in ,

Stres Çarkı Hakkında A’dan Z’ye Bilinmesi Gereken Her Şey

Hayat çok mu üstünüze geliyor?

İş, okul, özel hayat derken stres peşinizi bırakmıyor mu?

İşte son dönemlerde öyle bir oyuncak var ki tüm sıkıntılarınıza, stresinize çare olduğunu iddia ediyor. Bazıları ona ‘modern tespih’ diyor bazıları yeni nesil stres topu; ama, o ahtapotvari oyuncağın adı: stres çarkı.

Herkesin konuştuğu bu tuhaf oyuncak hakkında kafanızda çok soru işareti olduğu biliyoruz. Gelin hep birlikte A’dan Z’ye stres çarkı hakkındaki tüm sorulara birlikte cevap verelim.

Eğer özel olarak çok merak ettiğiniz bir başlık varsa ve o başlığı okumak için sabırsızlanıyorsanız listedeki başlık üzerine tıklayarak direk o bölüme gidebilirsiniz. ?

Stres çarkı nedir?

Stres çarkı nasıl icat edildi?

Stres çarkı nasıl döndürülür?

Faydaları ve zararları

Dünyadan stres çarkı kazaları

Mobil stres çarkı

Stres çarkı fiyatları

Stres Çarkı Nedir?

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Yanınızdan geçen çocukların ya da liseli gençlerin elinde dönen bir cisim görüyorsanız işte tam o anda dikkat kesilin. Radarınıza bir stres çarkı girmiş bulunmakta. Hoş bugün stres çarkıyla karşılaşmak da çok zor bir ihtimal değil de neyse. Özetle o dönen şey işte stres çarkı oluyor ve bir olayı yok, sadece dönüyor.

Adından da anlaşılacağı üzere bu icat stresi azaltmak iddiasıyla ortaya çıkmış. Eskiden stresi azaltmanın yollarına baktığımızda karşımıza doğru beslenme alışkanlığı geliştirme, zamanı etkili kullanma, geçmişteki başarıları hatırlama, egzersiz yapma, doğru nefes alma gibi şeyler çıkardı. Şimdi ilk sırada stres çarkı çıkıyor. Yani elimize bir alet alıp döndürüyoruz ve hop streslerden arınıyoruz öyle mi? Kulağa çok hileli geliyor ya devam edelim bakalım.

[boombox_gif_video gif=”https://emoji.com.tr/wp-content/uploads/2017/05/stres-carki12.gif” mp4=”https://emoji.com.tr/wp-content/uploads/2017/05/5929c9cf8c35b_stres-carki12.mp4″ jpg=”https://emoji.com.tr/wp-content/uploads/2017/05/5929c9cf8c35b_stres-carki12.jpg”]

Stres topu gibi elinize alıp streslerinizden arınıyorsunuz ama bir farkla, burada çarklar var ve farklı dönüyorlar. İşte sırf bu yüzden çocuklar için bu kadar cazip hale geldiği düşünülüyor. Evladım o yaşta ne stresin olabilir de stres çarkı kullanıyorsun acaba!! Özenti gençlik işte.

Stres Çarkının Talihsiz Mucidi

Talihsiz diyorum çünkü icadından bir kuruş kazanamadı.

Bu oyuncağın mucidi ABD’ nin Florida eyaletinde yaşayan 62 yaşındaki Catherine Hettinger. Mucidi, oyuncağın dünyada popüler hale gelmesinden son derece memnun fakat cebi de bu işten kazançlı çıksaymış daha iyi olurmuş. Trajik hikaye şöyle başlıyor. Yıllar yıllar önce mucidimizin biricik kızının -7 yaş civarında- canı çok sıkılıyor. Annesi de onu eğlendirmek için düşünüyor, düşünüyor ve bu stres çarkını yapmak aklına geliyor. Yani bugünün oyuncağının temelleri tam 20 yıl önce atılmış oluyor.

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Ah o patenti ödeseymiş keşke!

