in ,

Güne Mutlu Başlamanın Olmazsa Olmazı: Mutfağımızın Mütevazi Kahvaltı Sofrası

‘’Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı ‘’ diyen Cemal Süreya bu minik şiiriyle   kahvaltıseverlerin hislerine tercüman olmuş adeta . Biz de şüphesiz hak veriyoruz kendisine. Hatta ekliyoruz, tüm haftanın  en sevilen  öğünü uzun uzun yapılan pazar kahvaltılarıdır .Çünkü, bir yere yetişme derdiniz  yoktur, çay demlendikçe sohbetiniz de koyulaşır . Sabah uyandığınızda en büyük problem ‘ kahvaltıda ne yesek?’ olsa da pazar kahvaltılarını hazırlaması ayrı , yemesi ayrı bir keyif işidir. Ardından  içilen bir bardak kahve ve yanına da günün güzel haberleri ilişince, tadından yenmez olur. Kahvaltı severler ve kahvaltı sofrasına özen gösterenler , pazar kahvaltılarında kendilerini şımartmak isteyenler ve dahası ne yapsam diye düşünmeye üşenenler ,okudukça iştahınızı açacak bu yazı tam size göre!

Kahvaltı  Sofrası, Günaydın Demenin En Güzel Yoludur!

bir tek kuş sütü eksik dedirten cinsten kahvaltı sofrası

Bir kuş sütü eksik denilen kahvaltı masası önce gözleri doyurur sonra karnı. Sevdiğiniz birisine kahvaltı hazırlamak günaydın demenin en güzel yolu olabilir. Kahvaltı sohbetleri hem baş başa hem de kalabalıkla oldukça keyiflidir. Çay demlendikçe sohbet de derinleşir. Kahvaltı sofrasını zenginleştiren envai çeşit kahvaltılık mutlu kahvaltıların vazgeçilmezidir. Hele ki geleneksel  bir Türk kahvaltı sofrası hazırlıyorsak sofradaki kahvaltılıklar neler olabilir  yakından bakalım.

Muhteşem Bir Kahvaltı Sofrası İçin Hazırlanan Alternatif Kahvaltılıklar

eşsiz kahvaltı sofrası

Baş Tacı Peynirler

Klasik kahvaltı sofrasında  ilk akla gelen kahvaltılıklar: peynir , zeytin,reçel, yumurta , tereyağı , bal ,ve sıcacık bir ekmek. Tabi dahası var. Peynirden başlarsak ezine , çeçil, küflü, ardahan ,keçi, van otlu, lor, hellim , beyaz ve kaşar peyniri örnek verilebilir. Hepsini aynı anda sofranızda bulundurmanıza gerek yok elbette ama her pazar kahvaltısına farklı bir peynir lezzeti denemek de güzel bir fikir olabilir.

Zeytin Deyip Geçmemek Lazım!

kahvaltı sofrasının olmazsa olmazı zeytin

Kahvaltı sofrasının demirbaşlarından biri de zeytin elbette.  Gidip kendi mutfağında yemediğimiz takdirde sofralarımıza ulaşmayan çok çeşitte zeytin bulunmakta. Ama bir çoğumuz siyah zeytin ve cizik yeşil zeytin diye zeytinleri ikiye ayıracak kadar bilgi sahibiyiz.  Büyük topak ulak,  çakır, çekişte, ayvalık, çelebi , çilli domat ve erkence gibi zeytin çeşitleri adını neredeyse hiç duymadığımız zeytin çeşitlerine örnek olarak verilebilir.  Bakkallarda marketlerde ayvalık zeytini diye yerini alan çizik zeytin diğer çeşitlere göre daha çok bilinmekte. Edincik su, eğriburun , erkence,kalembezi, kançelebi,kiraz ve kalamta çeşitleri de sıradışı isimleriyle eminiz ki çok lezzetlidir.

Sıra Geldi Reçellere

her çeşit reçelle dolu zengin kahvaltı sofrası

Çoğu insan kahvaltıda tuzlu şeyler yemeyi tercih eder. Tatlıya düşkünlüğü olanlar hak verirler ki reçelsiz bir kahvaltı mühim bir tattan yoksun kalmıştır. Ev yapımı olduğunda çok daha lezzetli olan ve mevsimine göre de çeşitlilik gösteren reçellerin en çok tüketileni vişne, çilek, ahududu, kayısı denilebilir. Bunların yanısıra nar, şeftali,patlıcan , gül, portakal, süt, incir, limon, portakal kabuğu, balkabağı  görece daha az bilinen ve yapılan reçel çeşitleri arasında.

Tatlı alternatifleri elbette sadece reçelle sınırlı değil. Tahin pekmez ikilisi , marmelatlar, şokellalar , fındık fıstık ezmeleri ve bal da kahvaltı sofrasını tatlandıran leziz alternatifler arasında.

