in ,

5000 Yıllık Bira Tarifi Yeniden Hayata Geçirildi

Arkeologlar bizleri her gün şaşırtmaya devam ediyorlar. Stanford Üniversitesi’nde başlatılan bir çalışmayla ise son zamanlardaki en ilgi çekici işlerden birine imza atıldı. Arkeolog Li Liu ve öğrencilerinden oluşan ekibi, 5000 yıllık bira tarifini ve yapımını yeniden hayata geçirdi. Ekip Çin’deki en eski bira tarifini ortaya çıkarak, 5000 yıllık birayı yeniden yapmayı başardılar.

Stanford Arkeoloji Merkezi’nde çalışan öğrenciler ve Lui yaptıkları işlemle de bir ilke imza attılar.

Ekibin bira yapım macerası Çin’de yapılan bi arkeolojik kazıya dayanıyor. Çin’in kuzeydoğusunda yapılan bir arkeolojik kazı esnasında bulunan çanak çömlek parçalarının iç yüzeylerinde bulunan maddelerin analiz edilmesinin ardından, bu çanakların içerisinde bira üretildiği ortaya çıkmış.

Çanakların içindeki izleri ve maddeleri analiz eden uzmanlar, o dönemin bira yapım teknikleriyle ilgili oldukça fazla miktarda bilgiye ulaşmışlar.

Araştırma ekibinde bulunan Jiajing Wang ise ulaşılan bilgilerin biranın hangi malzemelerden yapıldığına dair pek çok bilgi verdiğini belirtiyor.

‘Bira; menekşe, darı, arpa, gözyaşı otu ve bazı yumrulardan yapılıyordu. Hatta arpanın başlangıçta ana yemek olarak değil, alkol üretimi için merkez ovada yetiştirildiğini düşünüyoruz.’

Liu bugün hala bira yapımında kullanılan arpaya, kazıda ortaya çıkartılan çanak ve çömlek yüzeylerinde rastlanılmış olmasını ise oldukça dikkat çekici buluyor. Çünkü bugüne kadar Çin’de arpa tohumlarına dair tespit edilen en eski kanıtlar 4.000 yıl öncesine dayanıyor. Kazı sadece arpa tohumlarının nasıl kullanıldığını göstermiyor, aynı zamanda arpanın tarih boyunca yaptığı yolculukla ilgili de bilgiler veriyor. Özellikle Çin’de yapılan kazı ilk olarak Batı Asya’da evcilleştirilen arpanın neden Çin’e yayıldığını   açıklıyor. Lui, arpanın Çin’e getirilme amacının, temel gıda yerine alkol üretimi ile ilgili olabileceğini belirtiyor.

5000 Yıllık Bira Üretimine Başlanıyor

Lui ve öğrencileri ise 5000 yıllık bira tarifini yeniden hayata geçirmelerinin sebeplerini ise şu sözlerle açıklıyor:

‘Arkeoloji sadece kitap okumak ve eserleri analiz etmek değildir. Binlerce yıl önceki davranışları taklit etmeye çalışmak ve o dönemin yöntemlerini kullanmak, öğrencilerin, kendilerini onların yerine koymasını sağlıyor. Ayrıca bu insanların bir şeyleri neden yaptığını anlamamızı sağlıyor.’
Üstelik bu biranın yapımı üniversite sınırlarında kalacak gibi gözükmüyor.Lui’nin planları arasında Shaanxi Çin Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte çalışarak, yeniden Mijiaya birasını üretmek de var. Ancak Lui bu projenin özel bira üreticileri  tarafından üstlenileceğini belirtiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çınar Bebek, Sevgi Dolu Doğum Lekesi İle Görenleri Şaşırtıyor

Ana Rahminde Çekilmiş Etkileyici Bebek Gelişimi Fotoğrafları