Bir sırt çantasıyla dümnyayı gezen, Will Hatton, nam-ı diğer “The Broke Backpacker”, gezmenin ucuz yöntemleri için çok önemli ipuçları veriyor. Ve bizde bu ipuçlarını yurtduşına gitmek isteyenler için derledik. Yedi yıldan fazla bir süredir sırt çantasıyla yola çıkan ve yollarda olan, bir çok kıta ve ülke gezen Will, yurtdışına gitmek isteyenlere yola çıkmaları için ilham verecek gezgin ipuçları!
Ucuza Yurtdışına Gitmek İsteyenlere İpuçları ve Yöntemler
Dünyayı uygun bütçeyle gezmek söz konusu olduğunda bilmeniz gereken birkaç şey var! Hepimiz elbette yurtdışına gitmek, yeni yerler keşfetmek ve özgürce dolaşmak istiyoruz. Ama kur durumları ve pahalı yurtdışı bütçeleri çoğumuzun elini kolunu bağlıyor. Peki, bu işi yapanlar nasıl yapıyor dersiniz? Bunun için birkaç ipuçu, keşfetmeniz gereken yöntemler var elbette! Şimdi gelin her birlikte bu yöntemlerin içine dalalım!
Dünyaca Ünlü gezgin blogger, “bir ayakkabı bütçesinde inanılmaz deneyimler yaşamanın gerçekten mümkün olduğunu öğrendi ve size bir sırt çantası ile yolculuğa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları verdi.
Ünlü Gezginden Bütçe Dostu Seyahat Sırları
1. Couchsurf ile yeni arkadaşlar edinin!
Eğer para biriktirmek, arkadaş edinmek ve ayaklarınız yere değsin istiyorsanız, Couchsurfing bunu yapmanın yoludur! Couchsurfing, yerel halktan biriyle ev paylaşmanız ve onun evinde birlikte kaldığınız, kanepelerinde ya da uygun bir yatakta ücretsiz olarak konaklayabileceğiniz yerdir! Dünyada ucuza gezmek isteyenler arasında çok popüler olan Couchsurfing kültürü, yurtdışına gitmek isteyenler için ucuza konaklamanın en uygun yolu!
Couchsurfing kültürü, bir site üzerinden kayıt olup, gideceğiniz yerde gönüllü host olmak isteyen birini bulup, onunla beraber kalmanız şeklinde bir sistemi vardır. Coucsurfing için farklı kanallar da bulabilirsiniz elbette! Eğer bildiğiniz farklı yöntemler de varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz. 😊
Couchsurfing yaparken, ev sahibinizi küçük bir süpriz bir şekilde ödüllendirmeyi seçebilirsiniz, mesela kurabiye iyi bir fikir! Ama her şey bedava. Couchsurfing, yerel bilgilere sahip olmadan asla bilmeyeceğiniz bazı deneyimler kazanmanızın yanı sıra para tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak inanılmaz bir fikirdir.
Dünyanın her yerinden Couchsurfing yapan blogger, inanılmaz insanlarla tanıştığını ve harika yerlerde kaldığını belirtiyor. Petra’nın Bedevi harabelerinin dışındaki bir mağarada bir hafta konaklama deneyimi yaşamak gerçekten muhteşem olmalı!
2. Seyahat arkadaşı olun!
Bir seyahat arkadaşınız varsa, her şey çok daha ucuz hale gelir. Birdenbire, hostel odaları yarı yarıya yarıya düşer, yol masrafı ve taksiler daha ucuza gelir ve hatta yemeği bile paylaşabilirsiniz.
Çevrenizden herhangi bir arkadaşınızı bu fikre ikna edemiyorsanız, online seyahat arkadaşlarına bir göz atın. Travel-buddies.com ve Couchsurfing, bunlar arasında iyi seçeneklerdir, hem de dünyadan harika insanlarla tanışmış olursunuz.
Alternatif olarak, internetten bulabileceğiniz en popüler hosteli seçmeniz yeterlidir. Size benzer birçok kişinin kaldığı ve ortak olarak paylaştığınız odalarda kalmak yine uygun ve ilginç bir yöntemdir. Hostellerde ilginç insanla tanışarak dünyadaki çevrenizi genişletmeniz de cabası.
3. Yerel gibi seyahat et
Yerlilerin her şeyi bildiği kanıtlanmış bir gerçektir sonuçta. En iyi yiyecek restoranlarının nerede olduğu, havalı barların nerede bulunacağı ve ucuza gezme sırlarını her zaman bilirler! Dünyanın neresinde olursanız olun yerel otobüsleri kullanın! Otobüsler, trenler, tramvaylar, develer bu liste sınırsız.
Dünyadaki hemen hemen her ülkede, yalnızca turistleri hedef alan bir tür ulaşım aracı olur, bunları satın almayın ve kullanmayın. Çünkü genelde yerel yöntemlerden daha pahalı olurlar. Pahalı turist taşımacılığı yapanlardan kaçının ve bunun yerine, yerli halkın kullandığı otobüs ve trenlere bağlı kalın.
Çantanızı takıp, yola çıkın ve yürüyerek veya otostop çekerek etrafı keşfedin. Otostop çekmek harika bir yöntemdir, ücretsizdir, eğlencelidir ve çok sayıda ilginç karakterle tanışma fırsatınız olur.
