in

Hayatınızı Planlamanın Eğlenceli Yolu: Bullet Journal Hakkında Her Şey!

Her şey giderek dijitalleşirken, kimi yöntemler bize kağıt ve kalemi yeniden keşfettiriyor. Hayat planlamasını kolaylaştıran “Bullet Journalling” tekniği de bu yöntemlerden biri. Zaman daha etkin kullanmak ve günlük hayata biraz yaratıcılık katmak isterseniz bu yönteme göz atabilirsiniz.

Bullet Journal Nedir?

Bu aralar çok meşgulum”, “Hiçbir şeye vaktim yok”, “Kendime vakit ayıramıyorum”… Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Bunlara karşı artık bir yöntem var: Bullet Journal!

İçinde yaşadığımız zamanda herkes meşgul, kimsenin hiçbir şeye vakti yok. Gitmemiz gereken işler, katılmamız gereken sosyal aktiviteler, aramamız gereken arkadaşlar ve aile bireyleri… Bir yandan da hayatımıza katmak istediklerimiz var. Spor yapmak, sağlıklı beslenmek, yeni bir dil öğrenmek, daha çok kitap okumak ve sinemaya gitmek..

Bullet journal, günümüzün insanına bir adım geriye çekilip olaylara daha farklı bir perspektiften bakmayı öğreten bir yöntem. En basit haliyle, hayatı planlamada kullanılan bir araç.

Tek bir cümleyle özetlemek gerekirse: Dijital çağ için analog sistem!

Bullet Journalling

Bullet Journal Nasıl Ortaya Çıktı?

Bullet Journal yöntemi, Amerikalı tasarımcı Ryder Carroll tarafından yaratıldı. Okul yıllarında dikkat bozukluğundan kaynaklanan öğrenme güçlüğü ile mücadele eden Carroll, tedavide kullanılan yöntemleri, zihninin çalışma biçimin uymadığını keşfeder. Herkes ona “dikkatini topla!” derken o aslında sadece aynı anda birden fazla şeye odaklanmakta olduğunu fark eder. O yıllarda bu sorunun tedavisi için kullanılan yöntemler kısıtlı. Carroll da zaman içerisinde kendi planlama yöntemini tasarlar.

Bu genç adamın kendi zihnini toparlaman için oluşturduğu yöntem, önce arkadaşları, daha sonra da web sitesini ziyaret edenler tarafından oldukça beğenilir. Bugün YouTube ve Instagram gibi kanallarda “Bullet Journal” ifadesini arattığınız zaman karşınıza binlerce sonuç çıkıyor! Ryder Carroll’in hikayesini birkaç sene önce Yale Üniversitesi’nde düzelenlenen TEDx konferansındaki konuşmasında dinleyebilirsiniz. Biz şimdi bu güzel yöntemin detaylarına göz atalım!

Bullet Journal’ın Faydaları Nelerdir?

bullet journal 1

“Karar verme yorgunluğunu” azaltır

Gün içerisinde kaç farklı şey hakkında karar vermeniz gerekiyor? İşe giderken ne giyeceksiniz? Bu öğlen nerede yiyeceksiniz? Markette hangi ürünleri satın alacaksınız? Sahi, siz bu hayatınızla ne yapacaksınız?! Ryder Caroll’un “karar verme yorgunluğu” adını verdiği şey işte tam da burada ortaya çıkıyor. Elbette seçme özgürlüğü mükemmel bir şey! Ancak günümüzde bu tüketim çılgınlığı ile birleşiyor ve bizi fark ettirmeden yoruyor. Zihinimizin için kullanılmayan eşyalarla dolu bir kapalı balkon gibi. Bullet Journal bu balkonu temizleme yöntemi.

Yapılacaklar listenizi düzenler

Hepimizin zihninde, kimimizin elinde bir kağıtta, bazılarımızınsa telefonunda bir uygulamada bir liste var. O listenin sonu bir türlü gelmiyor. Planlar, hayaller ve gereklilikler birbirine giriyor. Bullet Journal bütün bunları düzenlemeye yardımcı olur.

Journalling

Alışkanlık kazandırır

Belki sigarayı bırakmak, belki şekeri azaltmak ya da daha çok hareket etmek istiyorsunuz. Kendinizi motive etmek için uğraşıyor ama sonuç alamıyorsunuz. Bu gibi durumlar için eşsiz bir motivasyon kaynağıdır.

Meditasyon yöntemidir

Meditasyon dendiğinde aklınıza sadece bağdaş kurmuş yerde oturan ve “Oommmmm” sesi çıkaran biri gelmesin. Kağıdı kalemle buluşturup düşünceleri yazmak da pekala bir meditasyon yöntemi olabilir. Bu yöntemde ellerimizle çalışırken rahatlarız, renkli bir dünyada kendimizi ifade etmenin yollarını ararız.

Bu konuda izlediğim bir videoda harika bir cümle vardı: Geçmişi kaydet, bugünü organize et, yarını planla!

Bullet Journal

Bullet Journal Nasıl Yapılır?

Öncelikle gerekli malzemelere bir göz atalım;

Bullet Journal Malzemeleri

Temel Malzemeler

Bir adet defter – kareli, çizgili, ya da boş tamamen size kalmış.

