in ,

Microsoft Dünyanın En Sessiz Odasını İnşa Etti. Peki Neden?

Sessizlik…

Tüm koşturmacanın içinde isteyebileceğimiz en huzur verici şey olabilir. Peki sizce bir mekan ne kadar sessiz olabilir?

Dünyanın teknoloji devi Microsoft inşaa ettiği dünyanın en sessiz odasıyla bu soruya cevap veriyor. Microsoft tarafında inşa edilen oda o kadar sessizki insanın kendi kemik seslerini duyması bile mümkün.

Dünyanın En Sessiz Odası

Microsoft Dünyanın En Sessiz Odasını Yapt

Dünyanın en sessiz odası, Microsoft’un laboratuvarının da bulunduğu Washington’daki merkezinde özel olarak inşa edilmiş. Odanın inşaa edilmesinin sebebi ise geleceğin en iddialı teknolojilerinin bu odada geliştiriliyor olması. BBC’de yer alan habere göre, 2015 yılında -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanan oda ünvanının hakkını sonuna kadar veriyor.

-20.6 desibelin ilk başta bir anlam ifade etmediğini biliyorum. O nedenle şöyle açıklayalım; insan fısıltısı 30 desibel, nefes alışı 10 desibel kadardır. Oda sıcaklığında hava moleküllerinin çarpışması -24 desibel ses çıkarır.  İnsanoğlunun duyma sınırı ise 0 desibel.

Yani biz duymuyoruz diye hiç ses yok sanmayın.

Bu ofisin sahibi ise LeSalle Munroe.

“Bu ofise girip kapıyı kapatmak çok ilginç bir deneyim. Nefes almasanız bile kalbinizin atışını, kanın damarlarınızdan akışını duyuyorsunuz.”

6 Kat Beton Duvar

Microsoft Dünyanın En Sessiz Odasını Yapt

Özel olarak inşaa edilen odanın etrafında 6 kat beton duvar bulunuyor. Oda içinde oda barındıran bu odanın her duvarı 30 cm kalınlığında. Bu duvarlar sayesinde 110 desibellik ses engellenebiliyor.

Aynı zamanda bu eşsiz odanın temeli de farklı bir şekilde inşaa edilmiş. Titreşim engelleyen 68 yay üzerinde kurulan odanın inşa sürecini yöneten Hundraj Gopal, bu sayede odanın bina ile hiçbir doğrudan teması bulunmadığını belirtiyor.

Duvarlarında ve kapılarında özel izolasyon malzemesi bulunan odanın, havalandırması, kablo girişleri, yangın söndürme teçhizatı gibi detayları özel tasarlanmış.

Bu konuda Microsoft’tan önce rekoru elinde bulunduran diğer oda ise Minneapolis’te bulunuyordu. Gopal’ın sessiz odasından önce dünya rekoru -9,4 desibel ile Minneapolis’teki bir laboratuvardaydı. Microsoft bu rekoru kırma güdüsüyle yola çıkmasa da, hedefledikleri 0 desibelden çok daha sessiz bir oda yapmayı başarmış oldu.

Sessizlik Çıldırtıyor!

Odada zaman geçirenlere göreyse bu oda hiç de huzurlu bir oda değil. Odada uzun süre kalabilmek hiç kolay değil.

“Odanın bir kenarında duran biri karşı taraftakinin nefes alışını ya da karın guruldamasını duyuyor. Kimilerinin başı dönüyor”

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nde duyusal yoksunluk konusunda araştırma yapan psikolog Peter Suedfeld, sessiz odaya adım atmayı karanlık bir odaya girmeye benzetiyor.

“Etrafımızı çevreleyen dünyada her sesin yankı yapmasına öyle alışkınız ki, bu odada sadece tok ses var. Tıpkı karanlık bir odaya girdiğinizde önce hiçbir şey göremeyip de sonra gözlerinizin alışması gibi.”

Vücudu Dinlemek Mümkün

Bu korkutucu odada belki kafanızı dinlemek mümkün değil ama emin olun bedeninizi dinleyebilirsiniz. Hareket ederken eklemlerinizin, kemikleriniz sesini ya da kulaklarınızda çınlama sesi duyabilirsiniz.

“Ama en uzun süre kalan bir saat dayanabilmişti. Çok kalırsanız çıldırırsınız. Tükürüğünüzü yutmak bile çok sesli gelir insana.”

Fakat Munroe bu odayı başka amaçla kullanıyor. Burada elektronik cihazları dinliyor, elektrik akımı geçerken kapasitörlerin elektronik devre düzeneğinde yol açtığı titreşimleri tespit etmeye çalışıyor. Bu titreşimin yol açtığı uğultu, müşterileri rahatsız ediyor. Bu sorunu gidermek için sessiz odada çeşitli deneyler yapılıyor. Bilgisayarda ses çıkaran diğer unsurlar da incelenerek elimine edilmeye çalışılıyor.

Ayrıca klavyede her tuşun belli bir sesi vermesi için ayarlar bu odada yapılıyor; mikrofon ve hoparlörler burada deneniyor.

Microsoft’un yapay zeka asistanı Cortana’nın üç boyutlu ses ve HoloLens sanal gerçeklik görüntüsü gibi teknolojiler de burada sınanıyor.

Biyomedikal Araştırmalara Ev Sahipliği Yapabilir

Bazıları da biyomedikal araştırmalarda sessiz odayı kullanmak istiyor. Örneğin kısa dönemli duyusal yoksunluğun geçici psikotik nöbet ve halüsinasyonlara yol açtığını gösteren araştırmalar var. Bunlar şizofreni konusundaki araştırmalara katkıda bulunabilir.

“Kapıyı açıp çıkınca sanki kulaklarınıza bir gürültü şelalesi boşalıyor. Sanki başka bir dünyaya çıkmış oluyorsunuz. Başka zaman farkına varmadığınız şeyleri duymaya başlıyorsunuz. Yeni bir perspektif sunuyor insana.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şişman Amca Lakaplı Obez Maymun ve Koca Göbeğinin Hikayesi

Henüz 10 Yaşındaki Piyano Dehası Mert İsveç’i Salladı