in ,

Kısa Film Dünyası Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kısa film çekmeye merak saldınız mı hiç? Ya da çektiğiniz kısa filmlerin daha başarılı olmasını mı arzuluyorsunuz? O halde bu yazı tam size göre çünkü kısa filme dair pek çok faydalı bilgi sunuyoruz…

Kısa film çekmek çoğu zaman amatör uğraşı olarak bilinir, ancak kısa film başlı başına bir sanat formudur desek abartmış olmayız. Yani hem amatör hem de profesyonel olarak kısa film çekilebilir. Bununla beraber uzun metraj filmlere nazaran sürenin 1/10 oranında olması kısa filmin daha vurucu olmasını gerektirir. Vurucu derken de illa patırtı kütürtüyü kast etmediğimizi belirtelim. Yani kısa filmin derdini daha derli toplu anlatması gerekir. Süre kısa olduğu için tek bir temaya odaklanmalı ve bu temayı olabilecek en ekonomik şekilde göstermelidir. Karakter geliştirme konusunda yönetmenin daha net ve daha öz unsurlara odaklanması, kısa filmin etkili olmasını sağlar.

Bu bağlamda kısa filmi senaryo, çekim, gösterim ve şahane kısa filmler olarak 4 başlık altında inceleyebiliriz. Örnek kısa filmlerle iyi bir kısa filmin nasıl olması gerektiğini de göstereceğimiz yazıya geçelim o halde hiç vakit kaybetmeden.

*Senaryo Detayları

*Çekim Detayları

*Gösterim Detayları

*Şahane Kısa Filmler

1. Senaryo

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Senaryo konusunda istediğiniz kadar özgürsünüz, ancak biz finansal anlamda sizi büyük borçlara sokmayacak, diğer bir deyişle çekilmesi makul ve etkileyici bir kısa film senaryosunun nasıl yazılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Eğer kısa film senaryosu yazmak istiyorsanız ya da halihazırda bir kısa film senaryonuz varsa aşağıdaki 5 ipucu işinize çok yarayacaktır.

Senaryo başlığını incelerken Alexander Payne’ın yönettiği 14e Arrondissement adlı kısa filmi ele alacağız. Öncelikle kısa filmi izlemeniz ipuçlarından daha çok verim alabilmeniz için oldukça önemli.

a. Araştırma esastır.

Kısa film senaryosu yazmaya başlamadan önce kafanızdaki senaryoyla benzer özellikler taşıyan 5-6 kısa film bulun. Bu kısa filmleri izleyin ve sahne sahne analiz edin.

Bunu yapmanın en iyi yolu filmleri izlerken kısa kısa notlar almaktır. Her sahnede neler olduğunu kısaca yazın. Filmi izledikten sonra tüm sahneleri not almış olacaksınız. Şimdi bu sahneleri inceleyin. Sahneler arası geçişler nasıl? Hangi görüntüden hangi görüntüye geçiliyor? Ritm nasıl sağlanmış? Duygu aktarımı nasıl? Bu gibi sorulara cevap vermeye çalışın.

Örneğin yukarıdaki 14e Arrondissement adlı kısa filmin açılışını birlikte inceleyelim.

“Orta yaşlı Amerikalı bir kadın olan Carol, Paris’teki otel odasından dışarı bakıyor. Dış ses yardımıyla Fransızca dersi aldığını duyuyoruz. Paris’i çok seviyor ancak yemekler beklediği gibi çıkmıyor.

Sokaklarda yürüyor. Macera aradığını söylüyor. Fransızca olarak bir kadından adres soruyor. Kadınsa ona İngilizce cevap veriyor.

Bir restoranda tek başına yemek yiyor. İnsanların Paris’e aşk ve ilham bulmak için gittiklerini, ancak yaşı gereği kendisi için böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylüyor.”

Tüm filmin bu şekilde taslağını çıkarın ve filmin yapısını inceleyin. Karakterin hareketlerine yön veren şeyi bulun. Bunu 10 filmde yaparsanız, kendi senaryonunuzu yazarken daha rahat olursunuz.

b. Tek Bir Konsepte Odaklanın.

