55 yaşındaki Bedriye Berber Engin ilham veriyor.
55 yıllık hayatına 3 bin kusur kitap sığdıran, yaşadığı köyden dışarı çıkmayarak tüm dünyayı ayağına getiren Bedriye Teyze’nin hikayesi koca bir alkışı hak ediyor.
O Tam Bir Kitap Kurdu
AA’nın haberine göre, Bedriye Berber Engin, Bilecik’e bağlı Gölpazarı ilçesinin Kurşunlu köyünde doğup büyümüş, bu köyde evlenmiş ve hayatı boyunca bu köyde yaşamış. Anlayacağınız buraya kadar hikayesi gayet sıradan.
Onu diğerlerinde ayıransa okumaya duyduğu aşk. Bedriye Teyze hayatını kitaplara ve okumaya adamış.
İlkokul Mezunu Olması Engel Olmadı
İlkokul mezunu olan Bedriye Teyze, bu durumun onun okuma aşkının önüne hiç geçemediğini söylüyor.
Hayvancılık ve Arıcılıkla Uğraşıyor
Yaşadığı köyde hayvancılık ve arıcılıkla uğraşan okuma aşığı bu kadın, harman zamanında bile ayda en az üç kitap okuyor.
55 Yıllık Hayata 33 Bin Kitap Sığdırmış
Çocukluğundan beri kitap okumayı çok sevdiğini söyleyen Bedriye Teyze evlendikten sonra okumak için kendine bir alan bulmakta zorlanınca çözüm aramaya başlamış ve çözümü koyunlarda bulmuş.
“Koyun Güderken Kitap Okuyabilirdim”
“Baktım komşu bir kadın hem yün eğiriyor hem de koyunlarını güdüyor. O zaman dedim benim koyun edinmem lazım acilen. İki koyun buldum onları çoğalttım, sadece kitap okumak için. Büyükbaş hayvanlarımın yanında 17 yıl küçükbaş hayvan baktım ama ben sadece kitaplarla mutlu oldum. Hayatımda sadece kitap vardı, tarlada kitap okurken dinlenirdim.”
En Çok Kitap Okuyan Yetişkin
Bilecik Kütüphanesi tarafından “En çok kitap okuyan yetişkin” ödülüne layık görülen Bedriye Teyze aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından da “Sıra dışı okur” unvanıyla ödüllendirilmiş.
“Uyumak İçin Değil Uyanmak İçin Kitap Okuyun”
“Kadınlar Evlilik Programı İzlemek Yerine Mutlaka Kitap Okumalı”
“Kadınların mutlaka okuması lazım. Hem de çok okumalılar. Evde evlilik programları izlemek yerine kitap okusunlar. Okumayan kadınlara o kadar acıyorum ki çünkü ne kaybettiklerinin farkında değiller.”
“Kitap Okurken Köyümden Ayrılıyorum”
“Ben kitap okumaya başladığımda on an köyümden ayrılıyorum. O kitapta ne yazılmışsa İrlanda mı, Almanya mı, orada oluyorum. Kitabı kapattığımda ise köyüme dönüyorum. Evdeki kitaplığımda yüzlerce kitabım bulunuyor.”
Köyden Sofranıza
Bu çok okuyan ve kendi gibi pek çok kadına örnek olan kadın aynı zamanda bir girişimci. Köyde yerli tohumlardan yetiştirdiği ürünleri ve kendi elleriyle hazırladığı tarhana, salça, erişte gibi yiyecekleri Köyden Sofranıza ismini verdiği sayfasında satan Bedriye Teyze’ye bizden kocaman bir alkış.
Bonus: Bedriye Teyze’nin Instagram Hesabı