in ,

Hiçbir Zaman Unutulmayacak “9” Şener Şen Rolü

şener şen filmleri

Şener Şen, Türkiye sinema ve tiyatro tarihinin duayen isimlerinden biri. 26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan ünlü oyuncu Ali Şen’in oğlu olarak Adana’da dünyaya geldi. Sanat hayatına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisini tiyatro oyunculuğuna adadı. Radyo tiyatrolarında da oynadı. Ancak tiyatrodan elde ettiği kazanç yetmediği için sinemaya dünyasına adım atmak  zorunda kaldı. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “Figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der. Ve uzun bir yolculuğa adım bu şekilde adım atar. Kariyerindeki dönüm noktası  ise 1975 yılında Ertem Eğilmez’in filmi Hababam Sınıfı’ndaki ‘’Badi Ekrem’’ tiplemesidir. Yönetmenliğini Yavuz Turgul’un yaptığı Gönül Yarası (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu ödülü’nü kazandı.Senaryolarını Yavuz Turgul’un yazdığı, “nesli tükenen bir kabadayıyı” canlandırdığı Kabadayı (2007) ile başrollerini Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz’la paylaştığı Av Mevsimi (2010) en son rol aldığı filmler olmuştur. Şen, 2015 yılında Aygaz Otogaz reklamıyla ekranlara geri dönmüştür. Peki bizim aklımızda kalan ve her biri birer efsane olan unutulmaz roller nelerdi?

Siz değerli okuyucularımız için bunlardan “9” tanesini derledim. İyi okumalar. 🙂

#1 Kumandan Hüsamettin – Süt Kardeşler

Yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağın sahibi Melek hanım, sütoğlu Şaban sanıp da Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı eve alır. Fakat sinirli abisi Hüsamettin’e Ramazan’ı damadı Bayram olarak tanıtır. Konağa gerçek Şaban ve gerçek Bayram’ın gelmesiyle işler karışır. Bayram’ın kardeşi Bihter’e aşık olan Şaban onun peşinde dolanır. Bayram’ın babasının eve Gulyabani adında bir canavar sokmasıyla işler iyice karışır. Olayı çözen Şaban, damat Bayram, ve emir eri olan Ramazan madalya alır.

İşte o filmden Komutan Hüsamettin sahnesi: 😀

#2 Vecihi – Gülen Gözler 😀

Filmin sonunda Yaşar Usta, yaşadıkları zorluklara rağmen ailesinin sorunlarının çözülmesi ile mutlu olur ve bu mutluluk anınında, sürekli evin üstünde uçtuğu uçakla sonunda eve iniş yapıp kızını isteyen Vecihi’ye Fikret ile evlenme iznini verir. Filmdeki Şener Şen replikleri ise gerçekten izlenmeye layık, işte onlardan biri:

#3 Şener Şen Sadece Bir Komedi Oyuncusu Değildi. Baran – Eşkıya

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel’in paylaştığı 1996 yapımı bir sinema filmi. Yavuz Turgul’un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989’dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996’dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya’nın bu başarısı, 1980’li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının kaderini değiştiren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Şener Şen ise film hakkında şu yorumu yaptı:

“Bu filmde insanımızı, kendi öz kişiliğimizi beyaz perdeye aktarmaya çalıştık. Bizi anlatarak evrenselliğe ulaşım yolunu bulacağımızı sanıyoruz.”

#4 Lütfü – Tosun Paşa

Seferoğulları ve Tellioğulları arasında geçen çekişmeyi konu alan bu filmde Kemal Sunal saf bir kahya rolündedir. Tosun Paşa isimli o bölgenin idare amirinin kılığına sokulmasının üzerinden kısa bir süre geçmişken gerçek Tosun Paşa gelir ve olaylar gelişir…

#5 Veee Efsanevi Bir Rol: Maho Ağa

Kemal Sunal’ın Kibar Feyzo rolünü üstlendiği ve bu karakterin ismini taşıyan filmde kullanılan, akıllarda yer eden repliklerden birçoğu da Şener Şen’e aittir. Filmin en can alıcı ve günümüze kadar akılda kalmış repliği büyük üstad Şener Şen’in aşağıdaki cümlesidir:
” ula ağa pohunun üstüne poh olurmu laaaa.”

