IQ kavramını hepiniz duymuşsunuzdur. Hatta belki de oldukça amatör bir şekilde hazırlanmış IQ testlerine de denk gelmişsinizdir internet dünyasında. Peki ya EQ’yu hiç duydunuz mu? İngilizcede ‘Emotional Quotient’ yani duygusal zeka kavramının kısaltması olan EQ her ne kadar daha az bilinen bir kavram olsa da, emin olun en az IQ kadar önem verilmesi gereken bir kavramdır. Farklı tanımlamaları olsa da EQ, bir insanın kendisi veya başkaları hakkındaki duyguları anlama, yönetme ve yönlendirme kabiliyetine verilen genel isimdir. Hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olan EQ aynı zamanda geliştirilebilir bir yetidir.
Çevrelerini daha iyi algılayan ve değerlendiren, kendileri hakkında daha gelişmiş algıları olan EQ sahibi insanların genel olarak sahip oldukları özellikleri sizler için listeledik.
1.Daha Geniş Kelime Dağarcığına Sahiptirler
Herkes birşeyler hisseder, ancak herkes duygularını doğru sözcüklerle ifade edemez. Araştırmalara göre insanların sadece %36’sı duygularını doğru kelimelerle dile getirebiliyor. İnsanların %64’ünün kendisini doğru şekilde ifade edemiyor olması ise pek çok yanlış anlaşılmaya, akılcı olmayan seçimlere ve çelişkili anlara sebep oluyor.
Yüksek EQ sahibi insanlarsa işte bu konuda adeta birer ustalar.Kendilerini çok daha doğru şekilde ve doğru kelimeleri kullanarak ifade edebilen bu insanlar daha geniş bir kelime dağarcığına sahipler. Pek çok insanlar kendilerini basit bir şekilde ‘kötüyüm’ diyerek ifade ederken, yüksek duygusal zeka sahibi insanlar bıkkın, endişeli,bunalmış gibi daha özel anlamlı kelimeler kullanmayı tercih ediyorlar. Daha özel anlamlı kelimeler kullanmaksa hem kişinin kendisini daha iyi ifade etmesine yardımcı oluyor, hem hislerinin sebeplerini daha iyi açıklamalarını sağlıyor.
2.Daha Meraklılardır
İçe dönük veya dışa dönük olmalarından bağımsız bir şekilde, duygusal zeka sahibi insanlar etraflarında insanlar hakkında daha meraklı bir tutum içerisindeler. Bu meraksa sahip oldukları yüksek empati yeteneğinin bir sonucu. İnsanların ne kadar çok önemserseniz, onlar hakkında daha fazla şeyi merak edersiniz.
3.Kolay Kolay Alınmazlar
Eğer kendinizi ve duygularınızı daha iyi tanırsanız, kolay kolay kimse sizi gücendiremez. İşte duygusal zeka sahibi insanlarda bu yüzden daha fazla kendilerine güvenen ve daha açık görüşlü bir karaktere sahiptirler. Bu nedenle de bu insanlar kendileri hakkında kolayca şaka ve espriler yapabilirler. Aynı zamanda başkalarının yaptıkları esprilerden de kolay kolay rahatsız olmazlar.
Zihinsel olarak mizah ile bozulma arasındaki çizgiyi çizebildiğiniz için kendiniz eğlendirebilir veya başkalarının şakalaştırmasına izin verebilirsiniz.
4.Hayır Demeyi Bilirler
Duygusal zeka sahibi insanlar kendilerini nasıl kontrol edeceklerini bilirler. Dürtüsel hareketlerden kaçınan bu bireyler daha kontrollü davranırlar. San Francisco’da bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, hayır diyemeyen insanlar kendilerini daha fazla stres altında hissediyorlar.
Hayır demek oldukça güçlü bir kişisel kontrol mekanizmasının olduğunun göstergesidir. Hayır kelimesi bu nedenle kullanımından çekinilmemesi gereken bir kelimedir. Söz konusu olan durum Hayır demeyi gerektiren bir durumsa, duygusal zeka sahibi insanlar ‘Yapabileceğimi sanmıyorum’ ve ‘Emin değilim’ gibi ifadeler kullanmaktan kaçınıyorlar. Kendilerinden şüphe duymadan, kesin bir şekilde ‘Hayır’ diyen bu insanlar başarıya giden yolda çok daha emin adımlar atabiliyor.
5.Karakter Analizi Yapmakta Başarılıdırlar
Duygusal zeka beraberinde iyi bir sosyal farkındalık geliştirir. Etrafınızdaki insanları daha iyi okuyabilmeye, onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ve onların neler yaşadığını daha iyi anlamaya olanak sağlayan bu yetenek, insanları daha iyi tanımaya yardımcı olur. Bu yetenek insanları bir gizem olmaktan çıkarır ve onların gerçek yüzlerini görmeye olanak sağlar.
6.Zayıf ve Güçlü Noktalarını İyi Bilirler
Yüksek EQ’lu insanlar sadece duygularını daha iyi tanımazlar, aynı zamanda bu duygular sayesinde zayıf ve güçlü noktalarını daha iyi bilirler. Aynı zamanda kendi güçlerini ortaya çıkaran koşulları da daha iyi bilen bu insanlar, kendileri için gerekli çevreyi yaratmakta daha başarılıdırlar. Yüksek EQ sahibi insanlar güçlü noktalarını ön plana çıkarabilirken, zayıf noktalarını geride tutmayı daha iyi başarırlar. Bu da onları çok daha avantajlı bir noktaya taşır.
