in ,

İzlanda Seyahati Öncesinde Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

İzlanda… Instagram’da görebildiğimiz kadarıyla bu dünyadan değilmiş gibi duran şahane bir ülke.

Peki bu ülkeye seyahat etmeye karar verdiniz, bu muhteşem deneyime sahip olmak istediniz diyelim. Nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İzlanda nasıl bir ülkedir? Yarım litre şişe su ne kadardır? İnsanlarla nasıl iletişim kurulur? Giderken yanınızda mutlak götürmeniz gereken eşyalar nelerdir?

Şimdi gelin İzlanda seyahati öncesinde bilmeniz gereken bazı önemli bilgilere bakalım.

1. İzlanda Pahalı Bir Ülkedir

İzlanda’da alışveriş yaparken kesinlikle göz bebekleriniz büyüyecek, zira İzlanda pahalı bir ülke. Örneğin 45 dakika süren Keflavik Havalimanı – Şehir Merkezi arası otobüs yolculuğu için 70 Türk lirası ödemeniz gerekiyor. Meşhur Blue Lagoon’a giriş 150 lira. Yani İzlanda’da bir gün geçirmenin bedeli nereden baksanız 500 lirayı bulabilir. Üst limit yok tabii. Üst limit, sizin bütçenize göre değişecektir.

Bu nedenle İzlanda’ya alışveriş için değil, tecrübe edinmek için gitmek gerekiyor. “Bana neden İzlanda’dan hediye getirmedin?!” diye çemkirecek arkadaşlarınız varsa onları daha şimdiden uyarmanızda fayda var. El örgüsü bir kazağın 200 dolar, bir çift eldivenin 70 dolar olduğunu düşünürsek kimsenin size bir şey demeye hakkı yok.

Tabii yiyecek içecek de pahalı. Bu nedenle bütçeniz kısıtlı ise yanınıza hazır yiyeceklerden alabilirsiniz. Tabii geleneksel İzlanda yiyeceklerinden olan kutup martısı etinin tadına bakabilirsiniz, ancak bunu alışkanlık haline getirmek istiyorsanız para içinde yüzüyorsunuz demektir. Tabii kutup martısı neden yenir, nasıl bu hayvancağıza kıyılır diye de düşünebilirsiniz. Dünyanın en sevimli canlılarından biri halbuki.

2. Soğukluk Abartıldığı Kadar Değil

İzlanda söz konusu olunca insanların aklına Kuzey Kutbu gibi bir yer geliyor. Ancak konu hava sıcaklığına gelince İzlanda sanıldığı kadar soğuk değil. Evet, soğuk bir ülke. Ancak Ankara soğuğu, Sivas soğuğu, Erzurum soğuğu gibi soğuklara alışkın insanlara İzlanda’nın havası pek de koymaz.

Ayrıca İzlanda semalarını süsleyen o rengarenk ışıklar da genelde kış aylarında beliriyor. Bu nedenle insanların çoğu “İzlanda’da donarız!” diye ülkeye yaz aylarında seyahat edince kış döneminde turlar, geziler ve oteller görece ucuzluyor.

3. Marketlerde İçki Satılmıyor

İzlanda’da içki içmek istiyorsanız illa barlara, kafelere ve restoranlara gitmeniz gerekiyor. 1989’a  kadar ülkede alkol satışı yasak olmasına karşın bu tarihten sonra yasak kalktı, ancak süpermarketlerde içki bulma ihtimaliniz bulunmuyor. Ayrıca İzlanda’daki genel görüşe göre hafta sonu içki içmekte bir sakınca yokken, hafta içi içki içen insanlara alkolik gözüyle bakılıyor. Ha bu arada, İzlandalılar içince iyi içiyorlar…

4. Su Kötü Kokmasına Rağmen İçilebiliyor

İzlanda’daki doğal su kaynakları çürük yumurta gibi bir koku yayar, zira bu su kaynakları yeraltındaki jeotermal enerji ile ısındığı için sülfür içerir. Ancak bu kaynaklar ne kadar kötü kokuyor olsalar da dünyanın en temiz sularındandır. Bu yüzden suyun kötü kokmasına aldanmayın ve eğer içmek isterseniz çekinmeyin. Tabii dilerseniz şişe su da tüketebilirsiniz, ancak bahsettiğimiz gibi şişe su da pek ucuz değil İzlanda’da… 33 mililitrelik şişe su (kabaca 2 su bardağı) yaklaşık 8 Türk lirası.

