“Müzik ruhun gıdasıdır.” cümlesi bir klişe midir yoksa gerçekliği tamı tamına anlatan bir ifade midir ? Sanırım klişeleşmiş bir cümle olmakla beraber çok da doğru bir söz. Müzik dinlemek derdinizi tasanızı unutturabilir, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir ya da acınızı ve kederinizi daha da arttırıp sonra da rahatlamanıza yardımcı olabilir. Herkesin dinlediği, sevdiği müzik tarzı tabi ki de birbirinden çok farklı. Güzel müzik daha doğrusu kaliteli müzik bulmaksa gün geçtikçe daha da zorlaşıyormuş gibi geliyor. İçinde enstrüman sesini duyamadığımız şarkıların sayısı bir hayli fazlalaştı. Yine de dinleyicilere “umudunuzu kaybetmeyin” diyen alternatif müzik sanatçıları son yıllarda hak ettikleri yavaş yavaş buluyor. (Gönül isterdi ki hızlı hızlı olsun bu süreç ama geç olsun da güç olmasın yeter ki.) Müziğini muhteşem bir şekilde ortaya koyan 10 alternatif müzik sanatçısını da duyanlar duymayanlara anlatsın ilkesiyle yola çıkarak derledim. Güzel keşifler, mutlu dinlemeler…
Can Güngör
Aslında tanıdığımız birçok sanatçının şarkısında parmak izi olan bir müzisyen Can Güngör. Göksel, Teoman, Mabel Matiz, Yasemin Mori, Pinhani ve daha nice sanatçının çalışmalarına eşlik etmiştir. Ceylan Ertem’in Amansız Gücenik, Mabel Matiz’in Yaşım Çocuk ve Gök Nerede albümlerinin prodüktörlüğünü ve aranjörlüğünü üstlendi. Müziğe de lise yıllarında davul çalarak başladı. Daha sonra Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünü onur derecesiyle bitirdi. 2015 şubat ayında Olmadı Kaçarız Plakçılık’tan ilk solo albümü Silik Düşler çıktı. O albüm çıktığında nasıl heyecanlandığımı çok iyi hatırlıyorum; Hiç durmadan dinlemiştim saatler boyunca. Müziği, sesi ve kendisi de çok şahane biri olan Can Güngör’ün demo hali bile efsane olan bir şarkısının videosunu sizlere takdim ediyorum.
Azıcık depresif, birazcık umutsuz ve mutsuz olduğunuz hallerinize birebir gelebilir Can Güngör şarkıları.
Cihan Mürtezaoğlu
Yine Bilgi Üniversitesi Müzik bölümü mezunuyla karşı karşıyayız. Cihan Mürtezaoğlu da Can Güngör gibi tanıdığımız birçok sanatçıyla çalışmış. Bir röportajında müzik hikayesini şöyle anlatmış:
Bilgi Üniversitesi’nde müzik bölümü okudum. 2006 girişliyim. Daha sonra sırasıyla; Ceylan Ertem, Yasemin Mori, Pinhani, Kardeş Türküler, Mabel Matiz gibi isimlerle hem aranjör, hem gitarist hem de besteci olarak çalıştım. Sonunda kendi müziğimi yapmaya karar verdim. Toplam hikayesi bu.
Solo albümünü çıkarmadan önce Künt grubuyla Sen Yağmur Dök projesini gerçekleştirdi. O projede yer alan Kedi ve Karpuz, Korsan (Ceylan Ertem’in en son çıkan Yine De Amin albümünde de yer alıyor) ve Kani ise favorilerimdendir. 2016 yılında da ilk solo albümü Bitsin Bu Delilik çıktı. Cihan Mürtezaoğlu’nu dinlemek sevdiğiniz bir manzaraya bakmak gibi. Durup öylece dinleyebilirsiniz.
Selin Sümbültepe
Alternatif müzik sanatçıları için bir vaha haline gelen Sofar sahnesi sayesinde tanımıştım Selin Sümbültepe’yi. Müzik eğitiminin bir kısmını Mersin Üniversitesi’nde bir kısmını da Mimar Sinan Güzel Sanatlar’da almış. Sümbültepe de Elif Çağlar, Hande Yener, Mert Tünay ve Gökhan Türkmen gibi isimlere back vokal oldu. Arapça şarkıları da severek söyleyen Selin Sümbültepe Arapçanın şarkı söylemek için çok uygun bir dil olduğunu düşünüyor. Folk, pop-jazzz, indie rock tarzlarına yakın bir müziği olan Selin Sümbültepe’nin huzurlu sesinden albümünü dinlemeyi dört gözle bekliyoruz.
Nilipek
Tatlışlıkta bir dünya markası olan herkese (ben de dahil) ukulele aşkı aşılamış sevimlilikte çığır açmış Nilipek, Boğaziçi Üniverisitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunu. Daha sonra lisansüstü eğitimi için Hollanda’ya gidip Türkiye’ye döndüğünde Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Doktora programına başlıyor. Eğitim aşkıyla yanıp tutuşması müziğe duyduğu sevgiye engel olmuyor tabi ki. Küçüklüğünden beri şarkı söylemeyi zaten çok seven Nilipek yüksek lisanstan döndükten sonra şarkıları üzerine çalışıp kaydetmeye karar veriyor. İlk albümü Sabah 10 şarkılık ve genelde bir hikayesi olan şarkılar var albümde. Daha sonra Sabah albümünün remix versiyonu da yayınlandı. Albüm çıktıktan sonra çeşitli yerlerde de konserler vermeye başlayan Nilipek’in bir konserine gidip dinlemenizi tavsiye ederim.
