in ,

Çiftlik Bank: Türkiye’nin Dolandırıcılarla İmtihanı ve Son Dolandırıcılık Vakası

Sülün Osman’dan Eyüplü Halit’e, Selçuk Parsadan’dan Jet Fadıl’a kadar birçok dolandırıcıyı tanıyan ve bu dolandırıcıların ağlarına düşen Türkiye’nin son yanılgısı ise Çiftlik Bank oldu.

uzerinde inek ve ciftlik olan bir görsel

Türkiye geçmişten bugüne kadar birçok farklı dolandırıcılık olayıyla karşı karşıya kalmış ve binlerce insan dolandırıcıların tuzağına düşerek mağdur olmuştur. Son günlerde her yerde karşımıza çıkan ve büyük dolandırıcılık hadisesi olan Çiftlik Bank ise Türkiye’nin ne ilk ne de son dolandırıcılık vakası olacaktır.

Türkiye’nin en meşhur dolandırıcılarına geçmeden önce şuan gündemimizi en çok meşgul eden ve meşhur dolandırma hadisesi olan Çiftlik Bank olayına biraz yakından bakalım.

Çiftlik Bank Nedir?

İnternet üzerinden oynanan bir oyun olarak tasarlanan Çiftlik Bank, üyelik sistemi ile çalışıyor. Kişiler üyeliklerini gerçekleştirdikten sonra yatırım yaparak tavuk, arı, keçi veya inek alımı gerçekleştiriyor. Sonrasında ise düzenli aralıklarla oyun uygulamasına girerek aldıkları hayvanları besliyor ve neticesinde %40’a varan bir kar elde ediliyor.

ciftlik Bank tabelasi ve Mehmet Aydin

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerine göre Çiftlik Bank sistemine 77 bin 843 kişi üye oldu ve üyelerden toplamda 511 milyon TL para toplandı.

Peki, daha 27 yaşındaki Çiftlik Bank CEO’su nam-ı diğer ‘’Tosun’’ Mehmet Aydın bu kadar insanı nasıl kandırdı?

Çiftlik Bank internet sitesinde ‘’Çiftlik Bank sanal bir oyun gibi görünse de aslında büyük karlar elde edebileceğiniz bir yatırım aracıdır.’’ diye tanımlanıyor.

Yapacağınız gerçek yatırımlarla çeşitli hayvanlar alıyor ve siteye yapacağınız düzenli ziyaretlerle kazanma şansınızı daha yükseğe taşıyorsunuz.

1000 TL’lik bir yatırım karşılığı minimum 2.200TL, maksimum 2.800TL kazanç elde edebilirsiniz

İşte, sihirli cümleler bunlardı. Bu cümlelere inanan ve var olan her yatırım sisteminden daha fazla kar edeceğini uman binlerce kişi bu tuzağa düştü.

Son günlerde tüm sosyal medya mecralarında ve haber programlarında karşımıza çıkan Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’ın Uruguay’a kaçtığı ise kesinleşti. Uruguay’da inşaat sektörüne girdiği öğrenilen Mehmet Aydın’ın Uruguaylıları nasıl dolandıracağı ise büyük bir merak konusu…

Çiftlik Bank Mağdurlarına Bir Darbe Daha

Dolandırıldıklarını anlayan ve paralarını kurtarmak için bir araya gelen Çiftlik Bank mağdurları geçtiğimiz günlerde Bursa İnegöl’deki Çiftlik Bank tesislerinde toplanmışlardı.

ciftlik Bank tesisleri onunde duran askerler

Kamyonlarla tesisin önüne gelen ve kaptırdıkları paralara karşılık çiftlikteki hayvanlara el koymayı düşünen mağdurlar tesisin içine alınmadı ve güvenlik güçlerince tesis etrafında önlemler en yüksek seviyeye çıkartıldı. Gerçi tesis içinde de hiçbir hayvan olmadığı tesis yetkilileri tarafından kalabalığa defalarca haykırıldı.

400 Kişiden 500’er TL Aldılar!

Türkiye’nin uyanığı bitmiyor tabi… Çaresiz şekilde paralarını alma umuduyla bekleyen kalabalığa yaklaşan bir dolandırıcı ise 500TL karşılığında paralarını kurtarabileceğini söylüyor. Bu yalan vaade inanan 400’e yakın kişi bir kez daha dolandırılarak hayatlarında hiçbir zaman unutamayacakları dersler alıyor. Fakat bu dersler biraz pahalıya patlıyor.