#6 Günümüze Ulaşan Notlarından Biri İse Neşeli Günler Filminin Repliklerinden “Atma Ziya”dır.

Neşeli Günler, 1978 yapımı bir Türk filmi. Senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı filmin yönetmeni Orhan Aksoy. Başrollerini, Türk sinemasının iki büyük emektarı Münir Özkul ve Adile Naşit’in turşucu rollerinde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Filmin bir diğer önemli ismi ise Ziya rolüyle müthiş bir performans gösteren Şener Şen’dir. Oyuncu kadrosunun kalitesi ve sevilen senaryosu ile 1970’li yıllardaki başarılı Türk komedi filmleri arasında yerini almıştır.

#7 Badi Ekrem – Hababam Sınıfı 😀

Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz’ın Dolmuş dergisinde yazmaya başladığı öykülerden bir bölümünü birleştirerek 1957 yılında kitaplaştırdığı eseridir. Daha sonra, 1970’li yıllarda Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanmıştır. 2000’li yılların başında ise üç filmden oluşan yeni bir seri olarak uyarlanmıştır. Peki Badi Ekrem bu filmlerin nerelerinde vardır? Badi Ekrem, Hababam Sınıfı serisinde yer alan, Şener Şen tarafından canlandırılan kurgusal karakterdir. Karakter seride spor hocalığı yapmaktadır. Serinin 2. filmi Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmiyle seriye dahil olmuştur. Bundan sonra sırasıyla Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor filmlerinde yer almıştır.

İşte Badi Ekrem rolünden muhteşem sahneler:

#8 Muhsin Bey

Muhsin Bey, Beyoğlunda yaşayan bir organizatör olarak şarkıcılara çalışacak yer aramaktadır.Bir İstanbul Beyefendisi tipinde ve biraz huysuz olsa da (diş ağrısından olabilir) kendi deyimiyle “orta direk” olarak hayatını sürdürmektedir. Ev sahibesi Madam Ağavni ve karşı komşusu Sevda Hanımla arası iyidir. Sevda Hanımı sevse de kendisine bir türlü açılamamaktadır. Ayrıca kendisine pavyonda şarkı söylemesi için (konsomatrislik yapmadan) yardımı dokunmuştur. Çırağı Osman’ın kirayı at yarışına harcaması sonucu parası olmadığı için ofisinden çıkmak zorunda kalan Muhsin Bey, işlerini evinin yakınındaki kıraathanede yürütmeye başlar. Ve bunların sonrasında olaylar gelişmeye başlar.

İşte o harika filmden bir sahne:

Çiçekler ölmüş, hepsi. Eskiden bir yer ayarlardın güneşi iyiyse, yerini de sevdiyse ne biçim açardı. Şimdi güneş aynı, ışık aynı, yer aynı…
Suni gübre istiyorlar, bir iki gram potas koyunca bir coşuyor namussuzlar. Ama sonra ölüyorlar…

#9 Bir Başka Anlamlı Film: Züğürt Ağa

Türkiye’de feodalizmin çöküşünü konu alan filmde Şener Şen Haraptar köyünün ağasıdır. Yağmur yağmaması ve kuraklığın başlaması üzerine köylüler ağanın ürünlerini çalıp satar ve İstanbul’a kaçarlar. Ağa da topraklarını satarak, İstanbul’a göç eder. Fakat şehir yaşamına ayak uyduramayan ağa elinde, avucunda ne varsa yiyip tüketir. Karısı da evi terk eder. Sonunda onu yalnız bırakmayan Kiraz ile yaşamaya başlar ve en iyi bildiği iş olan çiğ köfte yapma işine başlar.

https://www.youtube.com/watch?v=z_VqJ30Rc_s

Türkiye’de birçok olaya ve yaşanmışlıklara çanak tutan onlarca filmde yer alan Şener Şen’i bugün elimden geldiğince tüm esprileriyle, mesajlarıyla vermek istedim. Günümüzde mizah kültürü ve filmleri çok basit ve tekdüze yapılsa da geçmişte böyle büyük sanatçıların olduğunu bilmek gurur verici.

Teşekkürler Şener Şen! ?

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Soykırım Anıtı Önünde Çekilen Fotoğraflara Eleştirel Bir Bakış

İş Hayatında Stresle Başa Çıkmak İçin Bilinmesi Gerekenler