Kısa filmde karmaşık ve uzun konuları ele almak için yeterince süreniz yoktur. Bu nedenle tek bir temaya odaklanın. “Karakteriniz, amacına ulaşmaya çalışırken karşısına bir engel çıkar ve bu engeli aşmaya çalışır.” En temel anlamda böyle bir düşünce yapısına sahip olmanız başarılı ve etkileyici bir kısa film senaryosu yazmanıza yardımcı olur.

Korku ve macera filmlerinde ana karakterin bir düşmanı vardır. Bu düşmanla mücadele ederken hayati tehlike söz konusudur.

Dram ve komedi filmlerinde, ana karakter amacına ulaşmak için belli engelleri aşmak zorundadır. Bu engelleri aşamazsa da ölüm söz konusudur. Burada ölümü temel anlamıyla anlamak zorunda değilsiniz. Diğer bir deyişle ana karakter, aşık olmak istiyordur, ancak karşısına çıkan engeller onun aşka ulaşamamasına neden olur. Karakterin aşka ulaşamamasını “ölüm” olarak ele alabiliriz kısaca.

14e Arrondissement’te Paris’i ziyaret eden yalnız kadın teması çok nettir ve seyirci bu kadınla kendini özdeşleştirebilir. Onun hayatındaki temel sorunu anlayabiliriz çünkü. Carol biriyle tanışacak mı? Aşk şehri Paris’te sıkılan Carol’ün tatili şenlenecek mi? Filmin ilk birkaç dakikasında buna benzer sorular sormamız filmin devamını merak etmemiz için şarttır.

c. İlginç Bir Konu Bulun.

Kısa film senaryosu yazarken ilginç ve orijinal olmaya özen gösterin. İlginç bir konu bulun ya da sıradan bir konuyu ilginç bir biçimde ele alın. Benzer konuları işleyen kısa filmler olsa bile sizi farklı kılacak, kendi vizyonunuzu ortaya koymanıza sağlayacak bazı incelikler düşünün. Bir kadın ile bir erkeğin aşkını anlatan onbinlerce film var ancak her filmin kendine özgü bir dünyası var.

Örneğin, 14e Arrondissement’te yalnız kadının Paris’te yaşadıklarını İngilizce de duyabilirdik. Ancak Alexander Payne burada kadının pek de iyi olmayan Fransızcasıyla ele alıyor meseleyi. Bu hem taze bir perspektif katıyor filme, hem de filme bir miktar mizah katıyor. Film İngilizce olsa izleyeceğimiz şey 6 dakikalık depresif görüntüler bütünü olabilirdi.

d. Bütçeyi Göz Önüne Alın.

Kısa film senaryoların çekilememesinin temel nedenlerinden biri senaryonun çok maliyetli olmasıdır. Yani amiyane tabirle senaryoda “uçarsanız”, film çekmek için gereken parayı bulamayabilirsiniz. Bu nedenle finansal anlamda sizi zorlamayacak senaryolar yazmaya özen gösteriniz.

14e Arrondissement’te tek bir karakter var örneğin. Yani Carol gibi 5 farklı karakter olsa, çekim yapmanız gereken mekanların sayısı, kullanacağınız malzemelerin sayısı da artabilir.

Ayrıca karakter sayısı arttıkça ulaşım, yemek, oyuncu ücreti gibi şeyler de mali olarak sırtınıza biner. Bu nedenle senaryonuzda az mekan ve az oyuncu olmasına dikkat edin.

Bununla birlikte özel efekt kullanmamaya da özen gösterin. Özel efekt sizin yaratıcılığınızı artırıyor olsa bile özel efekt uzmanlarının günlük çalışma ücretleri yüksektir. Eğer kendiniz özel efekt yapabilecekseniz durum başka tabii.

e. 10 Dakika İdealdir.