Ünlü gezgin Will, bir seferinde otostop ile İngiltere’den Fas’a, sonra da Doğu Avrupa’dan Romanya’ya gittiğini söylüyor! Daha yakın bir zamanda da, Orta Amerika’da otostop çekmekte sıkıntı yaşamaya başladığını çünkü çok fazla İspanyolca konuşmadan, bunun oldukça zor olduğunu söylüyor ama yine de harika bir deneyim olduğunu itiraf ediyor!
4. Yerel yemekleri yiyin
Meşhur Khao San Yolu’ndaki Noodle satıcılarından Varanasi’nin Dosa Masala hanlarındaki yerel yemekler lezzetli, ucuz ve her zaman hızlı yemeye hazırdırlar!
Turistlere veya uluslararası zincirlere yönelik pahalı restoranlarda yemek yemekten kaçınmaya çalışın. Mesela gerçekten Thai’de McDonalds’ı denemeniz mi gerekiyor? Bu tarz restoranlar daha pahalı olmasının yanı sıra, aynı zamanda gittiğiniz yerin sunabileceği en iyi kültürün en büyük nimetini – yerli yemekler – kaçırırsınız.
Sokağa çıkın; köşedeki küçük restoranı, küçük büfeleri ve meyve tezgahlarını keşfedin! Yerel yemekler satın alarak çok fazla para tasarruf edeceksiniz.
5. Yurtdışına gitmek için araştır!
Gideceğiniz yere uçuş için rezervasyon yaptırmadan önce varış noktanız hakkında biraz araştırma yapın. Mesela Hindistan’a seyahat? Gerçekten oldukça karmaşık olduğu için trenlere önceden nasıl ve nereden rezervasyon yapılacağını bilmek faydalı olacaktır! Ya da gideceğiniz şehrin önemli noktaları nereler ve siizn keşfetmek istediğiniz gizli yerler nereler? Belki de daha önceden bu gizli köşeleri keşfedip, yazmış birkaç kişi bulabilirsiniz.
Mesela, kış mevsiminde Doğu Avrupa’ya mı çıkıyorsunuz? Kar yağdığını bilmek sizin için iyi olabilir ve ilginizi çekebilir… Ve yalnızca İngilizce konuşuyorsanız, otostop çekmek de oldukça zordur.
Myanmar ordusunun kontrol noktalarını geçip Shan bölgesinin dağlık alanlarına girme konusunda kararlı mısınız? Evetse biraz araştırma yapmak isteyeceksinizdir! Yeni bir yere gitmeden önce, her zaman en azından havaalanından toplu taşıma araçlarını kullanarak nasıl çıkacağını araştıraraştırdığını söylüyor Will. Çünkü taksiler çok pahalı!
6. Kendi yemeğini pişir!
Yerel bir süpermarkette yiyeceklerin ne kadar ucuz olabileceğine şaşıracaksınız. Bugünlerde birçok hostelde mutfak var, hatta bazıları gerçekten harika mutfaklara da sahip, bu yüzden yerel süpermarkete gidin, güzel bir alışveriş yapın ve yemek pişirin!
Son zamanlarda çıktığım gezilerde alışveriş yapıp, kendi yemeğini yaptığını ve her şeyin sadece 2 dolara mal olduğu söylüyor. Ve gerçekten tam anlamıyla doyabildiğini…
7. Yurtdışında Çalışmak
“Ben çok yetenekli bir adamım ama ne yazık ki, yazma dışında, hiçbiri yararlı değil. Otuzdan fazla şınav çekebilirim, ucuz uçuşlar bulmakta son derece iyiyim ve çok iyi bir yüzücüyüm. Maalesef kimse bunların hiçbiri için bana ödeme yapmak istemiyor gibi görünüyor ama ben bile yurtdışında bir sürü iş bulmayı başardım!” diyor ünlü gezgin blogger Will Hatton.
Ürdün’de keçi sürüsü sürmüş, İsrail’de domates ekmiş, birçok ülkede barların reklamını yaparak parak kazanmış! Arkadaş canlısı, yaklaşılabilir ve girişkenseniz, yurtdışında bir iş bulmak gerçekten çok kolay.
Elbette, çok para biriktirmeyeceksiniz, ancak muhtemelen günde dört saat çalışarak ve hiçbir şey harcamayarak, yeni bir şehirde, yaşayabileceksiniz.Üstelik birkaç günlük gezi paranızı da kazanmış olacaksınız.
Pek çok bar işinde az bir ücret alınmasına rağmen, ücretsiz içki, konaklama, yemek şansı bulunuyor. Böylece biraz para biriktirmeniz mümkün olabilir. Yalnız unutmayın ki, sınırsız bedava alkol harika bir iş gibi görünebilir ama oldukça ölümcül olabilir!
Dünyayı gezen ve bu işi ucuza yapan birçok gezgin, gezerken aynı zamanda para kazanıyor. Yerel market, kafe ya da barlarda 1-2 gün çalışıp ardında tekrar yeni rotalarına devam ediyor. Bu sırt çantalı gezignler arasında oldukça popüler ve sık yapılan bir yöntem. Eğer yurtdışında çalışmanın size yeni bir tecrübe ve keşfetme deneyimi kazandıracağını düşünüyorsanız, kesinlikle bu deneyimi yaşayın diyoruz.
Sırt çantalı gezginlerin ilkleri arasında olan “The Broke Backpacker”ın ucuza gezme tüyolarını seninle paylaştık! Yurtdışına gitmek isteyenler için umarız ilham olabiliriz! 😍🛵
Kaynak: https://southamericabackpacker.com/budget-backpacking-travel-tips/