Sınır tanımayan doktorlar denildiğinde aklınıza ne geliyor?
Sınır ötesi çalışan doktorlar?
Kendi engellerini aşmış olan doktorlar?
Dünyanın birçok yerinde insanlar temel sağlık hizmetlerinde erişim sorunu yaşıyor. Silahlı çatışmalar, doğal afetler ya da salgın hastalıklar insanların yaşamlarını zorlaştırıyor. Sınır tanımayan doktorlar ise bağımsız bir insani yardım kuruluşu olarak temel sağlık hizmetlerinden mahrum kalan insanlara yardımcı olmayı hedefliyor. Hadi gelin bu kanatsız melekleri biraz daha yakından tanıyalım…
Sınır Tanımayan Doktorlar Kimdir?
Sınır tanımayan doktorlar 1971 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak insani yardım yolculuğuna başladı. Kurum faaliyetlerie Nikaragua’nın başkenti Managua’da, şehrin neredeyse tamamını yerle bir eden ve 10.000 ila 30.000 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan büyük deprem sonrasında fiili olarak başladı.
Temel sağlık hizmetlerine erişemeyen yüzlerce insanın yaşam umudu olan kuruluş katılımcı bir yöntemle tamamen bağımsız olarak çalışmalarını sürdürüyor. Kurumun temel amacı dünyadaki her insanın nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlamak olarak açıklanabilir.
Sınır tanımayan doktorlar afet ve kriz durumlarında dil, din, ırk, cinsiyet ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin temel sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan insanlara ulaşmayı hedefliyor. Kuruluş kurumsal yardım ve fonlardan aldığı destekler bir yana bağışçılarından gelen destekler sayesinden ayakta kalıyor. Derneğin kaynaklarının %90’ı özel bağışçılardan gelen desteklerden oluşuyor. Geçtiğimizin yılın rakamlarına göre dünya çapında 5.7 milyon insan sınır tanımayan doktorların faaliyetlerini bağışçı olarak destekliyor.
Kurumun amaçlarından bir tanesi de faaliyet gösterdiği bölgelerde yaşananları kamuoyuyla paylaşmak. Kurum dünya gündeminde gölgede kalan birçok sorunu bağımsız duruşu sayesinde dile getirebiliyor. İnsanlara götürdüğü temel sağlık hizmetlerinin yanı sıra kriz bölgesinde doğrudan bulunan bir aktör olarak sınır tanımayan doktorların bölgeden verdiği haberler hızlı ve doğru bilgiye ulaşmak açısından son derece önemli.
Sınır Tanımayan Doktorlar Ne Tür Faaliyetler Yapıyor?
Kurumun faaliyetlerine geçmeden önce geride bıraktığımız yılda farklı kalemlerde ulaştığı insan sayısı sınır tanımayan doktorları anlamak açısından faydalı olacak. Kurumun paylaştığı son rakamlara göre 2016 yılında sınır tanımayan doktorlar,
9,132,100 hastayı kurulan polikliniklerde tedavi etti,
250,300 doğumun gerçekleşmesine yardımcı oldu,
30,600 mülteciye çıktıkları umuda yolculuk sırasında doğrudan yolda ulaştı,
2,536,400 sıtma virüsü taşıyan hastaya ulaştı,
220,200 HIV’li hastaya yardım eli uzattı,
80,100 ağır malnutrisyona uğramış çocuğa yardımcı olmayı başardı.
Yukarıdaki rakamları sizinle kurumun faaliyetlerinin ne kadar büyük ölçekli olduğunu anlatmak için paylaşıyoruz.
Tam Olarak Ne Yapıyor Bu Sınır Tanımayan Doktorlar?
Kurum ilk olarak çatışma bölgelerinde temel sağlık hizmetlerinden mahrum kalan insanlara insani yardım ve nitelikli sağlık hizmeti götürmeyi amaçlıyor. Kurumun bir başka faaliyet alanı ise doğal afetlere maruz kalmış bölgelerdeki yardıma muhtaç insanlara temel sağlık hizmetlerini ulaştırabilmek. Endemik ve epidemik hastalıklarla mücadele ise kurumun diğer bir önemli faaliyet alanı olarak tanımlanabilir. Son olarak sınır tanımayan doktorlar sosyal şiddete maruz kalan ve sağlık hizmetlerinden dışlanmış insanlara ulaşmayı hedefliyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar 1999 Yılından Nobel Barış Ödülü Aldı
Birçok insana umut olamaları sayesinde dünyanın kanatsız melekleri olarak görülen sınır tanımayan doktorlar 1999 yılında kurum olarak Nobel Barış Ödülünü almaya hak kazandı. Kurum verilen para ödülünü ihmal edilen hastalıklarla mücadele etmek ve bu konuda toplumsal bilinci artırmak amacıyla kullandı.
Türkiye ve Sınır Tanımayan Doktorlar
Kuruluş Türkiye’deki faaliyetlerine 1992 Erzincan Depremi sonrasında başladı. Günümüzde sınır tanımayan doktorlar Türkiye’de Hatay, Gaziantep, Kilis ve Urfa’da Suriyeli mültecilere yönelik ruh sağlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri, anne çocuk hizmetleri gibi konularda çalışmalarını sürdürüyor. Kurumun Türkiye’deki faaliyetlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Dünyanın hemen her yerinde yardıma muhtaç insanların elini tutan onara en temel ihtiyaçları olan nitelikli sağlık hizmetlerini ulaştıran sınır tanımayan doktorların gelir kaynaklarının büyük kısmının bağışçılardan gelen desteklerden oluştuğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Belki siz de sınır tanımayan doktorların 5.7 milyon bağışçısı arasında yerinizi alabilir, daha çok insana yardım götürülmesine katkı sağlayabilirsiniz.