in ,

Enteresan İsmiyle Dikkat Çeken Grup: Son Feci Bisiklet

Son Feci Bisiklet! Son dönemde karşımıza sık sık çıkan tuhaf isimli müzik gruplarından biri olan Son Feci Bisiklet sadece adıyla değil, müzik tarzı, farklı şarkı ve şarkı sözleriyle de dikkatleri üzerlerine çekmeyi başaran bir grup. Alternatif söylemiyle dinleyicileriyle buluşan Son Feci Bisiklet’in kuruluş hikayesini, bugüne kadar yaptıkları ve gelecekte yapacaklarını, öne çıkan şarkılarını ve en önemli neden Son Feci Bisiklet olduklarını öğrenmek için gelin hep beraber yazımıza bir göz atalım. 😉

Hızlıca Son Feci Bisiklet Tarihçesi

Gri şehir, memur şehri, denizi de yok ki denilince akla ilk gelen şehir Ankara’dır. Ancak alternatif rock ve alternatif müzik grupları denilince de akla ilk gelmesi gereken şehirdir Ankara. Çünkü Manga, Sakin, Grup 84, Zakkum, Gripin ve Tnk gibi pek çok müzik grubunun anavatanı Ankara’dır. İşte Son Feci Bisiklet’te bu neslin son üyeleri arasında yer alıyor.

2011 yazında Arda Kemirgent (vokal, gitar) ve Can Sürmen (davul) tarafından Ankara’da kurulan grubun adı da ilk günden belliymiş. Sanılanın aksine bisiklet sporuyla uzaktan yakından ilişkisi bulunmayan ikili, ilk olarak yaptıkları 6 şarkıyı düzenleyerek Son Feci EP adıyla internet üzerinden dinleyiciye sundu. Kısa sürede dinleyici tarafından ilgi görmeyi başaran grup, bu başarının ardından gruplarına iki kişiyi daha ekleyerek çalışmalarını hızlandırdı. Bas gitarist olarak Efe Güner ve gitarist olarak Erkin Sağsen’i gruba dahil eden ikili ilk konserlerini Manhattan isimli Ankara’nın kült mekanlarından birinde verdi. Bu noktada hatırlatmak gerekir ki, yukarıda da bahsettiğimiz Ankara çıkışlı pek çok müzik grubu ilk sahnesini Manhattan’da almıştı.

Manhattan’la Başlayan Macera

Manhattan sahnesi Son Feci Bisiklet’de uğurlu gelmiş olsa gerek, grup bu performanstan sonra çalışmalarını hızlandırdı. Aynı dönemde Babajim Stüdyosu’nun düzenlediği 2. Be the Band yarışmasında ilk 10 grup arasına girmeyi başaran Son Feci Bisiklet, daha sonrada Roxy Müzik Ödüllerinde finale kalarak 2012 yılına hızlı bir giriş yaptı. 2012 yılında beste çalışmalarına ağırlık veren grup, konserlerini de arttırdı.

Grubun çalışmalarını hızlandırdığı dönemde bir oyuncu değişikliği de yaşandı. Bas gitarist Efe Güner’in yerine gelen Ozan Özgül grubun yeni kanı oldu. Bu değişikliğin ardından 4 yeni single çalışması yapan grup 2014-2015 yılları boyunca yoğun bir konser temposuna girdi. Elbette bu yoğun temponun arkasında grup albüm çalışmalarına devam etti ve 23 Haziran 2015’te ‘Vesaire’ isimli albümünü çıkardı. Ardındansa grup, albümün tanıtım turnesi kapsamında birçok şehirde sahne aldı. Ocak 2016’da ise “Sıkıntı Var” isimli bir single daha yayınladı.

Grubun çalışmaları Haziran Ocak ayında durdu. Bunun nedeniyse grubun vokalisti Arda’nın askere gitmesi oldu.Bir süre çalışmalarına ara veren Son Feci Bisiklet, asker dönüşü tekrar işe koyuldu.

Arda ve Can’ın Bir Araya Gelişi

Kısa sürede büyük başarı elde eden ve tanınmayı başaran bu tuhaf isimli grubun kuruluşu ise aslında iki adamın, Arda ve Can’ın bir araya gelmesiyle olmuş. Arda ve Can, Ankara’nın tam anlamıyla özgür ve egosuz müzik ikliminde bir araya gelerek, sadece kendileri için müzik yapmaya başlamışlar. Zamanla ortaya 8-9 parça çıkaran grup, ihtiyaç doğrultusunda bir bas gitarist arayışına girmiş. Aralarına katılan Erkin Sağsen’le birlikte ikili olmaktan grup olmaya doğru bir geçiş yapmışlar

Son Feci Bisiklet’in Sırrı

Bir müzik grubu için müzik yapmaktan daha zor birşey varsa, o da müzik grubuna isim bulmuştur. Saatlerce patlatılan kafalar, onlarca saçma isim önerisi, farklı kombinasyonlar derken, bir süre sonra beynin şalteri atar. Eee isim koymanın bu kadar zor olduğu düşünülünce insan merak ediyor haliyle nedir bu enteresan ismin derin anlamı diye.

