Dünya çağında 1.79 milyar kullanıcısı bulunan Facebook’un bizleri daha mutsuz ve kıskanç bireyler haline getirdiği biliyor muydunuz?
Dünyanın dört bir yanında sosyologlar, psikologlar ve daha pek çok bilim insanı sosyal medyanın hayatlarımızda yarattığı etkiler üzerine araştırmalar yürütüyorlar. Facebook ile başlayan sosyal ağ akımları bugün İnstagram, Snapchat, Swarm ve benzeri pek çok ağ ile devasa bir sanal dünya haline gelmiş durumda. Kullanıcı sayısı her geçen gün artan bu ağların hayatımızı ne yönde etkilediği ise oldukça önemli bir soru.
Facebook Bizi Mutsuz Mu Ediyor?
Kopenhag Universitesi’nde yapılan bir araştırma gösteriyorki bir haftalığına sosyal medya hesaplarını kullanmayı bırakan kişiler hayattan daha çok zevk alıyor ve kendilerini daha iyi hissediyorlar.
1095 kişinin katıldığı araştırmada katılımcılar iki gruba ayrıldı. Yarısı Facebook hesaplarını aktif bir şekilde kullanmaya devam ederken, diğer yarısı bir hafta boyunca hiç bir şekilde Facebook hesaplarını kullanmadılar.
Facebook hesaplarını aktif olarak kullanan katılımcılar sık sık başkaların hakkında daha çok gıpta duyduklarını ve arkadaşlarını kıskandıklarını dile getirdiler.
‘Dünyanın dört bir yanında insanlar milyonlarca saatleri Facebook’da zaman geçirmek için harcıyor.’
Araştırmacıların yola çıkış noktasıysa ise şu soru olmuş:
‘Günümüzde geçmişe kıyasla birbirimizle daha kolay bir şekilde iletişim kurabiliyor ve temas halinde olabiliyoruz. Ancak bu devamlı iletişim halinde olma hali bizim refahımızı ve mutluluğumuzu olumlu yönde mi etkiliyor? ‘
Araştırma sonuçları ortaya koyuyorki cevap maalesef olumsuz yönde. Aktif bir şekilde Facebook kullanan ve diğer kullanıcı hesaplarını düzenli takip eden kişiler karşılarındaki insanlar hakkında geçmişe kıyasla daha fazla bilgi sahibi oluyorlar ve bu durum kişinin ruh halini oldukça olumsuz bir şekilde etkiliyor. Başka insanların sahip olduğu şeyleri görmek ve bunların eksikliği hissetmek kişide yoğun bir kıskançlık duygusu uyandırıyor.
Araştırmaya katılan kişilerin profili ise şöyle:
-Katılımcıların yüzde 86’sı kadın
-Katılımcıların yaş ortalaması 34
– Katılımcıların Facebook’da ki ortalama arkadaş sayısı 350
Facebook Kıskançlığı
Testin sonunda Facebook kullanan grup hayatlarından memnuniyet seviyelerini 10 üzerinden 7.74 olarak nitelendirirken, bir hafta boyunca Facebook kullanmayanlar 8.11’lik bir oran verdiler. Anlayacağınız ‘Facebook kıskançlığı’ hayattan memnuniyet seviyesini oldukça düşürüyor.
Sosyal medya kullanımını üzerine yapılan bir başka çalışmaysa 19-32 yaş aralığındaki bireylerle yürütülmüş. Bu çalışma ortaya koyuyorki sosyal medyada geçirilen zaman arttıkça kişinin ruh hali bunalıma ve depresyona daha meyilli hale geliyor.
Her geçen gün daha fazla insan tarafından kullanılmaya başlanılan, kullanıcı sayısı arttıkça paylaşımlarında çoğaldığı sosyal medya ağlarının hayatlarımızı olumsuz yönde etkilediği oldukça açık. Elbette farklı bir iletişim dilinin geliştiği yeni dünya düzeninde kendimizi bu olumsuz etkiden korumamız mümkün. Sanal dünyanın hayatınızın sanallaştırmasına izin vermeyin ve kendiniz olmaktan vazgeçmeyin!