in ,

2017’nin En Çarpıcı Haber Fotoğrafları 📷

2017 yılında #photograhy Instagram’ın en popüler hashtag’i oldu. 2016’ya göre bu hashtag’de %78’lik bir artış yaşandı. Bu da fotoğrafın gerçekliği temsil etmek ve anlamak için önemli bir araç olduğunun ispatı olsa gerek.

Bu yazımızda da 2017’nin en çarpıcı haber fotoğrafları yer alıyor. Yıla damga vuran olaylarda çekilen bu fotoğraflar bir anlamda 2017’de dünyada olup bitenleri özetliyor diyebiliriz…

Donald Trump’ın Yemin Töreni

20 Ocak 2017’de Donald Trump yemin ederek resmi olarak 45. ABD Başkanı oldu. Genelde yemin törenine başkanlar eşleriyle birlikte katılır, Beyaz Saray’ın merdivenlerini eşleriyle çıkarlar. Ancak bu törende Trump tek başına yürümeyi tecih etti.

Kevin Dietsch tarafından çekilen bu fotoğrafta Barack Obama ve eşi Michel Obama, yeni First Lady Melania Trump’ın sırtına dokunarak bir anlamda onu “teselli” ediyorlar, zira Melania Trump, First Lady oluşunun ilk gününü biraz buruk geçirmiş olsa gerek bu olay nedeniyle.

Yangına Karşı Golf Oynayanlar

Eylül ayında Kaliforniya eyaleti tarihinde görmediği kadar yangına maruz kaldı. 2 Eylül tarihinde 2 genç, havai fişeklerle oynarken yanlışlıkla büyük bir yangına sebep verdiler ve ortaya çıkan yangın neredeyse 2 ay boyunca dinmedi ve yaklaşık 20.000 hektar alan kül oldu.

Bu fotoğrafı çeken kişi ise amatör fotoğrafçı Kristi McCluer.  Devasa yangına karşı golf oynayan üç kişinin yer aldığı fotoğraf medyada büyük bir yankı uyandırdı.

Mesele golf oynayan kişilerin tehlike altında olması değil, bu kadar büyük bir yangına kayıtsızlıklarıydı. Pek çok kişiye göre insanlığın çevreye karşı duyarsızlığının sembollerinden biri haline gelen bu fotoğraf, şüphesiz fotoğraf tarihine şimdiden geçmeyi hak etti.

Harabede Pipo İçen Adam

9 Mart 2017’de çekilen bu fotoğrafta Mohammed Mohiedin Anis (Abu Omar) adlı yaşlı adam, savaştan mahvolmuş evinin odasında pipo içerken görülüyor.

TIME dergisi için bu fotoğrafı çeken Joseph Eid, fotoğrafın öyküsünü şöyle anlatıyor:

“O dönemde AFP haber ajansının Beyrut’taki ofisine gitmiştim. Orada bu yaşlı adamın 30 adet antika arabası olduğunu duydum ve onun fotoğrafını çekmek için Halep’e gitmeye karar verdim. Abu Omar, evinde oturmuş piposunu içiyor ve Suriye şarkıcı Mohamed Dia al-Din’in plağını dinliyordu. Antika arabalarının 3’te 1’i zarar görmüşse bile harabeye dönmüş evinde pencereden gelen güneşin tadını çıkarıyordu. Ne zaman umutsuzluğa kapılsam bu fotoğraf aklıma geliyor artık.”

Las Vegas Silahlı Saldırısı

1 Ekim’de Stephen Paddock adlı saldırgan Las Vegas’ta bir müzik festivalinde yaklaşık 22.000 kişinin üzerine yaylım ateş açtı. 59 kişinin öldüğü ve 527 kişinin yaralandığı bu saldırı, ABD tarihinin en büyük katliamı olarak tarihe geçti.

David Becker tarafından çekilen bu fotoğrafta genç bir adam, yine genç bir kadının üzerinde, muhtemel ki onun etraftaki berbat manzarayı görmesini önlemek için kadının gözlerini kapatıyor.

Daha sonradan öğrenildiğine göre fotoğraftaki erkek ABD ordusunda çalışan bir asker ve kadını da tanımıyor. Bu kadar feci bir katliamda böyle bir fotoğraf, her türlü umutsuzluğa ve kötülüğe karşı hala bir parça da olsa umut olduğunu gösteriyor…

Kim Jong-Un Füzesini İzliyor

15 Eylül 2017’de çekilen bu fotoğrafta Kuzey Kore lideri Kim Jong-un balistik füzesinin kalkışını izliyor. Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore aleyhine aldığı yaptırımların ardından ilk füze denemesini yapan Kuzey Kore yönetimi, adeta tüm dünyaya nükleer programıyla meydan okumaya devam ediyor.

Charlottesville Olayları

12 Ağustos 2017’de çekilen bu fotoğrafta beyaz ırkçılar, siyahi ABD’lilere karşı neo-nazi yürüyüşü yapıyor.

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ırkçılar 11 Ağustos günü University of Virginia kampüsünde ellerinde meşalelerle yürümeye başladılar. AP fotoğrafçılarından Steve Helber ise ırkçı yürüyüşü kendi imkanlarıyla def etmeye çalışan bir siyahi ABD’li ile beyaz ırkçının arasındaki enstantaneyi ölümsüzleştirdi.

2017’de hala bu tür olayların yaşanması da ayrı bir utanç tabii…

15 Temmuz Darbe Sanıkları

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 221 tutuklunun mahkeme salonuna götürülmek üzere Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu’ndan jandarma eşliğinde mahkeme salonuna götürülmesi, ülkemizde yılın en çarpıcı haber fotoğraflarından biri olarak dikkatleri çekiyor. En önde yer alan kişi ise darbenin bir numaralı sanığı eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Akın Öztürk. Fotoğraf ise Anadolu Ajansı’ndan Murat Kula’ya ait.

Kayyara’da Yanan Petrol Kuyuları

Irak’ın Musul şehrinde yer alan Kayyara kasabasının terör örgütü IŞİD’den temizlenmesi sonrası petrol kuyularından başlayan yangın ve yangına müdahale eden itfaiyecilerin yemek molası…

2018’de şu IŞİD denen kötülükten kurtulmayı ‘şiddetle’ ümit ediyoruz. Fotoğraf Anadolu Ajansı’ndan Yunus Keleş’e ait…

Daha fazla fotoğraf için TIME dergisinin 2017 seçkisine bakabilirsiniz…

 2017’nin En Komik Hayvan Fotoğrafları

2017 Yılının En İyi Çevre Fotoğrafları

Emoji Crew olarak 2018’in son günlerinde size daha pozitif ve eğlenceli fotoğraflar sunmayı çok istiyoruz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pazar Köşesi (18-24 Aralık 2017)

Ünlü Markaların Logolarını Ezbere Çizebilir Misiniz?