Cevap basit, yok! Hatta grubun deyişiyle bu ismin ‘sanıldığı kadar heyecanlı bir hikayesi yok’. Grubun adı bir zorunluluk nedeniyle oldukça hızlı bir şekilde konulmuş. Be The Band yarışmasına katılabilmek için acilen kendilerine isim koymaları gereken grup hızlı bir araştırmaya girmişler. Akıllarına ilk gelen ve içlerine sinen 3 kelimeyi bir araya getirerek ortaya bu değişik ismi çıkarmışlar.

Özgün Şarkı İsimleri

Son Feci Bisiklet’in sadece grup ismi değil, şarkılarının isimleri de bir o kadar tuhaf.

Bikinisinde Astronomi, Pazar ve Ertesi, Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın, Tavuk Korkusu, Küçük Saydam İnsanları ve daha pek çoğu…

Üstelik sadece şarkıların isimleri değil, şarkıların sözleri de bir o kadar ilginç. Sözleri yazan grup vokalisti Arda bu tuhaf isimleri kasıtlı olarak kullanmadığını dile getiriyor. Verdiği röportajlarda yaşadıklarından yola çıkarak şarkı sözlerini yazdığını söyleyen Arda Kemirgent, şarkı onu nereye götürürse oraya doğru gittiğini söylüyor. İçlerinden geldiği gibi müzik yapan grubun şarkılarından beklentisi de aynı samimiyeti dinleyiciye hissettirebilmek.

Aynı zamanda tüm şarkı sözlerinin yazarı olan Arda’nın grubun en çok kitap okuyan ismi olduğunu belirtmek gerekiyor.

İlk Şarkı

Grubun daha doğrusu Arda ve Can’ın ilk tamamladığı şarkı ise Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın.

Müzik Geçmişleri

Son Feci Bisiklet’in kurucu ikilisi Arda ve Can aslında farklı dallarda eğitim almış. Can İşletme, Arda ise İletişim Tasarım bölümü mezunu. İkiliye sonradan dahil olan Ersin ise bir hukukçu. Ancak hiç biri kendi mesleklerini yapmama kararı alarak, hayatlarına müzikle devam etmeyi tercih etmişler.

Ankara Macerası Neden Bitti?

Müzik yolculuğuna Ankara’da başlayan grup artık müzik hayatlarına İstanbul’da devam ediyorlar. Bunun sebebiyse İstanbul’un müzik hayatlarının seyri için daha çok şey vaat ediyor olması olmuş.

Onlar artık İstanbullu olsalar bile, Ankaralı yanlarının onlarla birlikte olduğunu söylemek mümkün. Grubun Ankara’da verdiği konserlerdeki tavrı ve sahne performansı adeta bu durumu kanıtlıyor.

Lütfen Keşfedilmesinler!

Grubun yeni yeni tanınmaya başlandığı dönemlerde sosyal medya üzerinden dinleyicilerinin en çok dile getirdiği kelime buydu: Lütfen keşfedilmesinler. Ünün, tanınırlığın artmasının grubun müzik kalitesini azaltacağını ve onlarında ana akım müzik gruplarına benzeyeceği endişesi uzun süre sosyal medya üzerinden dinleyiciler tarafından dile getirildi. Bu yorumların kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Son Feci Bisiklet ise sevenlerinin endişelenmemesi gerektiğini dile getiriyor. Çünkü onları iddiası oldukça sağlam; popüler kültür içerisinde kendi özlerini kaybetmeyecekler.

Onlar Kimleri Dinliyorlar?

Bizler Son Feci Bisikleti dinliyoruz, peki ya onlar kimleri dinliyor? Verdikleri farklı röportajlarda zaman zaman farklı isim ve grupları dillendirseler de grup elemanlarının vazgeçemedikleri bazı isimler var. Örneğin grubun vokalisti Arda tam bir Arctic Monkeys hayranı, eskilerdense The Beatles tam bir vazgeçilmez. Grup elemanlarının hepsinin ortak olarak dinlediği isimler arasındaysa  ChetFaker, Kings of Conveince, Coldplay, Tame Impala, Led Zeppelin gibi müzik grupları ve isimler yer alıyor.

Özgürce Müzik Yapıyorlar!

Bulundukları her platformda üstüne basa basa özgürce müzik yaptıklarını dile getiren grubun herhangi bir plak şirketiyle anlaşması bulunmuyor. İnternet sayesinde dinleyicileriyle doğrudan bir araya gelen grup plak şirketlerinin günümüzde eksi önemini kaybettiğini vurguluyor. Konserler vererek, farklı müzik etkinliklerine katılarak dinleyicileriyle buluşan grup henüz bir plak şirketine hayatlarında yer vermeyi düşünmüyor.

İnternet Üzerinden Müzik

İnternet üzerinden dinleyicileriyle buluşan grup için bu durumun hem olumlu, hem de olumsuz yönleri bulunuyor. Herhangi bir maddi harcama yapmadan dinleyicileriyle buluşan grup, aynı zamanda kendileri gibi bu avantajdan faydalanan milyonlarca müzisyenin arasından sıyrılmaya çalışıyor. Unutmayın internet her zaman en kaliteli olanları ön plana çıkarmıyor.

