in ,

Dünyanın Tembellik Raporu Açıklandı. İşte En Tembel Ülke…

Tembeliz!

Kimimiz yaptığı iş yüzünden tüm gün oturuyor, kimimizse sadece hareket etmeye üşeniyor.

Üstelik tembelliğimiz bir söylemden daha fazlası ve bilim insanları tarafından ispatlanmış bir gerçek.

En Az Hareket Eden Ülkeler Açıklandı

Amerikalı bir grup bilim insanı, dünya çapında insanların akıllı telefonlarından attıkları adımlara ilişkin verileri toplayarak, ne kadar hareket ettiklerini tespit etti.

BBC’de yer alan habere göre, bilim insanları yaklaşık 68 milyon güne denk gelecek bir süreye ait  verileri analiz etti.

Çalışma sonuçlarına göre, dünya çapında günde ortalama 4 bin 961 adım atılıyor. Üstelik bilim insanları bu verileri ülke ülke analiz ederek oldukça ilgi çekici bir sıralamada ortaya koydu.

En Hareketli İnsanlar Hong Kong’da

Listenin en üst sırasında günlük 6 bin 880 adımla Hong Kong yer alıyor. Anlayacağınız uzakdoğunun kalbi dünyanın en aktif ve hareketli insanlarına ev sahipliği yapıyor.

En Tembel Ülke Endonezya

Yapılan çalışmalara göre en az adım atan ve hareket eden insanlar ise Endonezya’da yaşıyor.

Türkiye’nin Listedeki Yeri Düşündürücü

Türkiye’nin ortalama adım sayısı ise  5 bin 57 adım. Bu rakam listede yer alan adım sayılarına göre ortalamanın üzerinde yer alsa da, insan sağlığı için hala daha risk taşıyor.

Listede yer alan bazı ülkelere ait rakamlar ise şu şekilde:

Çin – 6,189

Japonya – 6,010

İspanya – 5,936

İngiltere – 5,444

Brezilya – 4,289

Birleşik Arap Emirlikleri – 4,516

Adm Sayısı Obezite İle Doğrudan İlişkili

Stanford Üniversitesi’nin analiz ettiği bulguların aynı zamanda obeziteyle mücadeleye ilişkin yeni öngörüler sunduğu da belirtiliyor.  Akıllı telefonların çoğunda adımları kaydeden ivme ölçer bulunuyor. Araştırma, Argus hareket izleme uygulamasını kullanan 700 bin kişinin verilerine dayanıyor.

“Araştırma, insanların hareketine ilişkin şimdiye kadar yapılmış herhangi bir araştırmadan bin kat daha büyük”

Araştırmacılardan Scott Delp

“Yapılan harika araştırmalar var, ama bu yeni araştırmamız daha fazla ülkeden, daha fazla özneden verileri içeriyor ve insanların hareketlerini devam eden bir süreçte takip ediyor.”

Hareket Eşitsizliği Belirleyici

Bir ülkede atılan ortalama adım sayısının obezitenin ölçümünde pek de rol oynamadığı belirtiliyor. Önemli olan etkense, hareket eşitsizliği. Bir ülkede insanlar arasında adım sayısı farkı ne kadar yüksekse, obezite oranları da o kadar yüksek oluyor.

“Örneğin İsveç hareket açısından zengin ve hareket açısından yoksul insanlar arasındaki farkın en az olduğu ülkelerden biri…Aynı zamanda en az obezite oranlarından birine sahip”

Araştırmacılardan Tim Althoff

Bu durumun bir başka örneği ise Amerika ve Meksika’da ki ortalama adım sayılarına bakıldığında gözlemlenebiliyor. Ortalama adım sayıları hemen hemen aynı olan iki ülke arasında Amerika’da obezite oranları daha yüksek. Bunun nedeni ise Amerika’da ki hareket eşitsizliği oranlarının yüksek oluşu.

Kadın ve Erkek Arasında Da Hareket Eşitsizliği Var

Araştırmacılar kadın ve erkekler arasında hareket eşitsizliği açısından da farklar olduğunu gözler önüne seriyor.

Düşük oranda obezitenin ve hareket eşitsizliğinin görüldüğü Japonya gibi ükelerde kadın ve erkekler benzer sayılarda adım atıyor. Ancak eşitsizliğin yüksek olduğu ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde, daha az adım atanların çoğunlukla kadın olduğu görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sıcaklardan Bunaldıysanız Çözüm Basit: İşte Birbirinden Lezzetli 15 Smoothie Tarifi

Hayatınızı Kolaylaştıran, Yükünüzü Azaltan Akım: Minimalizm