in ,

Ana Rahminde Çekilmiş Etkileyici Bebek Gelişimi Fotoğrafları

İnsanoğlunun varoluşu, anne rahmine düştüğü andan itibaren gerçekleşen gelişimi oldukça büyüleyici. Bu büyünün sırrıysa arkasında gizlediği gizem dolu macera. Günümüzde bilim insanlarının çalışmaları sayesinde, ana rahminde gerçekleşen  bebek gelişimi hakkında pek çok şey biliyoruz. Hatta ultrason teknolojisi sayesinde bebeğin gelişimini bizler bile kolay bir işlemle gözlemlenebiliyoruz. Peki ya insan embriyosunun ana rahmindeki gelişimini ortaya koyan ilk fotoğrafların kime ait olduğunu ve nasıl bir teknikle çekildiğinden haberdar mısınız?

Dünya ilk olarak Lennart Nilsson’un çektiği kareler sayesinde insan embriyosuyla tanışmış Ünlü dergi Life’da ‘Drama of Life Before Birth’ (Doğumdan Önceki Hayat Sahnesi) adıyla yayınlanan 16 fotoğraf kısa sürede dünya çapında yayılarak pek çok dergi ve gazetede kendisine yer bulmuş.Aynı zamanda Nilsson aynı yıl yayınlanan ‘A Child is Born’ isimli fotoğraf kitabıyla da ciddi bir satış rakamını elde etmeyi başardı. Kitap hala daha fotoğraf türünde yayınlanan kitaplarda en çok satanlar arasında yer alıyor.

12 Yıllık Emeğin Ürünü

Nilsson’ın bu inanılmaz fotoğrafları elde etmesini sağlayansa onu bu işe olan tutkusu. Mikroskopların, merceklerin ve kameraların dünyasına olan ilgisi, onu insan embriyosunun sırlarını çözmeye yönlendirmiş. Bu amaçla pek çok farklı mekanizma üretmeye çalışan Nilsson’ın pek çok başarısız çalışması da olmuş İlk fotoğrafları 1957 yılında çeken Nilsson, fotoğraf kalitesinin oldukça kötü olması sebebiyle bu fotoğrafları yayınlamamış. Çalışmalarına aynı şevkle devam eden Nilsson yaklaşık 8 yıl sonra ideal görüntüyü elde etmesini sağlayacak olan cihazı üretmeyi başarmış.

İdrar torbasının iç kısmını incelemek için kullanılan bir tıbbi alet olan sistoskop yardımı ile geliştirdiği cihazla ana rahminde bebek gelişimi sürecini fotoğraflamayı başaran Nilsson bu sayede bir ilke de imza atmayı başarmış.

Fotoğrafların yayınladığı dönemde yarattığı etki ise oldukça büyük olmuş. Yaşamın nerede, ne zaman başladığı sorularının bilimsel, dini, politik ve kültürel olarak yoğun bir şekilde tartışıldığı bir dönemde yayınlanan fotoğraflar farklı çevrelerde, farklı etkiler yaratmayı başarmış.

Günümüz teknolojisi sayesinde insan embriyosu hakkında pek çok şey bilinmesine, ve daha basit şekillerde embriyonun ana rahminde görüntülenebiliyor olmasına rağmen, Nilsson’ın fotoğraflarının insan üzerinde bıraktığı etkinin oldukça farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Gelin o fotoğraflara birlikte göz atalım.

Lennart Nilsson’ın imza attığı diğer başarılı işlere göz atmak için kişisel sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5000 Yıllık Bira Tarifi Yeniden Hayata Geçirildi

Snapchat'in Yeni Nesil Gözlüğü Spectacles

Snapchat’in Yeni Nesil Gözlüğü Spectacles İnternette Satışa Sunuldu