Can Kazaz
Yine Bilgi Üniversitesi Müzik bölümü mezunu ve şu anda da asistan olarak çalışan bir müzisyenle karşınızdayız. Sofar sahnesiyle tanıştığımız Can Kazaz sesinin o güzel tınısıyla huzur dolu müzik yolculuğuna çıkarabilir dinleyicisini. Çoğu kişi Kırlangıçlar Gibi şarkısıyla bilse de Can Kazaz’ı aslında çok fazla güzel şarkıya imza atmışlığı var ama Kırlangıçlar Gibi şarkısının başarısı sayılarla da kanıtlanıyor. Bu şarkı Spotify’da 330.000 ve Youtube’da ise 520.000 dinleyiciye ulaşmış. Bir üstte bahsettiğim Nilipek ile düetleri de pek şekerdir ☺️ Hatta çoğu kişi Kendi Halimde şarkısını Nilipek’in zanneder fakat Can Kazaz şarkısıdır. Fizik eğitimini iyi ki de yarıda bırakıp müzik okumuş dedirten cinsten şarkılarıyla Can Kazaz yakın bir zamanda favoriniz olacaktır diye düşünüyorum. Son olarak da “Yine Mi Sen İstanbul ?” adlı şarkısını yayınlayan Can Kazaz’ın mart ayının sonuna doğru yeni albümünün çıkması bekleniyor.
Lara Di Lara
Dilara Sakpınar aslında 123 grubunun solisti olarak birçok albüm de yer aldı. Daha sonra kendi şarkılarını düzenleyip sunduğu solo albümünü çıkarmaya karar verdi ve Lara Di Lara ismiyle “Oraya Doğru” albümü yayınlandı. Dilara Sakpınar da Sofar sahnesine konuk olmuş müzisyenlerden. Oradaki Bencil şarkısının performansıyla oldukça beğeni toplamıştı. Aynı şarkıyı Ceylan Ertem’le de düet yaparak söylemişti. Çok değişik, sakin ve huzurlu bir sesi var ve güzel haber ise yeni albümü “Hazineler İçindesin” çıkalı çok olmadı, dinleyebilirsiniz ?
Gaye Su Akyol
Bu aralar Ferzan Özpetek’in İstanbul Kırmızısı filmi için yaptığı Kırmızı Rüyalar şarkısıyla yine dinleyiciyi fezaya yollamış Gaye Su Akyol, aslında ortaokul yıllarından beri müzik gruplarının içinde. Çoğu insanın kendisiyle tanışması ise Seni Görmem İmkansız grubuyla olmuştur. Tuğçe Şenoğul ile grupta harikalar yaratmış olsalar da grup ayrıldı ama iki müzisyen de çok iyi işler yapmaya devam etti. Gaye Su Akyol ilk albümü Develerle Yaşıyorum’u çıkardığında ilk izlenimim yeni model Türk sanat müziği şeklindeydi ama sözler dinleyiciyi galaksiler arası dolaştırıyor ve “o uzaya gidilecek yahu” dedirtiyor. Yeni çıkardığı albümü Hologram İmparatorluğu da ilk albümün yükselttiği çıtayı bir hayli zirveye çıkarmış durumda.
Merve Çalkan
Onca zaman sesinden mahrum kaldığımıza üzüldüğümüz bir isim Merve Çalkan da Sofar sahnesinden tanıdığımız bir isim. Aslında Mimar Sinan- Sosyoloji mezunu olan Merve Çalkan gitarıyla harikalar yaratmaya üniversite hayatı boyunca devam etmiş. Sonrası da zaten malum ? Dinlemekten bıkmayacağınız ve gün içinde dinlemezseniz bir şeyler eksik kalmış gibi hissedeceğiniz şarkılarıyla yağmur sonrası çıkan gökkuşağı misali Merve Çalkan, yoğun hayat temponuzda sizi biraz bile olsa sakinleştirmeye aday müzisyenlerden.
Sedef Sebüktekin
Şarkı söylemenin büyümekten daha ilginç bir aktivite olduğuna karar vermesiyle birçok dinleyiciyi de heyecanlandırmıştır. Sedef Sebüktekin ile kah martılar gibi uçarsınız kah sadece “birisinin” hayali için heyecanlanırsınız ya da kendini severlere lanet eder ama korkmazsınız aksine bul beni dersiniz. Arada her şeye kayıtsız kalıp kaseler devrilince her yere en iyisi siz bir Sedef Sebüktekin şarkısı dinleyin.
Emre Akbay
Hedef kitlesinin duygulanabilen insanlar olduğunu ve müziğinin de sözün ön planda tutulan melodik, duygu uyandıran bir türünün olduğunu söyleyen Emre Akbay da başarılı alternatif müzik sanatçılarından. Sahne aldığım yerde çalacağım şarkılara karışılırsa gelen insanları da toplar sahile götürür orada çalarım diyecek kadar da naif bir insan. Gitarında Ortaçgil imzası olan birinden başka ne bekleyebilirdik ki ?
One Comment
Leave a Reply