in ,

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

İsrailli yazar Shahak Shapira yarattığı bir saat projesiyle  turistlerin Berlin’deki Soykırım Anıtı’nın önünde çektikleri fotoğrafları ve selfie’leri eleştiren bir işe imza attı. Yolocaust adını verdiği bir internet sitesi açan 28 yaşındaki genç yazar, Soykırım Anıtı önünde çekilen gülümseyen, hoplayan, çeşitli şakalar yapılan fotoğraflara farklı ve oldukça eleştirel bir bakış açısı getirdi.

Yolocaust’la Yeni Bir Bakış Açısı

Yaşanan oldukça zalim ve acımasız bir soykırımı anmak için inşaa edilen bir anıtın önünde yaşanan bu saygısızlığa duyduğu tepkiyi dile getirmek isteyen Shapira açtığı internet sitesinde fotoğraflarda ufak bir değişiklik yaparak, onları savaş atmosferine taşımış. Çekilen eğlenceli fotoğrafların soykırımda hayatını kaybeden insanların hatıralarına bir saygısızlık olduğunu düşünen Shahak Shapira sosyal medyadan topladığı anıt önünde çekilmiş fotoğraflar üzerinde yaptığı oynamalarla fotoğrafları geçmişe götürmüş ve onları gerçek fotoğraflarla bir araya getirmiş.

 

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

Sitenin isminin Yolocaust olması ise bir tesadüf değil. Yolocaust 2 farklı kelime grubunun bir araya gelmesi ile oluşmuş. Yolocaust, You Only Live Once (Yolo) (hayata bir kere geliyorsun) ve Holocaust (Soykırım) kelimeleriyle oluşturulmuş bir kalıp.

The Sun‘da yer alan habere göre, Shapira kullandığı fotoğrafları çeşitli sosyal medya sitelerinden fotoğraf sahiplerinin izinlerini almadan almış. Ancak açtığı websitesinde bir uyarıya yer vermiş. Fotoğraf sahiplerinin talebi doğrultusunda fotoğrafları kaldıracağı belirtiyor.

Genç sanatçı şu an için sadece 1 kişinin fotoğrafının kaldırılması için talepte bulunduğunu belirtiyor.

Shapira amacının insanları kırmak veya aşağılamak olmadığını belirtiyor. Onun umut ettiği şey insanların soykırım kavramı hakkında daha duyarlı olması ve bu konu hakkında daha çok düşünmelerini sağlamak.

Tel Aviv doğumlu olan Shapira, 15 yaşından beri Berlin’de yaşıyor.

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir BakışSoykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

Soykırım Anıtı/Berlin

Soykırım Anıtı (Denkmal für die Ermordeten Juden Europas) olarak bilinen anıt Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan bir anıt mezar. II. Dünya Savaşı sırasında soykırıma uğrayan Yahudiler’ adanan bu anıt mezarın tasarımcısı ise Peter Eisenman. Anıt yaklaşık 19.000 metrekarelik bir alana yayılan 2.711 adet beton bloklardan oluşuyor. Bu betonarme bloklara dik enine yükselen yekpare kütleler olmaları nedeniyle stel adı da veriliyor. Tasarımın amacı ise oldukça rahatsız edici ve kafa karıştırıcı bir ortam yaratmaktadır; böylelikle bu tasarımlar sözde düzenli olan bir sistemin insanlıkla bağının kopmasını simgelemektedir.

Soykırım Anıtı her yıl Berlin’i ziyaret eden milyonlarca insan tarafından ziyaret ediliyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kendi Kendine Üreyen Zebra Köpek Balığı Leonie’nin Hikayesi

Hiçbir Zaman Unutulmayacak “9” Şener Şen Rolü