İyi yazılmış ve iyi çekilmiş bir kısa filmi festivallere gönderdiğiniz zaman film kariyerinize adım atmış olursunuz büyük oranda. Ancak film festivallerinin kısa bölümlerine gerçekten kısa film göndermek gerekir. Bu da 10 dakika veya daha az süren bir film anlamına gelir.

Festival programcıları mümkün olduğunca çok film göstermek isterler. Eğer filminiz 35 dakikaysa ve yeterince etkileyici değilse festivale seçilmeniz pek mümkün olmaz.

14e Arrondissement 7 dakikanın altında olmasıyla festivallerde gösterilmeye oldukça müsait başarılı bir kısa film. Zira 7 dakika için karakterin yaşadığı değişimi gözler önüne serebiliyor.

2. Çekim

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu bölümde senaryonuzu tamamladıktan sonra çekim aşamasında bilmeniz gereken bütçe, çekim ekibi, ekipman, oyuncular, mekan gibi konulara değineceğiz.

a. Bütçe

Kısa film çekerken bütçenizi düşük tutmanız yararınıza olur. Elbette 1 milyon liralık bir bütçeyle de kısa film çekebilirsiniz, ancak biz burada makul rakamlara çekilebilecek bir kısa filmden bahsediyoruz.

Bu bağlamda ya kendi cebinizden harcayarak kısa film yapabilirsiniz ya da Kickstarter gibi platformlardan fon alabilirsiniz. Kickstarter üzerinden başlatacağınız kampanyada kendinizi, filminizin konusunu ve filmi çekebilmek için ne kadar bütçeye ihtiyacınız olduğunu belirtirsiniz. İnsanlar projenize inanırlarsa size belli oranlarda destek çıkabilirler. Kickstarter kampanyası hakkında bilmeniz gerekenleri önceki bir yazımızda ele almıştık. Bu yazıya göz atmanız kısa filminize bütçe bulabilmeniz adına çok faydalı olabilir.

b. Ekipman

Işık, kamera, lens, ses… Tüm bunlar görsel bir sanat olan sinemanın önemli unsurlarıdır. Hikaye kadar hikayenin ne biçimde aktarıldığı da çok önemlidir. Ancak yine de kısa film çekerken düşünmeniz gereken en son şeylerden biri belki de ekipmandır. Özellikle günümüzde 4k kalitesinde video çekebilen cep telefonları bile 2000 liraya satın alınabiliyor. Elbette ne kadar kalite ekipmanınız varsa o kadar iyidir, ancak gene de iyi ekipman asla iyi film anlamına gelmez.

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey - Panasonic G7

Bu durumu göz önüne alırsak özellikle kısa film çekmek isteyen bir kişinin sahip olması gereken ideal kameralardan biri Panasonic G7’dir diyebiliriz. 4K çekebilen, micro four thirds sensör yapısı nedeniyle pek çok eski ve şahane keskinlikte görüntü veren lensleri kullanabilen bu kamera yurtdışında 500 dolara satılıyor. Ülkemizde de 2500 lira civarına bulunabilir. Panasonic G7 sadece bir örnek. Elinizde ne tür bir kamera olursa olsun, kısa film çekebileceğinizi unutmayın.

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey - Zoom H1 ve Takstar SGC-598

Ses Ekipmanı Önemlidir

Ses konusu da çok ama çok önemlidir. Evet, sinema görsel bir sanattır, ancak insanların kötü sese kötü görüntüden daha az tolerans gösterdiklerini dikkate almalısınız. Yani insanlar görüntü kalitesi düşük bir görüntüyü izlemekten çekinmezler, fakat ses kalitesi berbat bir videoya insanlar en fazla 5 saniye tahammül ederler. Bu bakımdan fiyat/performans oranı en yüksek ses ekipmanlarının başında Zoom H1 ve Takstar SGC-598 gelmektedir.

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Panasonic G7 üzerinden devam edersek 25mm 1.7 prime lens çok işinize yarayacaktır. Sabit odak uzaklı (prime) lensler düşük diyafram değerlerine sahip olduğu için (1.7) özellikle düşük ışık ortamlarından çok işinizi görür.

