in ,

Ülkelerin Tercihlerine Göre Düzenlenen Edebiyat Haritası Dikkat Çekiyor

İnternet dünyasının öne çıkan sitelerinden Reddit’te yayınlanan bir harita dünyaya farklı bir gözle bakmamıza olanak sağlıyor. Site editörlerinden Backforward24 kullanıcı isimli bir kullanıcı tarafından hazırlanan haritada, dünya ülkeleriyle özdeşleşmiş ve o ülkenin klasikleri arasında en üstte olan eserlerin kapaklarına yer verdi.

Türkiye İçin Benim Adım Kırmızı

Editörün kendi araştırmaları ve Reddit kullacılarının görüşleri sonucunda ortaya çıkardığı harita oldukça renkli bir dünya haritasını gözler önüne seriyor.Ülkelerin en sevilen eserlerinin kitap kapaklarıyla hazırlanan harita adeta bir dünya edebiyat haritası olarak karşımıza çıkıyor.

Her ülkenin değerli eserlerinin yer aldığı haritada Türkiye’nin resmedildiği kitap kapağı ise şaşırtıcı olmadı. Haritaya göre Türkiye’de en sevilen kitap, Orhan Pamuk’un Benim Adım Kırmızı isimli romanı oldu. Ülkemizin ilk Nobel ödüllü yazarı olan Pamuk’un en çok satılan kitabı olan Benim Adım Kırmızı, 60 dile çevrilmiş bir eser.

Dünya Edebiyat Haritası Seçimleri Doğru Mu?

Haritada ön çıkana çıkan bir diğer eser ise İspanya’yı temsilen gösterilen ve Carlos Ruiz Zafón tarafından yazılan Rüzgarın Gölgesi eseri oldu. Haritayı görenlerin aklına ilk olan İspanya’da efsanevi roman Don Kişot’un olması gerektiği düşüncesi oldu.

Benzer bir durum Rusya için de geçerli. Haritada Tolstoy’un efsanevi eseri Savaş ve Barış’la resmedilen Rusya’nın, daha farklı Dostoyevski eserleriyle de resmedilebileceği düşünülüyor.

Haritada Jane Austin’in Aşk ve Gurur isimli eseriyle özdeşleştirilen Birleşik Krallık, pek çok Dickens ve Shakespeare eseriyle de resmedilebilir.

Harita aynı zamanda dünyanın farklı kültürlerinde ve edebiyat dünyalarında ön plana çıkan eserlerden haberdar olmaya da olanak sağlıyor. Özellikle Afrika ülkelerinin edebiyat dünyasını keşfetmek için bu harita oldukça kullanışlı olabilir.

Farklı kıtalarda ön plana çıkan kitaplardan bazıları ise şöyle:

Kuzey ve Orta Amerika

Meksika:Páramo, Juan Rulfo

Amerika: Bülbülü Öldürmek, Harper Lee

Kanada: Yeşilin Kızı Anne, Lucy Maud Montgomery

Güney Amerika

Arjantin: Öyküler, Jorge Luis Borges

Şili: Ruhlar Evi, Isabel Allende

Peru: Antlar’da Ölüm, Mario Vargas Llosa

Afrika

Cezayir: Yabancı, Albert Camus

Güney Afrika: Utanç, JM Coetzee

Batı Avrupa

Fransa: Monte Kristo Kontu, Alexandre Dumas

İtalya: İlahi Komedya, Dante

Doğu Avrupa

Rusya: Savaş ve Barış, Leo Tolstoy

Polonya: Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Macaristan: Eğer Yıldızları, Géza Gárdonyi

Asya

Çin: Kızıl Köşkün Rüyası, Cao Xueqin

Japonya: Kokoro, Natsume Sōseki

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çekingenlik ve Utangaçlık Olarak Bilinen Sosyal Fobi Aslında Nedir?

Nijerya’da Boş Bir Evde Bulunan 43 Milyon Dolar Şaşırttı