Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün dev bir göktaşının dünyaya teğet geçeceğini duyurdu. Dünyayla temas etmeyeceği duyurulan göktaşının herhangi bir tehlike oluşturmayacağı öngörülüyor.
400 Yıldır İlk Defa
NASA’nın yaptığı açıklamada göktaşı ve göktaşının olası etkileriyle ilgili detaylara da yer verildi.Dünyaya teğet geçmesi beklenen göktaşının çapının 640 metre ile 1.4 kilometre arasında olduğu tahmin ediliyor. Hesaplamalara göre göktaşı dünyaya yaklaşık 1,7 milyon kilometre mesafeden geçecek. Yaklaşık 400 yıldır ilk defa dünyaya bu kadar yakın mesafeden bir göktaşının geçeğini açıklayan NASA, göktaşını ‘potansiyel tehlike’ olarak nitelendirdi. NASA bu sınıflandırmadaki tehlike kelimesinin kimseyi korkutmaması gerektiğini belirtiyor. Çünkü kurum, dünyaya yakın mesafeden geçen 100 metreden büyük her cismi bu şekilde sınıflandırıyor.
JO25 adı verilen göktaşı ilk defa 2014 yılında NASA’nın Arizona eyaletindeki gözlemevinden görülmüştü. Göktaşının fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmayan NASA, keşiften bu yana göktaşının izlediği yolu yakından takip ediyor.
Göktaşı Dünya’ya Güneş yönünden yaklaşacak ve 19 Nisan sonrasında iki gece boyunca küçük teleskoplarla gözlemlenebilecek.
Dev Bir Göktaşı Ve Kuyruklu Yıldız Bir Arada
Her hafta dünyaya yakın mesafeden pek çok sayıda göktaşı geçiyor. Ancak JO25 adı verilen bu göktaşının diğerlerinden farklı kılan şey ise boyutu.Bu büyüklüklerde olduğu bilinen ve son kayıt edilen göktaşı dünya yakınından en son 400 yıl önce geçmişti. NASA bu mesafeden geçecek olan benzer büyüklükteki bir sonraki göktaşının bundan tahmini 500 yıl sonra gözlenebileceğini belirtiyor.
Bugün JO25 isimli göktaşını gözlemlemek için eline teleskopunu alacakları bir başka gök cismi daha bekliyor olacak. NASA’nın yaptığı açıklamada, PanSTARSS isimli kuyruklu yıldızın da dünyaya 175 milyon kilometre uzaklıktan geçeceği açıklandı.
Bir Sonraki 2027’de
NASA’nın en yakın göktaşı gözlemi öngörüsü ise 2027’de gerçekleşecek. 2017 yılında Ağustos ayında dünyaya yakın bir noktadan geçmesi beklenen göktaşını 800 metrelik bir boyuta sahip.
Bundan önce en yakın tarihte gerçekleşen göktaşı geçişi ise 2004’deydi. 2004 Eylü ayında 4179 Toutatis adı verilen 4.6 kilometre genişliğindeki bir göktaşı dünyaya yaklaşık 1.6 milyon kilometre mesafeden geçmişti.
Eğer sizde bir astronomi meraklısıysanız, tavsiyemiz şehir ışıklarından uzaklaşabileceğiniz bir noktaya gitmeniz olacaktır. Açık hava olan bir noktada küçük teleskoplarla gözlemlenebilecek olan bu göktaşı ve kuyruk yıldızın görsel olarak astronomi severleri tatmin edeceği kesin. İyi gözlemler!