Bununla birlikte bir adet monopod veya tripod kullanmanız görüntülerin sarsıntılı olmasını engeller. Yine ortalama 100-200 liraya orta kalitede bir tripod alabilirsiniz.

Işık olarak da Aliexpress, eBay gibi sitelerden Türkiye fiyatının 1/3 fiyatına LED paneller satın alabilirsiniz. Bu paneller, ısınmadıkları ve pille çalıştıkları için setteki herkes için idealdir.

Aşağıdaki videoda düşük bütçeyle kısa film çekmek isteyenlere yönelik olarak şahane bir liste hazırlanmış. Bu videoyu izleyerek kısa film için lazım olan diğer ekipmanları bulabilirsiniz.

Not: Bu yazıda ya da videoda yer alan ekipmanların sadece örnek teşkil ettiklerini, kayıtsız şartsız elinizdeki iPhone 5 ile, Samsung Note 3 ile bile kısa film çekebileceğinizi unutmayın.

c. Oyuncular

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sadece replikleri söyleyen insanlara değil, oyunculara ihtiyacınız olacak kısa film çekerken.

Elbette olaya finansal açıdan yaklaştığımızda illa profesyonel oyuncularla çalışmak zorunda değilsiniz. Nuri Bilge Ceylan’ın kısa filmlerinde ve hatta ilk uzun metraj filmi olan Mayıs Sıkıntısı’nda anne babasını oynattığını düşünürsek siz de profesyonel oyuncu olmayan kişileri kısa filmlerinizde oynatabilirsiniz. Ancak çekimden önce mutlaka oynayacak kişilerle prova yapmanız faydanıza olur.

Bununla birlikte oyunculuğun bir kısa filmin en önemli unsurlarından biri olduğunu unutmamalısınız. Oyuncular, performanslarıyla filmi vezir de edebilirler, tabiri caizse rezil de. Bu yüzden sosyal medya çağında yaşadığımızı varsayarsak profesyonel oyunculara ulaşmanız mümkün. Bazı oyunculara Twitter vs. üzerinden ulaşıp senaryonuzu ve durumunuzu anlatabilirsiniz. Olumlu yanıt vermeleri, eğer senaryonuz inandırıcı ise son derece olası. Ancak daha da etkili bir yöntem var. O da tiyatro bölümü öğrencilerine ulaşmak. Örneğin Facebook üzerinden şehrinizdeki konservatuar öğrencilerine ulaşabilirsiniz. Bu öğrencilerden pek çoğu ileride sinema kariyeri düşündükleri için ve bir şekilde ellerinde bir portfolyo olmasını istedikleri için size büyük ihtimal olumlu yanıt verirler.

Oyuncu ya oyuncularla anlaştıktan sonra onlarla prova yapmanız çok çok iyi olur. Oyuncuları bulmak yeterli değildir. Onların, senaryodaki rollerin ruhuna uyum sağlamaları için prova yapmanız gerekir. Yani arkadaş olarak çok keyifli olan bir kişi, iş senaryodaki rolü canlandırmak olunca pek istediğiniz gibi olmayabilir. Bu nedenle çekim günü gelmeden önce en az bir kere senaryonun üzerinden birlikte geçmeniz çok yararlı olur.

d. Mekan

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kısa filminiz için doğru bir mekan seçimi oldukça mühimdir.  Tek bir odada kısa film çekebileceğiniz gibi çok farklı mekanlarda da kısa film çekebilirsiniz.  Öncelikle mekan seçimine girişmek için senaryonuzu, vermek istediğiniz duyguyu iyi anlamanız gerekir. Diğer bir deyişle bir mekanı sırf “havalı” olduğu için değil, hikayenizi daha iyi aktarmanıza yardımcı olduğu için seçmelisiniz.

