarafından başlatılan kurtarma çalışması sonucunda 100’e yakın balina okyanus sularına geri gönderilirken, geriye kalan balinalar maalesef hayatlarını kaybettiler.
400 Balina İçin Kurtarma Çalışması Yürütüldü
Karaya oturan balinaların deniz yükselinceye kadar hayatta kalabilmesi için sahil koruma görevlileri ve pek çok gönüllü vatandaş bölgeye giderek kurtarma çalışmalarına başladı. Yaklaşık 300 gönüllünün katıldığı kurtarma çalışmalarında, balinaların ıslak kalması için üzerlerine ıslak örtüler örtülüp, düzenli olarak kovalarla su döküldü. Kurtarılan balinaların karaya geri dönmesi ise gönüllüleri oldukça zorladı. Gönüllüler, kurtarılan balinaların karaya geri dönmemesi için suda insan zinciri oluşturdular. Kurtarılan balinaların 50’si denize geri dönerken, geri kalanlar tekrar kıyıya vurdu. Kurtarma çalışmaları sırasında gönüllülerin vakit kaybetmemesi için ölen balinalar çarpı işaretiyle işaretlendirler.
Balinaların tekrar kıyıya vurmalarını önlemek için denizin bir sonraki çekilmesine kadar gönüllüler ve görevlilerin bölgede nöbet tutacağı belirtiliyor. Bölgede yaşayanlar için bu durum bir ilk değil. Bu gibi olaylarla sık sık karşılaştıkları için bölge sakinleri balinalara nasıl müdahale edeceklerini iyi biliyorlar. Bu durumda balinalara daha hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesini kolaylaştırıyor.
Yetkililerin belirttiğine göre toplamda 416 balinanı karaya vurduğu bu facia son yıllarda görülen en büyük karaya vurma olayı. Yeni Zellanda tarihin en büyük balina faciası ise 1918 yılında yaşanmıştı. Yaklaşık 100 balinan Chatman Adaları’nda kıyıya vurduğu olay aynı zamanda tarihin en büyük balina faciası olarak da biliniyor.
Facianın Sebebi Ne?
Balinaların karaya oturmasını sebebi henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar iki farklı teori üzerinde yoğunlaşmış durumdalar. İlk olarak balinaların avlarının peşinde sığ sulara kadar geldiği ve bu esnada denizin çekilmesi nedeniyle geldikleri bölgeye dönemedikleri düşünülüyor. Diğer teori ise, balinaların gruplarındaki hasta bir balinayı korumaya çalışmaları olarak açıklanıyor.
Balinaların karaya doğru kasıtlı olarak çekildiği ise bir başka iddia olarak gündemde. Açık sularda kaçak olarak balina avcılığı yapan bazı teknelerin balinaları sığ sulara doğru yönlendirdiği ve bu sayede daha kolay avlamayı hedefledikleri iddia ediliyor. Sığ sulardan geri dönemeyen balinalar, denizin çekilmesiyle birlikte karaya vurmuş olabilir.