Hikayenin üzücü kısmı şimdi başlıyor. İcadını yaklaşık 8 yıl süreyle elinde tutan kadın 2005 yılındaki 400 dolar olan patent parasını ödeyemiyor. Bunu fark eden uyanığın biri işte şu an milyarder. İnsanın içine oturan bu talihsiz olay sonrası mucit, eğer o parayı zamanında ödeyebilmiş olsaydı şu an bir servetin sahibi olacaktı. Yaşananları hala kabullenmeyen insanlar ona  ‘sen deli misin?’ gibi sorular yöneltirken talihsiz mucit şu şekilde kendini ifade ediyor:

‘’ Tasarladığım bir şeyi insanların anlaması ve gerçekten işlerine yaraması beni menun ediyor.’’

Yani iyi söylüyorsun doğru konuşuyorsun da Facebook’u icat eden Zuckerberg de insanların işlerine acayip yarayan bir şey icat etti. Gel gelelim dünyanın en zenginleri arasında şu anda. Devrin mucidi de uyanık oluyor demek ki?

Stres çarkının kökleri ‘korkunç bir yazda’ yatıyormuş?

Hettinger 90’ lı yılların başındaki bir yaz mevsimi bir kas rahatsızlığı yaşıyor. Aynı zamanda doğuştan gelen bir bağışıklık hastalığı ile de mücadele ediyor. Hem de kızına hamile. Kızının doğumundan sonra kas rahatsızlığı ilerleyen talihsiz mucit kızıyla oyunlar oynayamıyor hatta eğilemediği için oyuncaklarını toplayamıyor. Kızına kendi yaratıcılığının ürünü olarak bir kaç oyuncak tasarlayan Hettinger sonradan deneye yanıla kızıyla birlikte bu stres çarkı denen oyuncağın ilk versiyonlarını oluşturmuş oluyor.

Sonraları küçük çapta üretip satmaya başlasa da çok büyük karlar elde edememiş. Gelen gitmiş ise de patent varmış o günlerde en azından. Sonra en büyük oyuncak firmalarından biri olan Hasbro, stres çarkını üretmek istememiş ve proje ölüme terk edilmiş. Trajik hikaye orada başlamış günümüze kadar sürmüş işte. Talihsiz mucit, veletlerin elinde oyuncağını her gördüğünde kahroluyordur eminim haklı olarak!

Stres Çarkı Nasıl Döndürülür?

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Stres çarkı nasıl döndürülür iyi anlayalım ki, stres atalım derken strese girmeyelim! Orta kısımda yer alan  merkezini parmağınızla tutuyorsunuz ve şaheser teknolojik stres çarkı dönmeye başlıyor. Hiç yorulmadan stres atıyoruz gerçekten! İçi bilyelerle dolu olan mekanizma dönmeye başladıktan sonra size de çay demleyip izlemesi kalıyor demek isterdim ama biraz daha işi var. Hemencecik stres atıp gideyim olmuyor maalesef. Ortasını sıkıca tuttuğunuz çarkın ucundan diğer parmaklarınızla nazikçe ittirdiğinizde maaşallah çark fırıldak gibi dönüyor. Dönme süresi 30 saniye ile 4 dakika arasında değişiyor. Şimdi stresinizi atabilirsiniz işte!

Stres Çarkı İşe Yarıyor Mu?

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Kime ne faydası var diyecek oluyorum; ama, herkesin elinde de görünce var bir faydası elbet ki herkesin elinde diyorum. Bir yandan stres çarkı gerçekten yararlı mı sorusu oldukça yerinde bir soru; çünkü, stresi azaltıyor ve başka da bir işe yaramıyor. Yararından çok olası zararları tartışılan stres çarkının biz de zararlarından bahsetmeden geçmeyelim.

Stres Çarkının Zararları?

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Stres çarkı, uzmanlara göre çocuklardaki kas gelişimine bir miktar yardım ederken bir yandan da dikkat dağınıklığına ve bağımlılığa uzanan ciddi problemlere neden olabilirmiş. Yani biraz oturup düşününce çocuk ve stres kelimeleri yan yana gelince anlamsız oluyor gerçekten. Çocukların stres odaklı değil de oyun ihtiyacına yönelik olarak kullanmaya ihtiyaç duyduklarını belirten  Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Pedagog Doç. Dr Tuncay Dilci stres çarkı ile ilgili olarak çok önemli bir noktaya değindi:

” Çocukta stres yok demiyoruz ama direkt strese bağlı bir yönelimden dolayı değil, oyun boşluğundan kaynaklı stres çarkına yönelim söz konusu. Şimdi popüler kültür, toplum üzerinde etki eden birtakım mekanizmaları kullanarak bazı ticari kazançlar elde ediyor. Stres çarkı da bunlardan biri. Çocuklarda stres yok, oyun ihtiyacının azlığı var.” dedi.