Bununla birlikte mekan seçerken, çekim yapacağınız zamanı da göz önünde bulundurmalısınız. Sıcaklığın, hava şartlarının ve en önemlisi ışığın sürekli değiştiğini unutmayın. Bu nedenle kısa filminiz için zaman programı yaparken bu unsurları asla es geçmeyin. Eğer mekanda ışık kuracaksanız mutlaka çalışır vaziyette priz bulunmasına dikkat edin.

Örneğin, çekim yapacağınız yer dağlık bir araziyse bölgeyi iyi bilen birinin de çekim esnasında sizinle birlikte olmasını sağlayın. Yani dağlık bir arazide beklenmedik durumlar meydana gelebilir. Vahşi hayvanlar çıkabilir. Bu nedenle bölgeyi iyi bilen birinin ya da söz gelimi il orman müdürlüğünden bir yetkilinin sizle birlikte olmasını sağlayın.

Ayrıca kullanacağınız mekanlar için önceden izin almanız polisle, jandarmayla ya da diğer kişilerle sorun yaşamamanızı sağlar. Örneğin mezarlıkta çekim yapmanız gerekirse belediyeden izin alın. Hastanede çekim yapacaksanız hastane yönetiminden izin alın. Metroda çekim yapacaksanız metro yönetimine çekimden önce senaryonuzu, ne kadar süre metroda çekim yapacağınızı, kaç kişi olacağınızı belirten bir dilekçe verin. Belediyeler büyük ihtimalle izin verirler, ancak mutlaka önceden onları haberdar edin ve izin belgesi alın.

e. Çekim Ekibi

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sinema, fotoğrafçılıktan farklı olarak bir ekip işidir. Dolayısıyla ne kadar bağımsız çalışmak isteseniz bile bir kısa film çekiminde en az birkaç kişiye ihtiyacınız olacak. Elbette senaryoyu kendiniz yazabilirsiniz, kamerayı kendiniz kullanabilirsiniz, oyuncuları yönetebilirsiniz ve kurguyu kendiniz yapabilirsiniz. Özellikle bütçesiz kısa filmlerde “tek kişilik çekim ekibi” nadir rastlanan bir şey değildir. Ancak gene de iş bölümü yapmak, ortaya çıkacak filmin daha profesyonel olması için şarttır. Herkesin en iyi bildiği konuya odaklanması sırf kısa film işinde değil, hayatın her alanında ortaya kaliteli bir ürün çıkarmak için şarttır.

Bunun için sette sizle birlikte kısa film çekimine yardımcı olabilecek birkaç önemli kişi bulunuyor.

Görüntü yönetmeni

Bir kısa film çekiminde yönetmenin en önem vermesi gereken kişilerin başında geliyor. Görüntü yönetmenine kafanızda imajları doğru bir şekilde anlatmanız ve bu kişinin sizin kafanızda görüntüleri yakalaması, sürecin iyi geçmesini sağlar. Zira sinema görsel bir sanat olduğu için görüntülerin zihindekine yakın bir şekilde çekilmesi gerekir. Eğer kamera kabiliyetiniz varsa kısa filmin yönetmeni olarak siz de çekebilirsiniz, ancak aynı kafa yapısına sahip olduğunuz bir görüntü yönetmeniyle çalışmak hem sizin sırtınızdaki yükü alır, hem de sizin oyuncularla daha çok ilgilenmenizi sağlar. Bu nedenle görsel kültürüne ve teknik bilgisine güvendiğiniz biriyle çalışmanız çok faydalı olur.

Sesçi

Bir kısa filmin en önemli kişilerinden biridir. Özellikle çekim esnasında kaydedilmesi gereken sesleri alan kişi, kurgu aşamasında size inanılmaz bir değer sağlar. Kısa filmlerde görülen sık hatalardan biri görüntüye önem verip sese gereken önemi vermemektir. Ancak ses de en az görüntü kadar önemlidir. Elbette, sesi çekimden sonra ayrı bir şekilde de yaratabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda çekim esnasında kaydedilen sesin yerini hiçbir şey vermez. Bu nedenle özellikle kısa film çalışmalarında ses kaydetmeye özen gösterin. Sesleri kaydeden kişinin mümkün olduğunca hızlı hareket edebiliyor olması ve çekim esnasında kendini unutturması şarttır. Yani mikrofonun görüntünün içine girmiyor olması, buna karşın oyunculara mümkün olduğunca yakın olması gerekir. Böylece ses daha kaliteli olur. Bu bağlamda görüntü yönetmeni ve sesçi arasında iyi bir uyum olması şarttır.

