in , ,

Dünyanın En Şişman Ülkesi Açıklandı!

Dünyada açlıktan daha fazla insanın obezite nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?

Peki ya dünyanın en şişman ülkesi hakkında bir tahmininiz var mı?

Dünya genelinde 2 milyardan fazla kişinin aşırı kilolu olduğunu belirten New England Journal of Medicine dergisi, dünyanın en şişman ülkesini açıkladı. Rakamlara göre en fazla sayıda şişman insan ABD’de yaşıyor.

Dünyanın Şişmanlık Haritası

“Aşırı kiloyu dikkate değer sorun olarak görmeyen insanlar kendi sorumluluğunda zira onlarda kalp, kanser, diyabet ve diğer hastalıkların gelişme riski düşmüyor artıyor. Yılbaşında şaka olsun diye verilen kiloları eritme vaatleri bu salgını durdurmak için ciddi hale gelmeli”

Washington Üniversitesi’nden bilim insanı Christopher Murray

Washington Üniversitesi’nden Christopher Murray ve ekip arkadaşları tarafından gerçekleştirilen “fazla kiloya sahip insanlar sayımı kendi alanında bir ilk olma özelliğine de sahip. Çalışmanın amacı ise obezite ve ona eşlik eden hastalıkların yaşam süresi ve erken ölüm olasılığına etkisini incelemek.

Araştırma kapsamında, obezlik salgınının son 45 yılda 195 ülke nasıl yayıldığı incelendi ve şişman insanların sayısındaki dalgalanmanın 300’den fazla hastalığın ve diğer sağlık sorunlarının yayılmasına nasıl etki ettiğini analiz edildi.

Her Yıl 4 Milyon Kişi Hayatını Kaybediyor

Bilim insanların hesaplamalarına göre, 2015 yılında dünya genelinde yaklaşık 2.2 milyar kişi aşırı kilodan muzdaripti ve bu sayı sürekli artıyor. Ayrıca yaklaşık 600 milyon yetişkin aşırı obeziteyle savaşıyor.

Murray’in söylediğine göre 70 ülkede bu tür insanların sayısı 1980 yılına kıyasla ikiye katlandı.

Her yıl yaklaşım 4 milyon yetişkin ve çocuk, aşırı kilo sorunu ve ona eşlik eden hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Üstelik yaklaşık yüzde 40’ı henüz obezite olmayan fazla kilolara sahip kişilerdi.

Amerika Şişmanlıkta Bir Numara

Araştırmaya göre aşırı kilo sıralamasının lideri ise ABD. Amerika’da gençlerin %13’ünden fazlası ve yetişkinlerin %24’ü aşırı obezlikten muzdarip.

Dünyanın en şişman yetişkin nüfusa sahip ülkesi ise Mısır oldu. Mısır’da yetişkinlerin yaklaşık %35’i aşırı kilolu.

Hindistan ve Çin’de Oranlar Çok Düşük

Hindistan ve Çin şişmanlar sayısının en az olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Hindistan nüfusunun sadece %3‘ü şişmanken, Çin’de bu oran %5 civarında.

En Zayıf Ülkeler Asya’dan

Araştırmada en zayıf ülkelere de yer verildi. Güney ve Güneydoğu Asya’da bulunan ülkeler listenin en altında yer alırken, Bangladeş ve Vietnam nüfusunun sadece %1’i obezlik sorununu yaşıyor.

Dünyanın Üçte Biri Obez

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri bugün obezlikle karşı karşıya. Üstelik İngiltere gibi ülkelerde nüfusun yarısından fazlası aşırı kiloya sahip. Mevcut tahminlere göre, fazla kiloya sahip insan sayısı 2025 yılına kadar 2.7 milyara ulaşacak. Araştırma ekibinin başındaki isim Murray ise bu rakamlara karşı acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Murray’e göre, obezliğe karşı mücadelenin Birleşmiş Milletler düzeyinde koordine edilmesi gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yükselişe Geçen Solucan Gübresi Ve Hakkında Merak Edilenler

“En Uzun Kelime” Yarışmasını Türkçe Kazandı