7.Değişikliklere Daha Açıktırlar
Duygusal zeka sahibi insanlar daha esnek bir karaktere sahiptirler ve çok daha kolay adapte olurlar. Değişim korkusunun başarı ve mutluluğunun önündeki önemli engeller olduğunu bilen bu insanlar devamlı değişim peşinde koşarlar ve değişikliklere karşı kendi planlarını daha kolay bir şekilde organize ederler.
8.Hatalara Takılmazlar
Duygusal Zekaya sahip insanlar hatalarıyla aralarına mesafe koyarlar, ancak bunu yaparken hatalarını da unutmazlar. Bu sayede hatalarının onlara engel olmasına izin vermeyen bu insanlar aynı zamanda hatalarından ders almayı unutmazlar. Bu da onlara başarı getirir.
Çünkü hatalara çok fazla önem vermek kişide kaygıyı arttırır. Bu yü kaygıda ‘Yapamayacağım’ inancını doğurur. Hataları unutmak ise aynı hataların tekrarlanmasına neden olur. O yüzden duygusal zeka sahibi insanların sahip olduğu bu denge kurabilme yeteneği oldukça önemli ve değerli bir özelliktir.
9.Kin Tutmazlar
Negatif duyguların dışa vurumu olan kin tutma davranışı aslında bir çeşit stres kaynaklı tepkidir.Bir tehlike halinde vücudunu savunmaya alan duygusal zeka sahibi insanlar bu savunmayı açık bir şekilde yaparlar. Bu da aslında tepkilerini ortaya anında koyarak geliştirdikleri bir savunma mekanizmasıdır. Araştırmalar da ortaya koymaktadır öfke ve tepkilerini ortaya koymayarak bunu içinde tutan insanlar daha yüksek kan basıncına ve şekere sahip oluyorlar. Bu durumda kalp hastalıklarını tetiklemektedir. EQ sahibi insanlar kin tutmadıkları için kendilerini stresle bağlantılı hastalıklardan korurlar.
10.Kendilerini Zehirli İnsanlardan Korurlar
Etrafınızda her zaman size zarar vermek isteyen, kişiyi yoran insanlar vardır. Yüksek duygusal zeka sahibi insanlar gelişmiş karakter analizi ve empati yetenekleri sayesinde bu tarz insanlara karşı daha temkinlidirler. Bu insanlardan kendilerini kolayca koruyan duygusal zeka sahibi bireyler bulundukları ortamda bulunan bu insanları daha kolay bir şekilde devre dışı bırakırlar.
11.Mükemmeliyetçi Değillerdir
Mükemmel diye birşeyin var olmadığını bildikleri için bunun peşinde koşmazlar. Bu da onları gereksiz yere efor sarfetmekten ve kendilerini yıpratmaktan alıkoyar. Yüksek duygusal sahibi insanlar bu sayede daha başarılı işlere atarlar.
12.Karşılık Beklemezler
Duygusal zeka sahibi insanların en güçlü özelliği karşılık beklemeden hareket etmeleridir. Etraflarındaki insanlardan herhangi bir beklentileri olmadan hareket eden bu insanlar, çoğu zaman karşılarındaki insanları şaşırtmayı başarırlar. Üstelik bu özellikleri onların oldukça güçlü sosyal ilişkiler geliştirmelerine yardımcı olur. Çünkü karşılarındaki insanlara onları düşündüklerini ve onlara değer verdiklerini hissettirirler.
13.Şükretmeyi Bilirler
Hem kendilerini, hem de çevrelerindekileri daha iyi analiz eden duygusal zeka sahibi insanlar şükretmeyi bilirler. Bu da onları ellerindekileriyle yetinen daha mutlu insanlar haline getirir. Bu durumda stres seviyesini düşürerek, kişinin ruh halini daha olumlu bir noktaya taşır.Araştırmalara göre, günlük çalışmaları için kendini takdir eden ve şükreden insanlar psikolojik olarak çok daha sağlıklılardır.
14.Uyku Kaliteleri Yüksektir
Aslında bunu tahmin etmek zor değil. Daha düşük stres seviyesi, takdir ve şükür etmeyi bilen bir karakter ile daha huzurlu bir uyku düzenine sahiptirler.
15.Kimsenin Keyiflerini Kaçırmalarına İzin Vermezler
Bazen siz ne kadar keyifli olursanız olun, birinin söylediği olumsuz bir söz bir anda tüm ruh halinizin değişmesine neden olabilir. İşte duygusal zeka sahibi insanlar buna kolay kolay izin vermezler. Yoğun gözlem ve algı yetenekleri sayesinde kin tutmaz, diğer insanları daha iyi anlar ve kendilerini de çok daha iyi korurlar. Bu özellikleri de onları dış etkenlere karşı çok daha dayanıklı hale getirir.
Tüm bu saydıklarımız sadece duygusal zeka sahibi insanlara özgü görünüyor olabilir. Ancak unutmayın tüm bunlar geliştirilebilir yeteneklerdir. Sizlerde duygusal zekanızı geliştirebilir ve kendinizi çok daha mutlu bir hayat için hazırlayabilirsiniz.