Stres Çarkına Okulda Yasak Kararı!

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Ahtapota benzeyen görünümüyle çocukların dikkatini çeken ve cepte taşınabilir olan bu oyuncak çocuklar için pek de masum değil aslında. Stres çarkı hızlıca popüler olmasının ardından bir çok sorunu da beraberinde getirdi denebilir. En çok kullanan kesimde, yani çocuklarda dikkat eksikliğine neden olduğu tespit edildiği için ABD’ nin bazı eyaletlerinde İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ nde oyuncak yasaklandı. Sağlıklı bir çocuğun dikkatini dağıtmasına sebep olan stres çarkı anksiyete, hiperaktivite ve otizm sendromu yaşayan bazı çocuklarda kaygıyı azaltmada etkili olduğu söyleniyor. Okullarda gelen yasağın ardından velilere evlerde de çocuklarından uzak tutulması gerektiği yönünde bilgilendirme yapılmış. Bizim ülkemizde ise böyle bir çalışma ve yasak şu an için söz konusu değil.

Yurtdışından Stres Çarkı Kazaları?

Neredeyse gözünü kaybediyormuş!!

İlk haber Avustralya’dan geliyor. 11 yaşındaki çocuk dönen stres çarkını havaya atmış, tam yakalıyorum derken fırıldak gibi dönen çark gözüne isabet etmiş.  Neredeyse gözünü kaybediyormuş arkadaşına havalı gözükeceğim diye. Annesi olayın ardından çocuğuna stres çarkını yasaklamış; fakat, haylaz çocuk okulda arkadaşlarınınkine dadanmış.

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Giden bir diş olsun ufaklık!

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Bu sefer 9 yaşındaki Alexa adındaki kız stres çarkı kurbanı olmuş. Stres çarkı ağzını isabet alınca dişini kırmış ve ve bu ailesine 2000 dolarlık bir tedavi masrafına mal olmuş. Stres çarkı epey pahalıya patlamış aile için.

Stres çarkı yoksa kamp daha huzurlu

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Bir baba ve 7 yaşındaki sevimli oğlunu da yanına alarak her yıl yapılan ‘babalar ve  oğulları’ tadındaki kampa katılmışlar. Güya katılan her baba da stres çarkı hakkında atıp tutuyormuş, engin bilgilere sahipmiş. Derken bir baba oğlunun stres çarkını aldığı gibi göle atmış. Bunu gören diğer babalar cesaretlenmişler peşi sıra onlar da atmışlar. Kısa süren bir gerilimin ardından kamp macerası kaldığı yerden devam etmiş.

Stres çarkının parçası boğazına takılmış

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Stres çarkını çocukların eline verirseniz olacağı bu! Buyurunuz klasik bir kaza.  Olay Houston’ da bir arabada cereyan etmiş. Annesinin fark edip duruma müdahale etmesiyle olay trajediye dönüşmemiş neyse ki. Arka koltukta oturan yaramaz çocuk stres çarkının bilyelerini ağzına atmış ve bilyelerden biri boğazına kaçmış. Sonrası öksürük kıyamet tabi. Ameliyatla boğazından bilye çıkartılan küçük kız gerçekten ucuz atlatmış.  Çocuk çarkın disklerinden birini temizlemek isterken yutuvermiş bilyeyi. Yani stres çarkını neden temizlersin ah çocuğum!

Kazalar sıradışı kazalar değil aksine stres çarkı olmadan da meydana gelebilecek türden. Yine de stres çarkı zararlıdırı savunan kesim için yeterli argümanlar bence. 10 yaşında bir çocuğun böyle bir kaza geçirmesinden sonra 8 yaş ve altındaki çocuklar için uygun bir oyuncak olmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu denilebilir.

En Çok İndirilen Oyun

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Tüm dünyayı ele geçiren stres çarkının elbet bir sanal versiyonu da olmalıydı. Aman boynu bükük kalmasın demişler sağ olsunlar hemen bir aplikasyon geliştirmişler.