Grubu zorlayan bir diğer durumsa hızlı tüketmeye alışmış olan müzikseverler. Ancak tüketim hızıyla, üretim hızı arasında maalesef büyük bir boşluk var. Bu durumda müzik gruplarını epey bir zorluyor.

Emoji Top 5  Son Feci Bisiklet Şarkıları

1.Bikinisinda Astronomi

Eğer Son Feci Bisiklet’le yeni tanışıyorsanız Bikinisinde Astronomi oldukça doğru bir başlangıç olacaktır. Hem sözleri, hem de melodisinin derinliğiyle dinleyicileri etkileyen şarkı Son Feci Bisikler’in tarzını anlamak için oldukça doğru bir tercih.

…Ölü denizciler, kayıp galaksiler,
Buldum! Gözlerindeler.
Senden tek istediğim geçmişin, geleceğin benim olsun..
Yaz gelirken karışır böyle şeyler
Neşeyle endişeler
Ayak bastığım her yerdeler…

2.Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın

Grubun henüz daha grup olmadan önce ilk kaydettiği şarkı olan ‘Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın’ oldukça keyifli bir şarkı. Bizden tavsiye deniz kenarında yürürken, kulaklığınızı takıp bu şarkıyı son ses dinlemeniz olacaktır.

‘…Aniden dogan güneş
Nasıl da ruha eş
Yolculuk nereyeydi uzaylı kardeş?
Bilirim bu yolu
Ve yorgun olduğunu
Ama etrafına bir bak
Burada güzel şeyler de var
Bu dünyayı anlamak için
Anlayış gerekmiyor
Mavi gezegenimde kırmızı
Düşünenlere bir sor
Uzay boşluğunda mutlu olmak kolay
Burada her bir gün ayrı bir olay… ‘

3. Bu Kız

İşte herkesin hayatına giren o kız için yazılmış bir şarkı. Hem keyifli, hem hafif hüzünlü bir aşk hikayesi dinlemek için ‘Bu Kız’ birebir. Ancak bizden uyarması, şarkının sözleri oldukça kolay dile dolanıyor. 😉

‘…Bu kız beni sever
Bu kız beni öldürür
Bu kız bana güzel hayaller gördürür
Bu kız bana güzel yalanlar söyletir
Bu kız bana yeni bir takım şeyler öğretir
Her gece
Yalpalayaraktan giderim kapısına
Biliyorum saat çok geç ama yine de beni suçlama
Bebek, sevişmek ne demek?
Çizgi filmler mi izlesek, hiçbir yere de gitmesek, hiç kimseleri görmesek ama açtan da ölmesek iyi…’

4. Rahatsız Vals

Bu vals bildiğiniz valslerden değil. Vals tınıları içersinde oldukça güzel bir şarkı dinlemek isterseniz Rahatsız vals tam sizlik.

‘…O bu yolda hep yürür
Bazen tanıdıklarını görür
Her gün her şeyin aynı olduğu bu yerde
Bir tekinsizlik var ilerde
Bugün
“İçinde kötü bir his mi var” diye sorsam söylemez ama
Benim hayali olmadığımın farkında değil galiba
Çok sevimlisin ve son derece deli gibisin
Farkında değil misin?
Pek kimse onu anlamaz..’

5. Gaffola

Gaffola, Son Feci Bisiklet’in en anlamlı şarkılarından biri. O nedenle bu şarkıya bir kıyak geçip, sizlerle tüm sözlerini paylaşıyoruz. Bırakın şarkı kendini anlatsın. 😉

‘Beni tam olarak anlamanız için
Geçtiğim yollardan siz de geçin
Bilirim delirdim ama bana bir seçim bırakmadılar be kardeşim
Bırakmadılar be kardeşim

Siz de mi buraları seversiniz
Buranın derdi bitmez hiç bilirsiniz
Kendinizi bir gözden geçirseniz, beni sevindirirsiniz
Zira beni siz delirttiniz

Kadınını öldürmüş gururlu bir adam
Çocuk yaştakiler de çıkmaz aklından
Dilinden de düşmüyor ki yaradan
Bana yuh dedirttiniz
Ve beni siz delirttiniz

Bir kız gözleri sürekli aynada
Pek dert değil ne olduğu bu dünyada
Altı milyarlık ıssız bir adada
Bin beş yüz arkadaş yapmış
Kanatlarını satıp da aşk almış

Dostum sen de ne hızlı ne yavaşsın
Ne önder, ne yandaş, ne de arkadaşsın
İki bin yılda pek de bir yol almamışsın
Bunun ne anlamı var
Bana anlatır mısın?’

Eğer sizde tüm bu anlattıklarımızdan sonra bir Son Feci Bisiklet hayranına dönüştüyseniz, haksız değilsiniz! Grubun konser programını ve grup hakkındaki gelişmeleri paylaşmak için Twitter adreslerini takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Erkek Modasında Son Trend: Kısa Paça Pantolon

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir? Kurtulmak Sizin Elinizde!