Türkiye’ de bir ilke imza atarak ‘Vegan Dostu Belediye Ünvanı’nı kazanan Didim Belediye’si geçtiğimiz günlerde,Vegan Vejetaryen Festivali VegFest’e ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin İlk Vegan Festivali
Tarihi dokusuyla ve turizm cenneti olmasıyla dikkat çeken Didim Belediyesi’nin Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) , Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) ve Didim Turizm Alytapı Birliğinin (DİTAB) de yardımıyla gerçekleştirdiği festival programında sadece etsiz yemekler yoktu. Festival süresince veganlığın bir felsefe ve etik bir duruş olduğunu anlatmak amacıyla, çocuklar için hayvan dostu temalı eğlenceli sunumlar, yetişkinler içinse belgesel gösterimleri, sağlıklı ve doğal yaşamı konu alan minik gösterimler düzenledi. Şeflerin canlı sunumları, uzmanların katıldığı panel ve söyleşilerle bütünlük kazanırken insanlar açılan stantlardan, leziz vegan yemekler ve gıdalar satın alma imkanı buldu.
Veganlık Sadece Bir Beslenme Alışkanlığı Değil
Veganlığın sadece bir beslenme biçimi olmadığını bunun içerisinde hayvan ve doğa sevgisinin de olduğunu insanlara göstermeyi hedefleyen belediye başkanı Atabay yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi.
“Hepimiz sebze yemeklerine düşkünüz. Doğanın bize verdiği kaynakları değerlendirerek hepimize faydasının olmasını istedik. Didim’in vegan dostu belediye olmasındaki amaç, doğaya ve tüm canlılara olan saygımızdır. Tüm dünyaya bu dostluğu göstermek istedik. Festivalin, turizme, esnafımıza, otelcilerimize çok büyük desteği olacaktır”
Festivale katılanlar arasında Didim Kaymakamı İskender Yönen de vardı ve festivalin kararlı bir takım çalışması sayesinde gerçekleştirildiğini vurgularken, katılımın bir hayli yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi ve başarılı olduklarını ifade etti.
Birbirinden Güzel Lezzetler
Festivalde ot kavurmasından , etsiz içli köfteye ve hamburgere, seitandan salamuraya ve vegan tatlılara kadar bir çok çeşitte yöresel yemek ve lezzet üç yüze yakın stantta tanıtıldı. Bunun yanında doğa yürüyüşlerine, resim yoga ve masal atölyelerine ev sahipliği yapan festival, insanların doğaya ve hayvanlara bir adım daha yaklaşmasına vesile oldu. Tarihi Apollon Tapınağı’ nın çevresinde düzenlenen festival alanı doğa ve turizm cenneti olan Didim’in unutulan güzelliklerini bir kez daha hatırlattı.
Peki Vegan Dostu Belediye Nasıl Olunur?
Vegan nedir kime denir, veganlar ne yer ne içer ve nasıl vegan olunur gibi kavramlardan daha önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Tekrar kısaca değinmek gerekirse veganlık, sadece et yemediğiniz ve hayvansal ürünler tüketmediğiniz bir beslenme şekli ile sınırlı olmayıp hayvanları yiyecek, giyecek ve eğlence aracı olarak da görmeyen ve hayvanları ne amaçla olursa olsun kullanmayı reddeden bir duruştur. Vejetaryenlik ise et yemeyen ama hayvansal ürünlerini tüketenlere verilen addır. Veganlıkla sıkça karıştırılan vejetaryenliği daha detaylı okumak isteyenler buradan da ulaşabilirler.
Peki vegan bir belediye nasıl olabilir? Vegan dostu belediye demek tüm canlıların yaşam hakkına saygı göstermekle başlıyor aslında. Didim Belediyesi vegan dostu faaliyetlerinin içerisinde sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesini, belediye sınırları içerisinde ikamet eden veganların ya da turistlerin rahatça vegan yemek alternatifi bulabilecekleri alanlar olmasını, hem de bu alternatifleri gösteren bir şehir haritasının düzenlemesini ve bu konuda çalışan insanların bilinçlendirilmesini de kapsadığını söylüyor. Vegan turistlerin odalarının ayrı olduğunu ve hizmete sunulan sabun, şampuan gibi ürünlerin vegan içerikli olduklarını da ekliyorlar.
Dünyadaki İlk Vegan Belediye Barcelona
Dünyada vegan dostu olan ilk belediye Barcelona iken, ikinci sırada artık Didim yer alıyor.
Didim Belediyesi göstermiş olduğu bu tutumla sadece insanların değil hayvanların da yaşam hakkının olduğunu bizlere hatırlatıyor. Bunun yanında veganlığın ekolojiyle ve çevreyle olan ilişkisini de gözardı etmeyen belediye, sürdürülebilir etik bir çevreci anlayışla hareket ederek buna uygun hizmetler vermeyi de amaçlıyor.
Didim’in örnek olması umuduyla, yaşam dolu günlere!