in

“The Sanat” Projeleri İle Sosyal Medyayı Sallıyor!

The Sanat!

Daha önce onları duymamış olabilirsiniz, ancak onlara ait eserleri pek çok farklı sosyal medya ağında gördüğünüzün garantisini verebiliriz.

Adlarını 23 Nisan ve 19 Mayıs tarihlerinde yaptıkları çalışmalarla duyuran The Sanat, farklı genç ve yaratıcı isimlerin ellerinden çıkan işlerle hepimizi etkilemeyi başarmıştı.

Disiplinler Ötesi Sanat: The Sanat

Kendilerini “Disiplinler ötesi sanat platformu” olarak tanımlayana bu oluşum sanatı sosyal yaşamın gözü olarak nitelendiriyor.

“Çünkü sanat, gösterilmeyeni görür, görünmeyeni gösterir.”

Yaşamın kendisinden esinledikleri söyleyen “The Sanat” yaşamdan aldığını, daha iyi bir yaşam için geri veriyor.

“Tıpkı nefes gibi: Alır-verir, alır-verir…

Üç ana hedefi vardır: 1. Sanatları birleştirmek 2. Sanatçıları birleştirmek 3. Sanat ve sanatçıyı toplumla birleştirmek.

Bu yüzden yaratıcı düşünmez. Etki yaratıcı düşünür, fark yaratıcı düşünür, sonuç yaratıcı düşünür!”

Kendini bu sözlerle tanımlayan The Sanat oluşumunun Genel Sanat Yönetmenliğini Ali Ömür Ulusoy, Sanat Yönetmenliğini ise Nesli Meriç Sanioğlu üstlenmiş. Farklı projelerde farklı isimlerle çalışan bu özgün oluşumun yaptığı işler de en az oluşum kadar özgün.

Gelin projelerine birlikte göz atalım.

Şu Çılgın Gençler

the sanat şu çılgın gençler

“Şu Çılgın Gençler” ekibin 19 Mayıs’a özel olarak imza attığı bir iş.

“…19 Mayıs için, 19 sanatçı, cumhuriyetin yetiştirdiği 19 genci çizdi. Birçoğu alanında ilk olan bu gençler, birçok bilim ve sanat dalının kurulmasını ve günümüze ulaşmasını sağladı. Diğer bir değişle, bugün hayatımızı idame ettirdiğimiz birçok mesleğin altında onların emeği var…”

The Sanat

şu çılgın çocukluk

Bu projede yer alan ve resmedilen ülkemizin başarılı gençleriyse şöyle;

Ekrem Akurgal, Cahit Arf, Semiha Berksoy, Muazzez İlmiye Çığ, Cemil Reşit Rey, Refet Angın, Afife Jale, Sabire Aydemir, Semiha Es, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Remziye Hisar, Sait Faik Abasıyanık, Safiye Ayla, Afet İnan, Sabiha Gökçen, Keriman Halis, Süreyya Ağaoğlu, Sabiha Bengütaş, Orhan Veli Kanık.

şu çılgın çocukluk

Bu isimlerle, onların başarılarıyla ve bugünün başarılı gençleri tarafından resmedilen portrelerine ulaşmak için “The Sanat”ın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şu Çılgın Çocuklar

şu çılgın çocukluk

Şu Çılgın Gençler projesinin öncülü olan bir proje aslında Şu Çılgın Çocuklar. 23 Nisan’a özel olarak yapılan çalışma her bireyin bir zamanlar çocuk olduğunu bizlere hatırlatıyor.

“Ulusal egemenliğimizi kazandığımız 23 Nisan, çocuklara armağan edilmiş bir bayram. Bu ülkede yaşayan herkesin, o ya da bu şekilde 23 Nisan’la ilgili bir çocukluk hatırası vardır. Peki, bize bugünü sağlayan kahramanlarımızın çocukluk hatıralarını hiç düşündünüz mü?”

şu çılgın çocukluk

Bu proje ile yeniden bizlere bugünleri armağan eden kahramanları hatırlatan The Sanat Atatürk’ten Seyit Onbaşı’ya, Hasan Tahsin’den Halide Edib’e 17 kahramanımızın en bilinen portre fotoğraflarından hareket ederek onların çocukluk hallerini resmetmiş.

şu çılgın çocukluk

İşte resimleriyle bizleri çocukluklarına götüren 17 kahraman;

Kazım Karabekir, Kara Fatma, Seyit Onbaşı, Gördesli Makbule, Nene Hatun, Sütçü İmam, Halime Çavuş, Hasan Tahsin, Yahya Kaptan, Şahin Bey, Halide Edip, Yörük Ali Efe, Nezahat Onbaşı, Mehmet Akif Ersoy, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Mustafa Kemal Atatürk.

Dikkat Engel Çıkabilir

the sanat engelliler haftası

The Sanat ekibi sadece ulusal özel günler için çalışmıyor. Engelliler Haftası için hazırlanan projede, toplumsal ikona dönüşmüş ünlü insanlar konu edilmiş. Ancak o isimleri tanımamızı sağlayan en önemli organları ellerinden alınmış bir şekilde…

“Bugün, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilen herkes “normal” ve “sağlıklı” olarak kabul edilmektedir. Fakat bu durumun, ömür boyu süreceğinin bir garantisi yok. Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu her şeyimizi kaybedebiliriz. Özellikle Türkiye gibi risk altında yaşanan ülkelerde, insanların bu tip bir problemle karşılaşma olasılığı oldukça yüksek.”

Yaratıcı yönetmenliğini Ali Ömür Ulusoy’un üstlendiği projenin, sanat yönetmenliği Nesli Meriç Sanioğlu’na, illüstrasyon çalışmaları ise Esin Karabenli yapmış. İşte karşınızda sesi olmayan bir Madonna, koşamayan bir Ronaldo.

Barış Gelinim Olur Musun?

barış gelini projesi

Barış Gelini Pippa Bacca’yı hepinizin tanıdığı düşünüyorum. Bundan 9 yıl önce, “Barış Gelini” adıyla, dünya barışı için, beyaz bir gelinlik giyerek yollara düşen Bacca, ülkemizde korkunç bir cinayete kurban gitmişti. Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde bir kamyoncu tarafından tecavüz edilip öldürülen Bacca tüm dünyayı yasa boğmuştu.

barış gelini projesi

“Türkiye’de yaşanan birçok şey gibi, bu olay da gündemde bol miktarda kuru gürültü ürettikten sonra unutulup gitti. Unutulan sadece tecavüz ve cinayet değil, aynı zamanda dünya barışı ve insan haklarıydı. Tıpkı Özgecan Aslan, Münevver Karabulut, Sarai Sierra ve tüm diğer isimsiz Pippa’larda olduğu gibi.”

The Sanat tarafından gerçekleştirilen proje ile ünlüler, Pippa Bacca’nın duvağını alarak onun başlattığı işi devam ettiriyor. Türkiye’nin en büyük “barış albümü” olma özelliğini taşıyan projede fotoğraf sanatçılığını Erbil Balta üstlendi.

barış gelini projesi

Mert Fırat, İlker Ayrık, Tilbe Saran,Ufuk Özkan gibi isimler yer aldı.Projeyi daha yakından incelemek için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

barış gelini projesi

Gördüğünüz üzer The Sanat ekibi sanatı hayatımızın içine taşıyor ve bizleri etkilemeyi başarıyor. Ekibin diğer işlerine göz atmak isterseniz, internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yaptığı Rap Albümüyle Harvard Üniversitesi’nde Bir İlke İmza Attı

Pazar Köşesi (21- 28 Mayıs 2017)