İnternet dünyası ve sosyal medya büyüdükçe beraberinde pek çok sorunu da getiriyor. Bilgi kirliliği ve yayınlanan yalan haberler bu sorunlar arasında en önemli yere sahip olanlar. İşte Facebook ilk olarak Almanya’da kullanıma sunacağı yalan haber uygulamasıyla, bu tarz haberlerin ve bu haberler aracılığı ile yaratılan spekülatif ortamın önüne geçmeyi hedefliyor.
ABD başkanlık seçimleri, Facebook için oldukça zorlu bir süreç olmuştu. Seçim dönemi boyunca sürekli Facebook üzerinde yayılan yalan haberler ve dolaşıma sokulan uydurma haberler siteyi oldukça zor durumda bırakmıştı. Seçim sonuçlarını etkilemek için kasıtlı olarak site tarafından dolaşıma sokulduğu iddia edilen bu haberler yüzünden Facebook uzun süre eleştirilere maruz kalmış, Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg, seçim sonucunu herhangi bir şekilde etkiledikleri iddialarını inkar etmişti. Zuckerberg yaptığı açıklamada yalan haberlerle baş etmenin yollarını bulmak için bir çalışma başlattıklarını da açıklamıştı.
İlk Olarak Almanya Deneyecek
Facebook yönetiminin, bundan böyle kullanıcıların yalan haberleri hızlıca işaretlemelerine ve Facebook’a bildirmelerine olanak sağlayacak bir fonksiyon geliştirdiği geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Facebook bugün ise bu uygulamayı ilk hangi ülkenin kullanacağını açıkladı. Geliştirilen sistem ilk olarak Almanya’da kullanıma sunulacak Yapılan açıklamaya göre, Facebook geliştirdiği uygulamayı Şubat ayında, Almanya’da yapılacak seçimden önce kullanıma sunacak. 36 milyon Facebook kullancısının bulunduğu Almanya’nın sayfasına koyduğu açıklamada yalan haberlerin bildirilmesi için basit bir uygulamanın hayata geçirileceği belirtildi.
Neden Almanya?
BBC‘de yer alan habere göre, uygulamanın ilk olarak Almanya’da deneyime sunulacak olmasının sebebi Almanya’da gerçekleşecek olan seçimler.
Alman siyasetçiler popülist siyasi partilerin ve yabancı güçlerin ülkedeki seçimleri Facebook’taki yalan haberlerle manipüle edebileceği uyarısıda bulunduktan sonra Facebook uygulamayı ilk olarak Almanya’da kullanıma sunacağını açıkladı.
Yalan Haber Uygulaması Nasıl Çalışıyor?
Facebook’un Başkan Tardımcısı Mosseri, sistemin nasıl çalışacağını Facebook’un blog’unda yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Facebook bu uygulamada bir metindeki verilerin doğru olup olmadığını kontrol etme alanında uzmanlaşmış, güvenilir uluslararası şirketlerle çalışıyor. Uygulama şimdilik test amacıyla oldukça sınırlı sayıda kullanıcının deneyimine sunulmuş durumda.
Bu kullanıcılar yalan olduğunu farkettikleri ve ya yalan olabileceğini tahmin ettikleri haberleri yalan haber şeklinde işaretleyebilecek. Belli bir sayının üzerinde kişi tarafından yalan haber olarak işaretlenen haberler, Facebook tarafından Poynter Enstitüsü’nün Uluslararası Veri Kontrol Ağı bünyesindeki çeşitli bağımsız uzman kurumlara iletilecek.
Kurum tarafından doğruluğu onaylanmayan haberler Facebook’dan silinmek yerine şüpheli olarak işaretlenecek. Böylece kullanıcılar mevcut habere ulaşabilecek, ancak haberin Facebook tarafından şüpheli olarak nitelendirildiğinden de haberdar olacaklar.
Aynı zamanda gerçek haber sayfası gibi kendini göstererek paylaşımlar yapan yalan haber kaynaklarını da tespit edildikleri takdirde reklam geliri alamayacaklar.
Bu sayede Facebook hem okuyucuların haber alma özgürlüğünü kısıtlamamayı, hem de yalan haber yayınlamakla itham edilmemiş olmayı hedefliyor. Anlayacağınız Facebook ‘ Benden söylemesi…’ diyerek işin içinden sıyrılıyor.
Uygulamanın Almanya’dan sonra hangi ülkelerde, nasıl bir sırayla uygulamaya konulacağı ise henüz bilinmiyor.