in ,

Veganlık ve Vegan Beslenme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vegan kelimesi hayvansal ürünlerden arındırılmış olan şeyleri ifade eder: et, süt, yumurta, yün, deri vb. Veganlık sadece beslenme alışkanlığıyla ilgili bir anlayış değil aksine yaşamın tamamına etki eden büyük bir yaşam felsefesidir.  Sandviçiniz, şampuanınız ve araba koltuklarınız vegan olabilecek ürünlerden sadece bazıları.  Vegan ürünler kullanmanın avantajlarından ilki sağlıklı ve planlı bir beslenme olarak tanımlanabilir. Buna ek olarak hayvanların kötü muameleye maruz kalmasının içten şekilde protesto edilmesi de veganizm felsefesinin köşe taşlarından biridir. Veganizmi bir kimlik olarak düşünmekten ziyade, hayvansal ürünlerin hayatınızdan çıkarılmasına ilham verecek bir konsept olarak kullanmak akıllıca bir tavsiye olarak dikkate alınmalıdır.

İnsanlar Neden Veganizmi Hayat Felsefesi Olarak Benimsiyorlar?

veganlık ve vegan beslenme hakkında bilinmesi gerekenler

(Neden vegan yaşam ? – Hayvanlar için… / Gezegenimiz için… / Sağlığımız için…)

Her şeyin başında vegan beslenme, hayvanları, çevreyi ve sağlığınızı korumak için inanılmaz etkili bir yol yaratır. Eğer hayvanların acı çekmediği, yaşam alanlarının işgal edilmediği ya da katledilmedikleri bir dünya istiyorsak vegan beslenme gerçek ve etkili bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.  Hayvanların yaşamlarını insanlar onları yemesini beklemek için geçirmedikleri bir dünya isteyen insanlar için veganlık elle tutulur önemli yollardan bir tanesi. Vegan beslenmeyi eleştirirken boşa giden sütleri, yumurtaları kendilerine argüman olarak kullanan insanlara veganların verdiği en somut yanıtlardan bir tanesi kritik bir soru. Kaç hayvan beklenen ömrünün yarısına sağ ulaşabiliyor? Yani sizler için süt üreten ineklerin sonu da aslında çok parlak değil.

Hayvanların kesilmesinin yanı sıra, süt ürünleri ve yumurta ile ilgili ahlaki sorunlar da var. Süt endüstrisinine en önemli itirazlarından biri, süt verimini en üst düzeye çıkarmak için süt ineklerinin genellikle her yıl dokuz ayda bir hamile kalmalarıdır. Bunun sonucunda, süt endüstrisi istenmeyen buzağılar için cehenneme dönüşüyor. Büyük miktarda süt üretimi yapan küresel şirketlerde erkek süt buzağıları süt üretemediğinden ve sığır eti olarak yetiştirilecek doğru cins olmadığından, genellikle doğumda katlediliyorlar. Erkek civcivlerin durumuna baktığımıza ise aynı tabloyu görmek mümkün. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 200 milyon civciv gelecekte yumurtlamayacakları için çöpe atılır.

Çevresel bir bakış açısına göre, vegan diyet aynı zamanda çevre için muazzam bir anlam taşıyor. Hiçbir şüphe yok ki, bitkileri doğrudan besin için yetiştirmek, mahsulleri hayvanlara beslemekten daha az kaynak gerektirir ve daha az atık üretir. Dahası, bilim adamları, hayvancılıkla ilgili metan üretiminin küresel ısınmanın en önemli faktörlerinden biri olduğunun oybirliği ile onaylandı – büyük olasılıkla hayvancılığın sebep olduğu sera gazlarının etkisi otomobiller, uçaklar, trenler ve gemiler tarafından üretilen sera gazlarının etkisini aşıyor.

İyi bir vegan diyet bazı hayvansal ürünleri içeren diyetlerle karşılaştırıldığında, son derece sağlıklı bir beslenme vegan diyetle gayet mümkündür. Bununla birlikte, vegan beslenme insanların düzenli olarak yiyebilecekleri  sağlıksız gıdaların çoğunu ortadan kaldırıyor: Hamburger, sosisli sandviç, sosis, kızarmış tavuk, dondurma ve benzeri. Bu gıdaları daha sağlıklı vegan seçimleri ile değiştirirseniz, kardiyovasküler hastalık ve belirli kanser türlerine yakalanma riskinizi aynı anda azaltırken kendinizi kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz.

Nasıl Vegan Olunur?

https://emoji.com.tr/vejetaryen-dosyasi/

Vegan beslenmeye yeni başlayacaklar için en büyük tavsiye hiç kuşkusuz kendilerini buna yeteri kadar hazırlamaları yönünde olmalıdır. Vegan beslenmeye birden başlamak hiç kimse için kolay olmaz. Uzmanlar hayatınızdan hayvansal ürünleri birden çıkarmak yerine beslenme alışkanlığınızı ufak ufak değiştirmenizi öğütlüyorlar. Yani vegan seçenekleri hayatınıza sokmaya başlamak vegan olmanın ilk adımı olarak kabul edilebilir. Sofranızdaki vejeteryan ve vegan seçeneklerin artması elinizi bu yolda kuvvetlendirecektir. Sadece vegan beslenerek vegan olmanın mümkün olmadığını burada bir kere daha hatırlatmakta fayda var.  Veganizm bir hayat tarzı olarak hayatın her alanında hayvansal ürünlerden uzak durmanızı gerektiriyor. Örneğin vegan olarak yola devam edecek olaların artık kozmetik alışverişlerinde ya da ayakkabı alırken çok daha dikkatli davranmaları gerekiyor.

Veganlık ve vejeteryanlık genellikle karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkar. Buradan bu iki farklı beslenme ve hayat anlayışı hakkanda bilgi alabilirsiniz. Eğer oturduğunuz bir ortamda söz veganlıktan açılmışsa herkes veganizmin ne kadar zor olduğundan bahsedecektir. Unutulmaması gereken nokta ise doğru yollar izlenirse vegan hayat tarzının mümkün olduğudur. Peki sizin için vegan olarak yaşamak arkasındaki saygın felsefe de göz önüne alınırsa ne kadar mümkün?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir Santimetrekareye Sığan Koca Bir Kataloğun Sırrı: Gubari Hat Sanatı

Dünyada Hala Var Olan Uçamayan Kuşlar