Çiftlik Bank İlk Vukuatı Değilmiş

Dün akşam saatlerinde Sakarya Polisine teslim olan Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Soysal Aydın birçok itirafta bulundu.

Elınde yumurta tutan Mehmet Aydin ile eşi Sıla Aydin

Mehmet Aydın daha önceden Bursa’da bir lokantada bulaşıkçı olarak çalışıyormuş. Popüler olmak ve para kazanmak için internette birçok yolu deneyen ‘’Tosuncuk’’ öncelikle çıplak gösteren güneş gözlükleri satarak işe başlamış.

Ancak bu fantezili işlerde başarılı olamayınca bir arkadaşına Çiftlik Bank sistemini kurdurmuş ve insanları tuzağa düşürmeye başlamış.

Ciftlik Bankın tabelasi

Eşinin söylediğine göre Çiftlik Bank’a ilk yatırımı 16 yaşında bir çocuk yapmış. İlk zamanlar küçük küçük gelen yatırımlar son zamanlarda günlük 30 bine kadar dayanmış.

Tosuncuk Mehmet Aydın ise gelen paraları günübirlik olarak harcıyormuş. Yatırımcılarını kandırmak için ise köylerden topladığı süt, yumurta, tereyağı gibi ürünlerin üzerine Çiftlik Bank logosu yapıştırarak satışlarını gerçekleştiriyormuş.

Türkiye’nin En Ünlü Dolandırıcıları

Türkiye gündeminde her an kendine yer bulan Çiftlik Bank olayı akıllara başka dolandırıcılık hadiselerini de getiriyor.

Çiftlik Bank kadar yeni olmasa da Türkiye’de hafızalara kazınan birçok dolandırıcılık olayı yaşanmış ve adını dolandırıcılar listesine altın harflerle yazdırmış isimler bırakmıştır.

İşte, Türkiye’nin bugüne kadar gelen sürede uyguladıkları taktiklerle insanları hayrete düşüren dolandırıcıları…

Sülün Osman

Sulun Osman kadınlarla eglenirken

İcraatları Türk filmlerine konu olan Sülün Osman; Galata Kulesi, Taksim Meydanı ve Boğaz Köprüsü’nü köyden şehre iş tutmaya gelen açıkgöz tüccarlara satmasıyla adını duyurmuştur.

Cin gibi kurnaz olan Sülün Osman’ın; şehir meydanlarındaki saatlere bakan kişilerden, parklardaki banklara oturanlardan ve İstanbul’a ilk defa gelenlerden ayakbastı parası aldığı da rivayet edilir.

Hapishanede konferans veren Sulun Osman

Dolandırıcılıktan birçok kez hapse giren Sülün Osman bir keresinde hapisteki mahkûmlara ‘alın teriyle yaşamak’ adlı bir konferans da vermiştir.

Selçuk Parsadan

90’lı yıllarda Türkiye’nin en çok konuşulan dolandırıcılarından olan Selçuk Parsadan, dönemin başbakanı Tansu Çiller’i dolandırmış ve örtülü ödenekten 5 milyar alarak kayıplara karışmıştır.

Selcuk Parsadan ile ilgili bir gazete haberi

Kendini emekli general olarak tanıtan ve Kuvayı Milliye adında bir dernek kurarak insanları da dolandıran Selçuk Parsadan devleti alenen dolandıran tek Türk dolandırıcısı olarak tarihe geçmiştir.

JET Fadıl

Kamuoyunun Jet Fadıl olarak tanıdığı Fadıl Akgündüz de Türkiye’de ismini duyurmuş dolandırıcılardan biridir. 90’lı yıllardan bugüne kadar birçok insana hayali ev ve araba satışı yaparak haksız kazanç elde etmiştir.

Koltukta oturan ve poz veren Jet Fadil

Bir dönem Siirt’ten milletvekili seçilen ancak sonradan milletvekilliği düşürülen Jet Fadıl son olarak geçtiğimiz yıllarda Miami’de İslami usullere uygun saray odaları satışı gerçekleştirmiştir. Binlerce kişiden para toplamasına karşın vaat ettiği projesinin gerçek olmadığı anlaşılmıştır.

Jet Fadıl’ın geçmişte yaptığı birçok dolandırıcılığa rağmen hala para toplayacak insanlar bulması ise hayret verici değil mi?