Ekmeğin Pabucu Damda: Hamur İşleri

Zengin kahvaltı sofralarının en çok tüketilen yiyeceklerinden biri de hamur işleri. Börekler, poğaçalar, puflar, gözlemeler , kanepeler, pideler,sermeler, lokmalar değişik değişik ekmekler liste uzayıp gidiyor. İnsanın ağzı sulanıyor gerçekten.

kahvaltı sofrasında olan leziz hamur işi

Bir yandan kahvaltıda yenilen hamur işlerinin hesabı pek tutulmuyor gibi. İnsanlar haftanın yorgunluğunu atmak için  canlarının istedikleri kadar yiyebiliyor. Yapılan diyetler zengin bir kahvaltı sofrasında askıya alınsa dünyanın sonu gelmez bizce de. Tabi  meyvelerle reçellerle bir şölene dönüşen pankekleri unutmamak lazım.  Süper bir kahvaltının en şımarık hamlesi  özenle hazırlanmış , soslarla süslenmiş pankeki en son yemek olabilir.Kahvaltı sofrasını terk etmeden önceki son tatlı hamlesi.

Kızartmasız Olmaz Diyenler

kızartmalık olan kahvaltı sofrası

Biber kızartması, pazates kızartması , sigara böreği kızartması ve  kabak kızartması ilk akla gelenler. Dünden kalan bayat ekmekleri değerlendirmek için hem de çocukları mest etmek için yapılan yumurtalı ekmek kızartması da çok iyi bir alternatif. Sucuk, pastırma ve sosis kızartmaları da hem tek başına hem de soslarla kahvaltınızı zenginleştiren et ürünleri olarak yapılabilir.

Duyunca Şaşıracağınız Yumurtalı Kahvaltılıklar

Hemen hemen herkes için yumurta kahvaltının vazgeçilmezidir. Hem  gün boyunca tok tutmayı kolaylaştıran hem de protein açısından zengin bu besin kaynağı aynı zamanda çok da lezzetli. Omlet ve menemen  de kullandığımız yumurtayı direkt suda haşlayarak ya da yağda kızartarak da tüketebiliyoruz. Bunların haricinde kahvaltı sofrasını süsleyen alternatif yumurtalı kahvaltı tarifleri de mevcut.

 kahvaltı sofrasındaki alternatif kahvaltılık yumurta salatası

Yumurta salatasından başlayabiliriz.  Haşlanan yumurtaları yeşil soğan , maydanoz, marul ve nane ile karıştırarak yumurtayı daha sağlıklı bir formda tüketmiş olursunuz. İspanyol omleti de yumurtayı tek başına yemeyi sevmeyenler için güzel bir seçenek oluşturuyor. Haşlanmış patates, kuru soğan ve yeşil soğanın saplarının kullanıldığı omlet hem doyurucu hem lezzetli. Haşlanmış ıspanağa yumurta kırmak da seçenekler arasında. Çok daha değişik lezzet arayanlar için ise çılbır ,karnabaharlı frittata, yumurta dolması ve iskoç dolması tarifleri ile listemizi tamamlayabiliriz.

Geldik Kahvaltılık Soslara

çeşit çeşit kahvaltılık soslarıyla bezenmiş kahvaltı sofrası

Ağırlıklı olarak domatesin kullanıldığı kahvaltılık sos tarifleri yöreden yöreye değişen acılıkta olabiliyor. Lutenitsa sosu için domatesin yanında patlıcan , kırmızı kapya biber, sarımsak ve sirke kullanılıyor. Kış aylarında sıkça tüketilen kahvaltılık soslar, domatesin yokluğunda hızır gibi yetişiyor. Ajvar sosu da yine Balkanlar’da kullanılan kışa hazırlık kahvaltı sosu olarak biliniyor. İçerisinde közlenmiş patlıcan,kırmızı biber,  domates , soğan ve sarımsağın olduğu bu sos kahvaltılarınıza lezzet katıyor. Kafkas yöresine özgü olan’Acuka’ olarak adlandırılan kahvaltılık sosu bir diğer alternatifi oluşturuyor. İçine konan biberin yoğunluğuna göre turuncudan kırmızıya doğru değişen renkteki sosun içeriğinde genel olarak domates, ekmek içi, sarımsak , ceviz, kişniş,reyhan bulunmakta.

Güzel Bir Kahvaltının Son Ayağı: Köpüklü Türk Kahvesi

Kahvaltı sözcüğü dilimize  asıl olarak kahve altı sözcüğünün ulamasıyla kazandırılmış. Kahvaltıdan sonra kahve içildiği için , kahveden önce yenen yemek anlamına gelir kahvaltı. O halde mükellef bir kahvaltı sofrasının bitişine ancak bol köpüklü bir türk kahvesi yakışır.

kahvaltı sofrasının son bileşeni türk kahvesi

Bonus: Değişik Şeyler Yemek İstiyorum Diyenlere Acayip Tarifler

Kahvaltı etmek çok güzel ama hep aynı şeyleri yiyoruz diyenler için damak zevkinizin sınırlarını öğrenme vakti!İşte sizin için derlediğimiz acayip kahvaltılıklar:  kakaolu krep ,çiçek yumurta , domatesli krep, Fransız tostu, Croque Madam, yumurtalı domates dolması, avakado sosu , akıtma,milföy pizza, milföylü çıtır simit,patatesli tost böreği, yulaflı pancake…

kahvaltı sofrasındakı enteresan lezzet domates dolması

Daha bitmedi: girit ezmesi,rustik patates kızartması,unlu hellim peyniri kızartması,peynirli salatalık dolması, fırında beyaz peynirli kabak dilimleri, peynirli tortilla pizza, lorlu biber kavurması, kaşar peynir kroket ve kızarmış poşe yumurta kahvaltı sofrasını süsleyebilecek enteresan lezzetler listesinde. Bizce denemeye değer! Mutlu Kahvaltılar!