Bütçeye bağlı olmakla birlikte sette çalışacak kişi sayısı artabilir. Yani makyajcı, yönetmen yardımcısı, devamlılık sorumlusu gibi kişiler de çalışabilir kısa film çekiminde. Ancak düşük bütçeli bir kısa film için görüntü yönetmeni ve sesçi olmazsa olmazdır.

Bu arada setteki insanları, yani oyuncuları ve set ekibini mutlu etmek de yönetmen olarak size düşer. Diğer bir deyişle ulaşım ve yemek gibi konulara gereken özeni göstermeniz gerekir. Sette insanların enerjisi düştüğünde mola vermeyi, topluca yemeğe gitmeyi unutmayın. İnsanları beslemeyi unutmayın yani.

f. Kurgu

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çekim aşaması bittikten sonra sıra kurguya ya da post-prodüksiyona gelmiş demektir. İnternet üzerinden kurgu programlarını ücretsiz edinebilir ve kurguya başlayabilirsiniz. Adobe Premiere ya da Final Cut kurgu için ideal programlardır. Öncelikle çektiğiniz görüntüleri baştan aşağı izlemeli ve önce bir kaba kurgu yapmalısınız. Kaba kurgu, ince rötuşların olmadığı, filmin neye benzeyeceği konusunda size fikir verebilecek bir kurgudur. Kaba kurguyu izleyerek nerelerin hızlanması, nerelerin yavaşlaması gerektiği gibi konularda bir ön fikir edinebilirsiniz. Ayrıca filmde devamlılık sorunu olan yerleri de kaba kurgu esnasında tespit edebilir ve buna uygun müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Kurgu yapılırken yönetmen olarak kurgucuyla birlikte olmanız kafanızdaki görüntülerin kurgu masasında şekillenmesi bakımından faydalı olur. Belki de yönetmen olarak filmi kendiniz kurgulamak isteyebilirsiniz. Eğer kurgu programları hakkında bilginiz varsa bu daha iyi bile olabilir. Ancak kaba kurgu ve son kurguyu sinema bilgisine güvendiğiniz kişilere ve sinemayla çok ilgilenmeyen kişilere göstererek onlardan feedback almanız yararınıza olur. Bilgili kişiler size daha geniş bir donanımla yanıt verebilir. Sinemayla alakası olmayan kişiler de filmin yansıtmaya çalıştığı duygunun seyirciye geçip geçmediği gibi konularda size çok iyi yol gösterebilirler.

3. Gösterim

Kısa Film Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Senaryo yazımı, çekim, oyuncu yönetimi, kurgu gibi konulara değindikten sonra filminizi göstermek ve dağıtmak için neler yapmanız gerektiğine göz atabiliriz artık.

a. Web Sitesi

Filminizi tanıtmak amaçlı bir web sitesi kurmanız şart. Filmin fragmanı, setten görüntüler, yönetmenin, oyuncuların ve set ekibinin biyografisi, filmle ilgili materyaller bu sitede yer almalı. Filminizi insanlara ve filminizi satın almak isteyen yapımcılara göstermek için güzel bir web sitenizi olması gerekir. Facebook sayfası olursa bu da çok iyi olur.