Jet Fadil tarafindan dolandirilanlar otobüslerle eyleme gidiyor

Onlarca kişiyi dolandıran ve mahkemelik olan Jet Fadıl katıldığı duruşmada projesinin bitmemesini ise Fetö terör örgütüne bağlamıştır.

Banker Kastelli

80’li yıllardaki liberal ekonomi sistemiyle ortaya çıkan bankerlik furyası birçok insana kolay yoldan para kazanmayı ve kar elde etmeyi sunmuştur. Banker Kastelli de bu fırsatı değerlendiren dolandırıcılardan biri olarak Türk dolandırıcılar listesine girmiştir. Yıllık enflasyonun %30 olduğu ülkede aylık %12 faiz vereceğini duyuran Banker Kastelli kısa süre içinde 100 milyar dolar topladı.

Banker Kastellinin Gazetelere verdigi reklam

Ancak bankaların kendi aralarında anlaşarak bankerleri saf dışı bırakması sonucunda Banker Kastelli iflas etti ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Arkasında ise zengin olma ümidiyle paralarını kaptırmış binlerce mağdur insan bıraktı.

Eyüplü Halit

Türkiye tarihindeki ilk dolandırıcılardan olan Eyüplü Halit, adını dolandırıcılar listesinin en başına yazdırmayı başarmıştır.

unlu dolandirici Eyüplü Halitin cezaevine giriste cektirdigi fotograf

Eyüplü Halit’in dilden dile konuşulan en meşhur dolandırıcılık hikayesi; işgal altındaki İstanbul’da kendine ait karakol kurmasıdır.

Arkadaşı Arap Abdullah ile birlikte metruk bir binayı karakola çeviren Eyüplü Halit; kentteki otorite boşluğunu fırsat bilerek birçok insanı dolandırmış ve haksız kazanç sağlamıştır.

Dolandırıcılık yüzünden sık sık hapse giren Eyüplü Halit, hapiste de boş durmaz ve dolandırıcılık maceralarına devam eder. Özellikle de çıkmasına bir gün kala hapishaneye yeni gelen mahkuma koğuşun sobasını sattığı, o hapisten çıktıktan sonra anlaşılmıştır.

Eyüplü Halit için anlatılan son dolandırıcılık hikayesi ise artık Türkiye sınırlarını aşmış ve taaa İtalya’ya kadar ulaşmıştır.

Hapishanede tesadüf eseri tanıştığı bir İtalyan ile dost olan Halit ondan Mussolini’ye mektup yazmasını rica eder.

Mektupta;

‘’Sayın Mussolini ben sizi çok seven ve fikirlerinize gönülden bağlı olan bir Türk vatandaşıyım. Antalya’nın sizin hakkınız olduğunu savunduğum için Türkiye’de hapis tutuluyorum ve yardımınıza ihtiyacım var.’’ ifadelerini kullanır.

Mussolini, Eyüplü Halit’in hapisten çıkmasına yardım edememiştir ancak mektup gönderildikten birkaç hafta sonra İtalyan Başkonsolosu Halit’i ziyarete gelmiş ve yüklü miktarda para vermiştir.

Neden Dolandırıcıların Kurbanı Oluyoruz?

Örneklerde görüldüğü üzere dolandırıcıların kurbanları hep daha fazla kazanmak ve kolay yoldan kar elde etmek isteyen insanlar oluyor. Aynı günümüzdeki Çiftlik Bank hadisesinde olduğu gibi her dönem uyanıklar, insanların bu kazanma hırsını kullanmış ve birçok insanı akla hayale gelmeyecek şekilde dolandırmıştır.

Eee ne diyelim; bir musibet bin nasihatten hayırlıdır… Bu kadar çok canlı örnek karşımızda dururken dolandırılmamanız ve dolandırıcılara inanmamanız dileğiyle…

İçeriğimizi sonlandırırken on parmağında on marifet bulunan Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’ın daha doğrusu nam-ı diğer Tosun’un yaz aylarını kasıp kavuracak rap şarkısı performansı ile sizleri baş başa bırakıyoruz…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Netflix’de Dikkat Çeken Diyalog: “Kırıkkale Dünyanın En Berbat Yeri”

Dünyanın En Sağlıksız Ülkeleri Açıklandı! Bakın Türkiye Hangi Sırada!