in ,

2024 Olimpiyat Oyunlarına Ev Sahipliği Yapacak Şehir Finalistleri Belli Oldu

13 Eylül 2017’de Lima, Peru’da 2024 olimpiyat oyunlarına hangi şehrin ev sahipliği yapacağı belli olacak. Ev sahibi olmak için verilen kıyasıya yarışta son aşamaya kalmayı başaran üç şehir ise belli oldu. Los Angeles, Budapeşte ve Paris şimdiye kadar yapılan üç aşamayı başarıyla tamamlayarak finale kaldılar.

Adaylık Süreci Nasıl İşliyor?

Dört yılda bir büyük coşkuyla yapılan olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmak dünya şehirleri için çok önemli bir prestij kaynağı olarak kabul ediliyor. Oyunlara ev sahipliği yapmak isteyen şehirler adaylık sürecinde üç temel aşamayı geçebilirlerse, olimpiyat komitesi üyelerinin katıldığı bir final oylamasına katılmaya hak kazanıyorlar. Bu oylama sonucunda en çok üyenin desteğini alan şehir olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmaya hak kazanıyor.

Final oylamasına kalmak için şehirlerin geçmesi gereken 3 temel aşamayı dosya teslim süreci olarak adlandırabiliriz. Birinci dosya tesliminde şehirlerin olimpiyat oyunları hakkındaki vizyonlarını, kullanacakları oyun konseptlerini ve organizasyon stratejilerini anlatmaları bekleniyor. İkinci dosya tesliminde aday adayı şehirlerin alabildikleri hükümet garantilerini ve olimpiyatlar için düşündükleri muhtemel bütçe planlarını sunmaları bekleniyor. Son aşamada ise şehrin tarihi, oyunların nasıl ve nerede yapılacağı ve o şehrin spor organizasyonu deneyimi gibi başlıklarla ilgili geniş bir içerik teslim etmesi bekleniyor.

2024 Olimpiyat Oyunları Adaylık Süreci

 

Tokyo 2020 Olimpiyatları için ev sahibi olma hakkını Madrid ve İstanbul’a karşı kazanmıştı. Tokyo’dan sonra olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehri belirlemek için süreç 2016 yılında başladı. Roma, Budapeşte, Paris ve Los Angeles aday şehirler olmak için IOC komitesine başvurularını teslim ettiler ve üç aşamada değerlendirilme hakkı kazandılar. Bu dört şehirden ilk kaybeden Roma oldu. Roma ikinci dosya tesliminde süreç dışı kaldı. Üçüncü dosyaların teslim edilmesinden sonra 2024 olimpiyatlarına ev sahibi olmak için yarışan üç aday şehri  2017 Şubat ayı itibariyle öğrenmiş bulunuyoruz. Roma’nın elenmesinden sonra Los Angeles, Budapeşte ve Paris ev sahibi olmak için Lima, Peru’da yarışacak üç aday şehir oldular. Final oylaması Eylül ayında yapılacak. Üçüncü dosya tesliminin başka bir anlamı da aday şehirlerin olimpiyat komitesi üyelerini ikna etmek için uluslararası kampanya yürütmeye başlamaları. Yani 3 Şubat itibariyle bu üç şehir ev sahibi olmak için uluslararası çalışmalara başladılar.

Los Angeles, Budapeşte ve Paris 2024 Adaylık Sürecinde Son Aşamaya Kaldılar

IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) Değerlendirme Komisyonu tüm IOC üyelerine sağlanacak nihai bir rapor yayınlamadan önce Los Angeles’ı (23-25 Nisan), Budapeşte’yi (10-12 Mayıs) ve Paris’i (14-16 Mayıs) ziyaret edecek ve hazırlanan raporu kamuoyuna açıklayacak. 11 ve 12 Temmuz 2017 tarihlerinde “Aday Şehir 2024 Brifingi” IOC Üyeleri ve Yaz Olimpik Oyunları Uluslararası Federasyonlarının katılımıyla gerçekleşecek. Değerlendirme komisyonunun ziyaretleri öncesi daha sağlıklı sonuçlar alabilmek için IOC danışmanları tarafından ön ziyaretler yapılacak. Bu ön ziyaretler ışığında yapılacak üç günlük mini gezilerle adaylık sürecinin daha sağlıklı işlemesi IOC’un adaylık sürecinden beklentisi olarak açıklandı.

Şehirlerin değerlendirme komitesini ve IOC üyelerini ikna edebilmek için 8 aydan az bir vakitleri kaldı. Şehirler bu süre içinde sürdürülebilir kalkınma projeleri ve 2024 vizyonu geliştirme konusunda sıkı çalışacaklar. Üç güçlü şehrin yarıştığı bu adaylık süreci için gerçekçi bir tahmin yapmak gerekirse yarışın kazananının bir Avrupa şehri olmasının beklendiğini söylemek doğru olacaktır. Final oylamasına kadar daha birçok değişken faktör olduğunu göz önünde bulundurarak isim vermenin doğru olmayacağını düşünsem de sıranın on iki yıl sonra yeniden Avrupa’ya geldiğini söylemek hem içimden gelen hem de kaidelerin gösterdiği bir durum. Peki, siz bu adaylık süreci hakkın ne düşünüyorsunuz? Sizce 2024 Olimpiyat Oyunlarına kim ev sahipliği yapacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

89. Oscar Ödülleri’nde Büyük Hata: En İyi Film Yanlış Açıklandı

Her Biri Farklı Bir Amaca Yönelik Hazırlanmış Diyet Programları