Yorum

Leave a Reply
  1. Bu kadar zengin bir kahvaltı kültürümüz olduğu için çok ama çok şanslıyız. Kahvaltı günün en önemli öğünü ve bu öğünü dolu dolu geçirmek çok önemli. Kahvaltı sonrasında güne tok bir mideyle başlamak metabolizmayı hareketlendiriyor. Bu da kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda güne enerjik başlamamıza da yardımcı oluyor kahvaltı yapmak. Sağlam bir kahvaltı yaparak güne başladığım günler çok daha enerjik oluyor. Bu da iş yerinde daha yüksek bir verimlilik sağlamama yardımcı oluyor. Kahvaltı yenilen şeylerde oldukça önemli. Protein ağırlıklı ( yumurtalı) bir kahvaltı yapmak sindirim sistemine pek çok katkı sağlıyor. Eğer bağırsaklarınızla ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız sakın kahvaltı öğününü atlamayın. Çalışan bir metabolizma, daha sıkıntısız bir sindirim sistemi ve enerjik bir güne başlangıç gününüzün daha güzel geçmesine yardımcı olacaktır hiç kuşkusuz.

  2. Tüm okul hayatım boyunca ailem beni sabah kahvaltı yapmaya alıştırdığım için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bu sayede ne üniversitede, ne de şu an iş hayatında zorluk yaşıyorum. Bazen çevremdekilere bakıyorumda kahvaltı yapmak için 15 dakika erken mi kalkacağız diye söyleniyorlar. Halbuki benim için giyinmek için erken kalkmak kadar normal bir şey kahvaltı için erken kalkmak. Üstelik asla ama asla khvaltıyı geçiştirerek yapmam. Bir poğacayla kahvaltı mı yapılır yahu. Aşırı anlamsız. Kahvaltı soframda her zaman peynir, zeytin, domates bulunur. Yumurta tüketmeyi de unutmuyor. Elbette dişleri fırçalamayı unutmamak lazım. Eğer sabah normalde erken kalkacaksam, akşamdan hazırlıyorum. Domatesimi, biberimi doğrayıp kapalı bir kaba koyuyorum, sabah böylece çok daha kolay oluyor. Bahane üretip kahvaltıyı asla atlamayın arkadaşlar.

  3. Kahvaltı denilince aklıma gelen ilk şey her zaman menemen olmuştur. Erasmusla Almanya’ya gittiğimde bile yurt mutfağında düzenli olarak menemen yapardım. Pek çok yabancı arkadaşa da menemen yedirmişliğim vardır. Hatta şu klişe geyiği bile yaptık ya birlikte, menemen soğanlı mı olur soğansız mı 😀 valla oradaki arkadaşlar bile ikiye bölündü bu konuda. Bence iki türlü de olur. Sabahları soğansız, daha akşam yemeği gibi olduğunda ben şahsen soğanlı tercih ediyorum. Tabi herkesin damak tadına kalmış.

  4. Çok Türk kahvaltısına uymasa da ben pazar kahvaltılarında pancake yemekten vazgeçemiyorum. Bir de pancake hep çikolatayla reçelle yenen bir şeymiş gibi düşünülüyor ama gayet peynir domatesle de yenebilir. Hatta isterseniz pancake iniz tuzlu bile yapabilirsiniz. Zaten yapımı çok basit yumurta,şeker,un, süt, vanilya ve kabartma tozu yeterli. Eğer çok tatlı olmasını istemiyorsanız şeker çok az koyun. Ayrıca benden tavsiye mutlaka bir pancake ya da krep tavası edinin. Normal teflonlarda hiç lezzetli olmuyor. Ben açıkcası http://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/tatlilar/cikolatali-pancake bu

  5. Bende kahvaltı sofrasının, özellikle pazar kahvaltılarının, çok özel bir yeri var. Sofrada herşey olmalı. Karnım kadar gözümde doymalı. Böyle zengin sofra falan deyince maliyetini de zengin düşünmemek lazım. Ben pazar kahvaltıları için hep evdeki şeylerle pratik kahvaltılıklar hazırlıyorum. Örneğin hafta içinden kalan bayatlamış ekmekleri alıyorum üstüne biraz yağ, sonra domates kekik peynir karışımı koyup fırına sürüyorum, hop diye oluyor. hem evdeki malzemelerle birşey hazırlamış oluyorum, hem bayat ekmekler çöpe gitmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Comments

0 comments

Nijerya’da Boş Bir Evde Bulunan 43 Milyon Dolar Şaşırttı

Dev Bir Göktaşı Bugün Dünyamıza Teğet Geçecek