Dünyanın geçmişi şaşırtıcı gizemlerle dolu. Bu gizemli keşiflerin veya olayların tamamen çözüldüğünü görmeden bu dünyadan göçüp gideceğiz. Ancak yerin altında bir yerlerde öylece yatan tuhaf şeylere bakmak her zaman ilgi çekici olmuştur. Yolculuğumuzun yönünü bu sefer onlarca keşif arasına yapmaya karar verdik. İşte başlıyoruz. 😉
#1 Moa Kuşları
Moa kuşları, Yeni Zelanda’da yaşayan, 1500 yılı civarında yok olan ve uçamayan kuşlardır. Bir teoriye göre, Māori halkı tarafından öldürülmüşlerdi. Yirminci yüzyılda yapılan bir sefer sırasında bilim adamları, yüzlerce yıldır inanılmaz şekilde korunmuş olan bir tırnak kalıntısına rastladılar. Soldaki fotoğrafta kusursuzluğunu görebilirsiniz. 😉
#2 Saksaywaman Tapınağı Kompleksi – Peru
Tek bir damla harç kullanılmadan tamamlanan bu antik tapınak kompleksinin mükemmel taş işçiliği gerçekten şaşırtıcı. Hatta öylesine bir sistem kullanılmıştır ki bazı yerlerinde kağıtların arasından bir kağıt parçası geçirmek bile imkansızdır. Dahası, her bloğun pürüzsüz bir yüzeyi vardır ve köşeleri yuvarlatılmıştır. Peki nasıl yapıldı? İnanın kimse bilmiyor.
#3 Güneş Kapısı – Bolivya
Güneş’in Kapısı, Bolivya’daki antik ve esrarengiz bir şehir olan Tiwanaku’da bulunuyor. Bazı arkeologlar M.S. 1000’li yıllardan itibaren büyük bir imparatorluğun merkezi olduğuna inanıyorlar. Kapıdaki oymaların ne anlama geldiğini kimse bilmiyor. Muhtemelen, bazı astrolojik veya astronomik olan şeyler yazılı.
#4 Longyou Mağaraları – Çin
Bu mağaralar insan elleriyle kum taşından çıkarılmış. Ancak bu tür zorlu çalışmalar binlerce insanın katılımını gerektiriyor. Mağaraların veya bunları inşa etmek için kullanılan yöntemlerin tarihsel kayıtlarda ise herhangi bir bahsi geçmiyor.
#5 Bitmemiş Dikilitaş – Mısır
Devasa bir kayanın oyulmasıyla başlanan bu serüven çatlamaya başlamasından sonra yarıda kalmış. Bu keşfin en şaşırtıcı ve çözülemeyen kısmı ise büyüklüğü!
#6 Kafa Karıştırıcı Bir Keşif: Yonaguni Sualtı Kenti – Japonya
İlginç bir keşif hikayesi olduğunu söyleyerek başlamalıyım. Bu antik kompleks, dalış eğitmeni Kihachiro Aratake tarafından şans eser keşfedilmiş. Sualtı şehri tüm bilimsel teorileri karıştırdı. Oyukların yapıldığı kaya yaklaşık 10,000 yıl önce su altında kalmıştı bu tarih Mısır piramitleri bile yapılmadan çok önce. Bazı arkeologlar, bu ilkel dönemde insanların hala mağaralarda yaşadığına ve avcılıkla hayatlarını idame ettirdiklerine inanıyorlar. Taş şehirler o dönemler için uçuk bir düşünce gibi gözüküyor.
#7 Ölüler Höyüğü – Pakistan
Bu şehrin çöküşünün sırrı onlarca yıldır uzmanların kafasını karıştırıyor. 1922’de Hintli arkeolog R. D. Banerji, Indus Nehri’ndeki adalardan birinde eski kalıntıları keşfetti. Bu keşif ile beraber birçok soru ortaya çıktı: Bu muhteşem şehir nasıl yıkıldı? Vatandaşlarına ne oldu? Birçok kazı yapıldı fakat hiçbiri cevap vermedi.
#8 L’Anse aux Meadows – Kanada
Kanada’daki bu arkeolojik alan, Vikingler tarafından yaklaşık bin yıl önce kurulan bir yerleşim alanıydı. Varolduğu gerçeği, İskandinav denizcilerinin Christopher Columbus’un doğumundan çok önce Kuzey Amerika’ya ulaşıldığını gösterir.
#9 Taş Devri Tünelleri
İskoçya’dan Türkiye’ye uzanan geniş bir yer altı tüneli ağı keşfi, taş devri topluluklarının avcı-toplayıcı olmadığını göstermiştir. Ancak tünellerin gerçek amaçları hâlâ gizemini koruyor. Bazı araştırmacılar, yırtıcılara karşı koruma olarak kullanıldığına inanırken, diğerleri hava koşullarından ve çeşitli çatışmalardan korunmayı sağlayan bir yolculuk sağladıklarına inanıyorlar.
#10 Kosta Rika’nın Dev Taş Küreleri
Bu gizemli taş formasyonları sadece kusursuz küresel şekilleri için değil, aynı zamanda bilinmeyen kökenleri ve amaçları nedeniyle de ilginçtir. 1930’larda, bulundukları bölgeyi muz plantasyonundan temizleyen işçiler tarafından keşfedildi. Yerel efsaneler gizemli alanlarda gizli altın bulunduğunu ileri sürüyor, ancak bu iddiaların boş oldukları ortaya çıktı. 🙁 Gerçekten bayağı bir ilginç. 🙂
Siz de bu tür listede bulunmasında fayda gördüğünüz ilginç keşiflerden haberdarsanız lütfen yorumlar kısmında belirtin. Görüşmek üzere!