Denizler aleminin en tuhaf üyelerinde biri olan ahtapotlar bilim insanlarını bir defa daha şaşırttı.
Avustralya’da araştırma yapan deniz biyologları, deniz altında ahtapotlar tarafından kurulmuş bir “şehir” buldu.
Bugüne kadar tek başlarına hareket ettiği düşünülen ahtapotların kurduğu “ahtapot şehri” şaşırtıyor.
Octlantis Şehrinin Nüfusu 15
Alaska Üniversitesi’nden Profesör David Scheel öncülüğünde çalışmalarını yürüten bilim insanları, Avustralya’daki Jervis Körfezi’nde ‘Octlantis’ adı verilen bir alan keşfetti.
Bu alanda ‘Sydney ahtapotu’ (octopus tetricus) olarak bilinen 15 ahtapot beraber yaşıyor, iletişim kuruyor, hatta birbirlerini avlarından geriye kalan kabuklardan yaptıkları ‘barınaklardan’ çıkarıyor.
Bilim insanlarını şaşırtan bu gelişme, ahtapotların yılda yalnızca 1 kere çiftleşmek için bir araya geldiği düşüncesini yerle bir etmiş oldu.
Sosyal Ahtapotlar
Profesör Scheel, tek başlarına hareket ettikleri düşünülen ahtapotların edindiği bu “sosyalleşme” davranışının doğal seleksiyonun bir sonucu olduğunu belirtiyor.
Ancak Profesör Scheel bu seleksiyonun çok daha büyük beklentiler yaratmaması konusunda uyarıyor. Çünkü bilim insanlarına göre ahtapotların daha karmaşık davranışlar geliştirmeleri için çok çok uzun yıllara ihtiyacı var.
Omurgalı Hayvanlara Benziyorlar
Quartz’da yayınlanan demece göre, ahtapotlatın bu davranışı omurgalı hayvanların karmaşık toplumsal davranışlarına benziyor. Scheel’e göre doğru şartlar oluştuğunda evrim, farklı organizma türlerinde bile benzerliklere yol açabiliyor.
Bu Keşif Yeni Kapılar Aralayabilir
Yine de bu toplu halde yaşama durumunun fazla sık rastlanan bir şey olmadığını vurgulayan Scheel, yaşam alanın dar ve gıdanın bol olduğu yerlerde görüldüğünü vurguluyor.
“Pek çok ahtapot bir arada ve gün boyunca birbiriyle iletişim kurmadan yalnız yaşayabilir,ancak aralarında bu gibi karmaşık davranışların ortaya çıkması için nesiller boyu karşılaşmaları ve birbirleriyle ilişkiye girmeleri gerekiyor.”
Aslında Bu Durum Bir İlk Değil
Bilim insanları tarafından bulunan Octlantis aslında keşfedilen ilk ahtapot şehri değil. 2009 yılında da benzer bir keşif yapılmıştı.
O dönem Jervis Körfezi’nde de bir arada yaşayan ve sosyalleşen bir ahtapot topluluğu bulunmuştu. Keşif, o dönem bilim dünyasını heyecanlandırmış, ancak bilim insanları tarafından bir anomali olarak yorumlanmıştı.
O dönem bulunan bu şehre verilen isimse Yunanca “Ahtapot Şehri” anlamına gelen “Octopolis” adıydı.
Sydney’de yeni bulunan Octlantis bu durumun bir anomaliden çok daha fazlası olabileceğini ortaya koyuyor.