Dünyanın dört bir yanında gerçekleşen ve kadın erkek ayrımcılığını sonlandırmak için yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. Almanya’nın başkenti olan Berlin’de bundan sonra kadın erkek tuvaletleri ayrı olmayacak ve unisex tuvaletler oluşturulacak.
Oxford Üniversitesi’nde gerçekleşen ve cinsiyetçi dil kullanımı ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulan yeni cinsiyetsiz dilden sonra dikkatleri bu mücadelede en çok çeken adım olarak karşımıza çıkıyor bu yeni uygulama. Dünyanın farklı yerlerinde daha bireysel bir girişim olarak karşımıza çıkan ve kadın erkek ayrımcılığını ortadan kaldırmak uygulanan bu durumun, Berlin’de bir hükümet kararı olarak gündeme gelmesi ise oldukça çarpıcı.
Unisex Tuvaletler
Geçtiğimiz günlerde Berlin eyaleti Adalet Senatörü Dirk Behrendt’in tuvaletlerdeki ayrımcılığı kaldırmaya yönelik resmi dairelerde bulunan kadın ve erkek tuvaletlerinin birleştirileceğini duyurmasıyla başladı herşey. Yeşiller Partisi eyalet Senatörü olan Behrendt cinsiyet eşitsizliğiyle savaşmanın kendi görevleri arasında olduğunu vurguladı yaptığı açıklamada.
‘Bizim vazifemiz günlük engelleri kaldırmaktır. Uygulamaya koyduğumuz bu çalışmada önemli bir engeli ayrımcılığı ortadan kaldıracaktır.’
Önce Kamu Kuruluşları
Senatör Behrendt projenin Berlin’de oldukça olumlu karşılandığına değiniyor. Hızlıca ortak tuvalet uygulamasının kamu kuruluşlarında yayıldığını söylemek mümkün.
Aslında bu uygulama ilk defa gündeme gelmiyor. 2014 yılında Berlin eyaletinden bulunan Konsanlar Partisi ‘Tuvaletlerde eşitsizlik kaldırılsın.’ diyerek bir teklifte bulunmuş, ancak bu önerge onaylanmamıştı. 2015 yılında ise eyalette rol alan tüm siyasi partiler bu teklifin işleyebilirliğinin görülmesi için pilot bina seçilip, uygulamanın bu binada denenmesine karar vermişti.2015 yılı sonuna gelindiğinde ise pilot bina olarak seçilen Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nda 2 tuvalet karma hale getirilmişti. Bu pilot binada ulaşılan başarı ve edinilen memnuniyet sayesinde uygulama artık yaygınlaştırılmaya başlandı.
Mahkemeler, itfaiye binaları, polis merkezleri ve okullar gibi 20’ye yakın kamusal alanda bulunan binalarda hayata geçirilecek olan uygulamanın talepler doğrultusunda yaygınlaştırılacağı belirtildi.
Unisex tuvaletlerin inşaası için yapılacak olan değişikliklerin yaklaşık 5.000 Euro’luk bir harcamaya neden olacağı belirtiyor. Tuvalet başına 350 Euro’luk bir masraf bekleniyor.
Tepki de Var, Destek de
Kadın erkek ayrımcılığının önlenmesi için hayata geçirilen bu uygulama hakkında birbirinden farklı tepkiler mevcut. AfD Adalet Sözcüsü Marc Vallendar bu çalışmanın anlamsız olduğunu belirtirken, uygulamaya şiddetle karşı olduklarını belirtti.
‘Berlin’de kimsenin unisex tuvaletlere ihtiyacı yok.’
Uygulamaya destek verenlerse zaten uçak ve tren gibi taşıtlarda unisex tuvaletler kullandıklarını ve bunun bir sorun yaratmadığını vurguluyor. Pilot çalışma sonucu ortaya çıkan memnuniyet ve artan unisex tuvalet talepleri de uygulamanın başarısını gösterir nitelikte.
Kimilerine göre önemsiz ve etkisiz görülen bu uygulamanın göründüğünden çok daha fazla anlamı ifade ettiğini söylemekse mümkün. Umarım Berlin’de hayata geçirilmeye başlanılan bu uygulama yaygınlaşır ve daha eşit bir dünyaya giden yolda bir adım olarak yerini alır.