5. İzlandalıların Yarısı Perilere İnanır

İzlandalıların yaklaşık yarısı büyüye, elflere, perilere inanmaktadır. İzlandalılar bu konuları ciddiye alırlar. Yani siyaset, spor, seks, ekonomi konularında insanlar nasıl hararetle konuşabiiliyorsa İzlanda halkı da doğaüstü varlıklar konusunda hassastır. Bu nedenle insanların inançlarıyla dalga geçmenin hiçbir şeye hizmet etmediğini belirtmek yerinde olacaktır.

6. Halkın Büyük Çoğunluğu İngilizce Biliyor

Nasıl Türkiye’de deveye binildiği, Arapça konuşulduğu gibi bir basmakalıp inanç varsa İzlanda halkı için de “İngilizce bilmezler” inancı var. Ancak durum öyle değil, İzlandalılar gayet güzel İngilizce konuşabiliyorlar. Yani bir haftalık gezi için oturup İzlandaca kasmanıza gerek yok. Zaten turistlerin uğrak destinasyonlarından biri olduğu için muhatap olacağınız tüm insanların İngilizce bildiğine şimdiden emin olabilirsiniz.

7. McDonald’s, Starbucks Bulunmuyor

Bütçesini gözeterek seyahat eden insanların kurtarıcısıdır genelde Burger King veya McDonald’s gibi yerler. Ancak İzlanda’da ne McDonald’s ne de Starbucks bulunuyor. Gerçi 2009 yılına kadar McDonald’s varmış, ancak ekonomik kriz sonrası 300.000 nüfuslu bir adaya şube açmanın gereksiz maliyetli olduğu anlaşılınca burası da kapatılmış.

Bu nedenle de İzlandalılar global markaların yerine kendi yerli markalarını geliştirmişler. O yüzden endişelenmeye gerek yok. Bol miktarda kahveci, hamburgerci bulunuyor İzlanda’da. Bu arada belirtelim, bir markete gittiğiniz zaman tanıdık gelen tek ürün Lays ve Ruffles olunca bir miktar şaşırabilirsiniz.

8. Mutlaka İyi Bir Fotoğraf Makinesi Götürün

İzlanda’da göreceğiniz doğal güzellikleri mutlaka fotoğraflamak isteyeceksiniz. Kutup Işıkları’nın fotoğrafını çekmek için cep telefonunuzun kamerası yeterli gelmeyecektir. Zira bu ışıkların fotoğrafını çekmek için biraz uzun pozlamak gerekiyor. Bu da DSLR ve aynasız olarak tabir edilen fotoğraf makineleriyle mümkün. Ayrıca kaç kez İzlanda’ya yolu düşer ki insanın… Bu nedenle epey zahmet çekerek vardığınız bu şahane ülkeden olabilecek en yüksek kalitede fotoğraf çekerek ayrılmak en doğrusu olacaktır.

9. Geri Dönmemenin Yollarını Arayacaksınız

Peşinen söyleyelim: İzlanda’ya aşık olacaksınız. Şimdiye dek dünya üzerinde gördüğünüz en güzel yerlerden biri olacağı için daha oradayken tekrar İzlanda’ya gelmenin yollarını arayacaksınız ya da orada kalmanın yollarını aramaya başlayacaksınız.

Bu yazıda Tripzilla‘dan yararlanılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Muhteşem Manzaraların Ülkesi İzlanda’da Çekilmiş 13 Şahane Film 🎥

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eviniz Mis Gibi Koksun: Ev İçinde Güzel Koku Nasıl Sağlanır?

Geçtiğimiz Yılın En Popüler Youtuberları ve İlginç Hikayeleri