Bir adet cetvel

Bir adet kalem

Ek Malzelemer (Yaratıcılık burada başlıyor!)

Farklı kalınlıkta renkli kalemler

Dekoratif bantlar ya da Washitape

Çıkartmalar

Etiketler

Şimdi adım adım ilerliyoruz. Bu arada bu yöntem tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış, o yüzden istediğiniz sırada gidebilirsiniz.

İçindekiler

Bu sayfa sizin anahtarınız olacak. Defterin hangi sayfasında neler olduğunu buradan takip edebilirsiniz.

Anahtar

Defterdeki girdilerin anlamlarını takip etmek adına bir anahtara ihtiyacınız olacak. Burada kendi işaretlerinizi yaratabilirsiniz. Randevular, dersler, toplantılar, geziler farklı sembollerle veya renklerle işaretlenebilir. Aynı şey yapmanız gereken işler için de kullanılabilir. Tamamlanan, yarıya kadar gelen, tamamen biten, ertelenen işler için farklı minik işaretler belirleyin.

Bullet Journalling Key

Yıllık Takvim

Başladığınız günden bir sene sonrasına kadar olan sürecin takvimini çıkarın. Burası sizin gelecek planlama sayfanız olacak. En sık karşılaşılan yöntem, her ayın günlerini yazıp yanına o ay gerçekleşecek önemli işleri not düşmek şekilde.Bullet Journal

Aylık Takvim

Sıra içinde olduğunuz aya geldi. En basit hali ile Bullet Journal o aydaki günleri sıraya dizip karşınına yapılması gerekenleri yazıyor. Ancak istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz. Her aya bir tema verip süsleyebilirsiniz.

BulletJournalling

Haftalık Takvim

Biraz daha detaya inmek isterseniz, bir haftanın nasıl olması gerektiğini bu sayfada tanımlayabilirsiniz. Bu haftaki işleriniz neler? Alışverişi hangi gün yapacaksınız? Yaklaşan doğum günleri hangileri? O toplantı Pazartesi miydi yoksa Salı mı? Bütün bunları bu sayfada özetleyebilirsiniz.

Haftalik Takvim

Davranış takibi

Bullet Journal’ın en çok tercih edilen sayfalarından birisi de davranış takibi yani habit tracker sistemine ayrılmış sayfadır. Bu sayfada, o ay için hedeflediğiniz bir davranışı haftanın kaç günü hangi sıklıkta yaptığınıza gözlemleyebilirsiniz. İster dikey, ister yatay, isterse yuvarlak olsun. Ayın günlerini altına birer kutucuk gelecek şekilde yazın, hedefinizi gerçekleştirdikçe kutuları doldurun.

Bütün sayfaları numaralandırmayı ve içindekiler kısmına eklemeyi unutmayın.

Temel sayfalar bu şekildeydi. Şimdi gelelim listelere… Bullet Journal farklı defterlere – veya benim gibiyseniz kağıt parçalarının arkalarına – yaptığınız listeleri tek bir sayfada toplamaya yardımcı oluyor. Bu listeler neler olabilir, isterseniz bakalım!

Harcamalar listesi

Aylık bir gelir – gider tablosu yaparak harcamalarınızı buraya kaydedebilir, paranın ayın ilk 15 günü içinde nereye kaybolup gittiğini sonunda keşfedebilirsiniz. Bunu bir ay yaptıktan sonra bir sonraki ayı planlamak çok daha kolay olacaktır.

Alınacaklar listesi

Alışveriş listesi yapmayı eğlenceli halde getirebilecek bu fikir, size bütçe planlamasında yardımcı olacaktır. Aylık veya haftalık olarak alışverişe çıkmadan önce nelere ihtiyaç duyduğunuzu buraya yazabilirsiniz.

Egzersiz takibi

Günlük egzersiz hedefinizi gerçekleştirdikten sonra, bu sayfaya gelip doldurabilirsiniz. Hangi günler kaçamak yaptığınızı görmek için etkili bir yöntem olabilir!

 

liste yapmak

Diyet takibi

Sağlıklı yaşamda beslenme günlükleri tutmak kabul edilmiş bir yöntem. Bunun için defterinizden bir sayfa ayırmak etkili olabilir. Yediklerinizi yazın, ölçüyü nerede kaçırdığınızı bulun. Ancak hatırlatalım, diyet her zaman bur beslenme uzmanı gözetiminde yapılmalıdır.

Kitap listesi

Önümüzeki ayda kendinize koyduğunuz okuma hedeflerini bu sayfada yazabilirsiniz. Her kitap için düşüncelerinizi ve en sezdiriniz alıntıları ekleyebilirsiniz.

Film listesi

Bir önceki maddenin filmlere uyarlanmış hali. Gittinizi filmlerden dönünce, defterinize birkaç dakika ayırın. Kendi puanlamanızı yapın, filmi değerlendirin. hatta biletinizi bile iliştirebilirsiniz. Geriye dönüp bakması eğlenceli anılar birikecektir.

BuJo

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Game of Thrones’un Final Sezonu Türkiye’de Mi Çekilecek?

Emoji Perdede Bu Hafta: The Godfather Hakkında Bilinmeyenler 🌹