Bir kaç dakika oynandıktan sonra gerçeği kadar keyif vermeyen bir uygulama olmasına rağmen kısa sürede en çok indirilen oyun olmayı başardı. Hadi gerçeğini eline alıyorsun döndürüyorsun ses dalga derken bir rahatlama yaşatıyor da sanalında ne buluyorlar anlamıyorum. Dokunmatik ekranınıza dokunarak çarkı döndürmeye başlıyorsunuz ne kadar döndürebilirsiniz de o kadar sanal para kazanabiliyorsunuz. Bu paralarla da sanal stres çarkınızın ekipmanlarını, rengini değiştirebiliyorsunuz. Anlık bir gaflete düşüp indireceğiniz bu uygulamadan sıkılmanız için beş dakikayı yeterli görüyorum.

Stres Çarkı Modaya Da Uygun 

Leopar Desenli Stres Çarkı

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Trend olan bir icadın modaya uymaması yakışık almazdı. O yüzden stres çarkı da artık her renge ve zevke hitap edecek şekilde stres atıcılarına ulaştırılıyor. Leoparlısından, renklisine, siyahından, metaline her renkte ve desende stres çarkı kolayca bulunmakta. Hatta varsa yakınlarınızda bol stresli eşiniz dostunuz hediye edebilirsiniz.

Emojili Stres Çarkı

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

Emojili stres çarkınız varsa strese hayatınızda yer yok, gülümseyin. Dilediğiniz her yerde cebinizden usulca çıkarın , döndürün ve sakinleşin. Stresinizi uzaklara atın. Yüksek kalite stres sökücü ayağınıza geldi.

Taraftar renklisi, alacalısı, fosforlusu, ışıklısı, siyah batmanlisi, pervanelisi, metalik çarklısı, ahşabı ve ninja yıldızlısı olmak üzere milyonlarca renk ve desende stres çarkı bulabilirsiniz.

Stres Çarkını Seks Oyuncağı Sananlar da Var

stres çarkı porn hub

Pornhub’ın verilerine göre; Mayıs ayının en çok aranan kelimelerinden biri olan “stres çarkı” 10 günde 2.8 milyona ulaşarak en popüler aramalarda 5. sırada yer aldı. 15 Mayıs tarihinde aniden artış gösteren “stres çarkı” aramaları 5 gün boyunca da artarak devam etti. Bu artışın %282 oranında olduğunu belirtmek gerekiyor. En fazla ilgi 18-24 yaş aralığındaki insanlar tarafından aranan stres çarkı bu alanda da çığır açmayı başlamış görünüyor. Pornhub’ın verilerine göre “stres çarkı” pornosu arayan kadınların sayısıysa %19 daha fazla.

Bu işi biz de çözemedik ama neyse… 😀

Son Olarak Fiyatlar!

Sokakta gezerken taş çatlasa 30 liraya bulabileceğimiz stres çarklarının 1000 küsur liraya satıldığını duyunca şaşırıyoruz. Akıl alır gibi değil gerçekten. Ne özelliği var da o parayı veriyorlar. Pırlanta mı kapladınız arkadaşlar! İşte zenginin stres atması da bu şekilde oluyormuş. En pahalısı 1900 tl olan stres çarkının malzemesi çelik ve seramikmiş. Sadece zenginlerin stres atabildiği bu oyuncağın talihli tasarımcısı Damascus Steal.

herkesin elindeki oyuncak: stres çarkı

İhtiyacı olanlar için en düşük fiyatlı stres çarkını da üşenmedik araştırdık. Çin’den alacağınız ortasında rulman olmayan en basit stres çarkı size yaklaşık olarak 5 liraya geliyor. Hatta evde kendiniz de yaparsanız daha da ucuza geliyor. İhtiyacınız olan üç tane delikli zımbırtı ve siyah bir bant.

İnsanlar bu oyuncağa bu kadar paralar akıtırken ve kimler kimler para kazanırken talihsiz mucide huzurlarınızda bir kez daha üzülmeyi borç biliyorum. Bol stressiz günlere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pazar Köşesi (21- 28 Mayıs 2017)

Kısa Film Dünyası Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey