Çocuklar, tek ihtiyaçları eğlenmek ve sevilmek. Bu kadarı kolay zaten ayrıca bu ihtiyaçlar karşılanırken onların zeka gelişimine katkıda bulunacak olan oyuncakları seçmekte oldukça yarar var. Yani birinci amaç onların eğlenmesi ikinci ve ana amaç ise onların zeka gelişimi. Şimdi çocukların gelişimlerine katkı sağlayan oyunlar ve oyuncaklara birlikte bakalım.
Puzzle
“Analitik düşünceyi” ve “görsel hafızayı” geliştiriyor. Çünkü bilindiği üzere “puzzle” da amaç küçük parçaları birleştirerek bir bütün elde etmedir. Çocuk, önce “puzzle” da yapması gereken resmi görecek onu zihninde canlandıracak, daha sonra ufak parçaları görerek o ufak parçalardan gördüğü büyük resmi yaratmaya çalışacaktır. Bu çalışma çocuğu eğlendirirken “analitik düşünme yeteneği” kazandıracaktır ona. Aynı zamanda, çocuğun önceden gördüğü (genelde puzzle’ın kapağındaki resim) büyük resmi küçük parçalar halinde görmesi ve onu büyük resme dönüştürme çabası da görsel hafızayı destekleyecektir.
Satranç
“Zeka geliştirici” oyunların en başında gelir. Hem zevklidir hem heyecanlıdır aslında. Satranç “strateji geliştirme” “düşünme” ve “ileriyi görme” manasında çocuklar için çok faydalı bir oyun olacaktır.
“Bil Bakalım Kim?” Oyunu
Bu oyun oldukça keyiflidir ama hafızasına güvenmeyeni biraz korkutur ona göre. Çocukları eğlendirirken, çocuğu “hafıza gelişimi” ve “mantık yürütme” alanlarında oldukça geliştirir. Satranç gibi iki kişi ile oynanan bu oyunun kuralına göre, karşıdakine sorular sorarak verilen cevaplara göre karşı tarafın seçtiği karakteri tahmin etmek gerekiyor. Oyunda başarılı olmanın yolu, doğru soruları sormak ve verilen yanıtları hafızaya iyice kaydedip düşünerek doğru tahminde bulunmaktan geçiyor. Hmm, biraz düşününce kulağa oldukça keyifli geliyor öyle değil mi? ☺️
Bom Oyunu
Eski ama keyifli bir oyun “Bom”. Bu oyunu mutlaka oynamış ya da duymuşsunuzdur. Genelde bahar aylarında, piknik, kamp ya da dışarıda bir yere aktivite amaçlı gidildiğinde öğretmenlerin çocuklara oynattığı oyunlardan biridir. Oyun şöyle; kalabalık grup daire şeklinde oturur, sırayla sayılar söylenir, ilk kişi 1 diye saymaya başlar, yanındaki 2, öteki 3, 4 diye devam eder ancak 5. kişi 5 demek yerine”BOM” demek zorundadır. Aynı şekilde 10 yerine yine “BOM” denmelidir. Kısacası 5 ve 5 in katları sayı olarak söylenirse o kişi oyundan elenir. Bu oyun, çocukları eğlendirirken onları “dikkat ve konsantrasyon” konusunda geliştirir. İstenirse oyun kuralları başka bir sayının katlarıyla ya da başka kurallarla yeniden şekillendirilebilir.
Amiral Battı
Satranç gibi “strateji “, “tahmin yürütme” isteyen bir başka inanılmaz keyifli oyun “Amiral Battı”. Amaç rakibin gemilerinin yerini tahmin ederek, rakipten önce davranıp rakibin gemilerini batırmak. Son zamanlarda oyun, internetteki birçok oyun sitesi üzerinden ayrıca telefon üzerinden de oynanmakta. Gerçekten inanılmaz keyifli, üstelik çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlıyor. Bu oyun kaçmaz.
Jenga
Ailecek oynanabilecek ve herkesin keyif alacağı, strateji, konsantrasyon, dikkatin yanında el becerisi ve sakinlik gerektiren bir oyun “Jenga“. 54 adet dikdörtgen prizma şeklindeki küçük tahta parçalarını önce üst üste şekli bozmadan dizmek daha sonra da büyüyen kuleyi yıkmadan tahta parçalarını tek tek, yavaşça çıkarmak gerekiyor. İnanılmaz bir konsantrasyon ve dikkat gerektirdiği oldukça açık değil mi?
Tabu
Zor ve keyifli bir oyundur “tabu“. Oynamak için kalabalık olmak ve iki grup oluşturmak gerekir. Amaç, verilen süre dahilinde kartta yazan kelimeleri, yasaklı kelimeleri kullanmadan grup arkadaşlarına anlatmak. Bu oyun çocukları “hızlı düşünmek ve “zamanı iyi değerlendirmek” ayrıca “kelime haznesini geliştirmek” gibi bir çok yönden geliştirir.
Bilmece/ Tekerleme
Çocuklara bilmece sormak onları hem çok eğlendirir hem de onlar farketmeden onlara “beyin jimnastiği” yaptırmış olursunuz. Çocuk cevabı bulmaya çalışırken zihninde bazı şeyler canlandıracaktır bu da onu düşünmeye aynı zamanda hayal gücünü kullanmaya itecektir. Çocuğunuzun matematik alanında pratik yapmasını istiyorsanız ona basit matematik sorularını bilmece olarak onu sıkmadan, eğlendirerek sorabilir, onunla eğlenirken ona pratik yaptırmış da olursunuz. Tekerleme öğretmek ise çocukların dili daha düzgün kullanmasını, telafuzunda zorlandıkları kelimeleri daha düzgün söylemelerini sağlamaktadır.
Maketler
Ufak parçalardan bir bütün oluşturmak, yaparken zorlanıp hatayı görüp onu düzeltebilmek çocuklarda “analitik düşünme becerisini” geliştirir. Üstelik şimdi genelde 3 boyutlu ve ışıklı maketler popüler. Yapımları zor olsa da çocuğunuzla birlikte yaparken hem eğlenecek hem de sonunda güzel ve kalıcı bir maket elde etmiş olacaksınız. İşte size hem eğlenceli hem gelişime katkı sağlayan bir oyuncak, belki de kalıcı bir oda süsü.
Eğitici Oyuncaklar
Bu oyuncaklar daha çok 1-3 yaş arası bebekler için faydalı olacaktır. Örneğin şekilli legolar ya da konuşan, sayıları ve renkleri söyleten, çocuk için ninni ya da şarkı söyleyen oyuncaklar konuşmaya yeni başlayan çocuklar için oldukça faydalı olacaktır. Çünkü bilindiği gibi o yaştaki çocuklar söyleneni tekrarlıyor ve akıllarında tutuyorlar. Ne kadar sevimli bir durum değil mi?