b. Festival

Kısa filmlerin ana gösterim yeri festivallerdir. Bu nedenle yerli ve yabancı film festivallerini takip edin. Withoutabox‘u uluslararası film festivallerine başvuru için, Kisafilm‘i de yerli film festivallerine başvurmak için kullanabilirsiniz. Festivallerinde filminizin gösterilmesi her halükarda iyidir. Hem festival ortamını tecrübe edip yeni arkadaşlıklar ve bağlantılar kurabilirsiniz, hem de sizin gibi kısa filmle uğraşan kişilerin vizyonlarını öğrenir ve bu kişilerle sohbet edebilirsiniz. Ayrıca festivallerde ödül almak sinema kariyeriniz için son derece faydalı olur. Ödül alan bir kısa film yönetmeni olarak bir sonraki film projenizde kaynak bulmanız kolaylaşabilir, isminiz ve projeniz insanlarda bir aşinalık yaratır ve çevreniz genişler. Bu nedenle film festivallerini kaçırmayın.

c. Youtube

İnternet çağında yaşadığımız için artık sadece Youtube için bile kısa film üretebilirsiniz. Filminizi Youtube’a yükleyip sosyal medyada filminizle ilgilenebilecek hedef kitlenin bulunduğu platformlarda reklamını yapabilirsiniz. Örneği kısa filminiz Erzurum’daki bir köy öğretmeninin hayatını anlatıyorsa Erzurum ile ilgili sosyal medya hesaplarında paylaşabilirsiniz videonuzu. Keza bir öğretmenin hayatını anlattığı için öğretmenlerin zaman geçirdiği Facebook gruplarında da paylaşabilirsiniz filminizi. Bu şekilde kısa filminiz viral bir şekilde geniş bir seyirci kitlesine kavuşabilir.

4. Şahane Kısa Filmler

Son olarak sizlere bazı başarılı kısa filmler göstereceğiz. Bu filmleri özellikle seçtik, zira hepsi de bu yazıda ele aldığımız gibi düşük bütçeyle yapılmış işler… Ancak düşük bütçenin şahane bir kısa film yapmak için engel olmadığını çok iyi özetliyorlar.

Ünlü yönetmen Christopher Nolan‘ın tek mekanda geçen enfes kısa filmi Doodlebug, kısa film çekmek için tek bir odanın bile yeterli olduğunu gösterir vaziyette.

Phil Sampson ve Olly Williams’ın çektiği The Black Hole da son yılların en popüler kısa filmlerinden biri.

The Visit de önyargı temasını son derece başarılı işleyen ders niteliğinde bir kısa film. Bu arada Vimeo genelde sinemacıların kendi işlerini sergiledikleri Youtube’a nazaran daha sinema ağırlıklı bir video sitesi. Vimeo üzerindeki kısa filmleri izleyerek epey ilham alabilirsiniz. Vimeo Staffpicks bölümünün sizi son derece tatmin edeceğinden şüpheniz olmasın.

Sonuç olarak kısa film çekmek için belli formül olmadığını belirtmekte fayda var. Bütçesiz şahane kısa filmler çekebileceğiniz gibi geniş bit bütçeyle anlamsız bir şey de çekebilirsiniz. Burada bütçenin değil, yaratıcılığın öne çıktığından emin olabilirsiniz. Bu yazıda kısa film çekmek için bilmeniz gereken temel meselelere değindik. Bu temel bilgiler sayesinde senaryo yazımı, çekim ve gösterim aşamalarında daha kolay bir süreç yaşayabilirsiniz.

Unutmayın, hiçkimse ilk işiyle Oscar ödülü almaz. Bu nedenle sonuç nasıl olursa olsun, bir şeyler üretmeye devam edin. Her başarısızlık, sizi başarıya biraz daha yaklaştırır. Bu nedenle ürettiğiniz işleri bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bir hata varsa birlikte düzeltelim, bir doğru varsa birlikte öğrenelim…

Ayrıca ünlü yönetmenlerin çektiği kısa filmlere de buradan göz atmak isteyebilirsiniz. Epey ilham verici işler olduğuna emin olabilirsiniz…

Kolay gelsin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Stres Çarkı Hakkında A’dan Z’ye Bilinmesi Gereken Her Şey

Bir Kavanoz Temiz Hava Satın Alır Mıydınız?