‘Hiçbir şey imkansız değildir’ mottosuyla başlayın ve buradan devam edin!
Hayat felsefeniz ve inandığınız şeyler hayatınızın önemli bir bölümünü belirler. Kararlarınızı etkiledikleri gibi farklı durumlara nasıl bir tepki vereceğinizi de domine ederler. Hatta diğer kişilerle nasıl iletişim kurduğunuzu bile etkilerler. Hayat felsefeniz işte bu denli önemli! Bugün ise sizlere başarılı bir girişimci olmak isteyen kişilerin hayat felsefesi için yapması gereken 7 şeyi aktarmak istiyorum. Umarım yararlı olur. Şimdiden iyi okumalar! 🙂 İşte 7 felsefe;
#1 Hiçbir şey imkansız değildir!
Eğer bir gün çok başarılı bir girişimci olacağınıza ve belki de onlarca kişiye iş verebilecek güce sahip olabileceğinize inanmazsanız, maalesef bu türden bir başarıya sahip olamazsınız. 🙁 Unutmayın, yapamam, edemem tarzında düşünceler üzerinizde büyük bir baskıya neden olur. Ve giderek bu baskının altında kalabilirsiniz. Başarılı işletme sahipleri, yeterli bilgi, çaba ve kararlılığın sağlanmasıyla her şeyin mümkün olduğunu düşünmektedirler. İlerlemek için güvene sahip olmak savaşın yarısıdır ve bu eylem aptalca bir kibire dönüşmediği sürece, daha çok çalışmanıza ve daha yüksek hedefler belirlemenize yardımcı olacaktır.
#2 Çok çalışmak yıllar sonra olsa bile karşılık verir!
Başarılı iş adamları, insanların çok çalışmasının her zaman için güzel bir karşılığı olacağını düşünürler. Onlar, işlerine günler, haftalar ve hatta aylar vermeyi lüzumsuz görmez çünkü işin sonucunun güzel olacağını bilirler. ✌ Başarılı bir girişimciyle başarısız bir girişimci arasındaki en büyük farklardan biri uzun vadeli yatırımların sonuçlarını öngörme yetisidir. Bu yetenek, teorik fizikçi Michio Kaku tarafından bir zamanlar “insan zekasının nitelikselliği” olarak dillendirilmiştir.
#3 Mükemmel olmak zorunda değil!
İşlerinin ehli olan birçok insan bile hata yapıyor. Eğer mükemmeliyetçi bir karakteriniz varsa iş boyunca çok sıkıntı yaşayabilirsiniz. Üstelik ulaşılması güç hedefler koyarsanız, yol sizin için daha da çetrefilli hale gelir. Her şeyin mükemmel olmasını beklerseniz, kritik eşikleri hiçbir zaman aşamazsanız. Hatalarınızı kucaklayın, onlardan bir şey öğrenmeye çalışın ve bir sonraki adımınızı bu şekilde atın.
#4 Tüm işleri tek başınıza yapamazsınız!
Kendiniz için şaşırtıcı bir şey inşa etmeyi başladıysanız bu sadece sizin sayenizde olsa bile şunu unutmayın; sizin o zamana kadar yaptığınız işlerde öğretmenleriniz veya aileniz gibi size destek olan birçok kişi var. Hüner, işinizi elinizden geldiğince kendiniz yapmanızdır, daha sonra sizin için işin geri kalanına bakabilecek en yetenekli ve saygın insanları bulmaya çalışmanız sizin adınıza çok önemli olacaktır.
#5 Girişimci ruhu risk almayı gerektirir.
Öncelikle şunu kabul edelim; tüm riskler eşit tehlikeye sahip değil ve tüm riskler bu tehlikelere atılmaya değmiyor. Fakat insanları risk alan ve risk almayan olarak ayırmanız gerekirse istatiksel olarak risk alanların daha ileride olduğunu göreceksiniz. Tabii ki bu durum onların her riske ‘ha’ diyince atladığı anlamına gelmiyor. Başarılı girişimcilerin, buldukları her riski almalarını isteyen bir zihniyetleri olmayabilir, ancak bu kişiler hesaplanmış risk almaktan korkmazlar ve bu onlara daha büyük, daha başarılı girişimler için daha fazla potansiyel kazandırır.
#6 Bakış açısı ve tecrübenin önemini kavrayın
Başarılı girişimciler, dünyanın en akıllı, en tecrübeli veya en mantıklı insanı olmadıklarını biliyorlar. Diğer işletme sahiplerinin daha fazla tecrübeye sahip olduklarını, farklı bakış açılarına sahip olduklarını ve kendilerinin düşünmediği değerli fikir veya görüşlere sahip olabileceğini kabul ederler. Başarılı girişimciler alçakgönüllü davranırlar ve diğer kişilere sorular sormaktan gurur duyarlar. Çünkü onlar olabildiğince daha fazla bilgiye ve tecrübeye sahip olmak isterler. 😉
#7 Her zaman öğrenilecek daha fazla bilgi vardır.
Kaç yıl okula gittiğiniz, kaç tane derse girdiğiniz veya işinizde kaç yıl geçirdiğiniz önemsizdir. Çünkü bir köşede her zaman öğrenilmesi gereken bilgiler vardır. Kendi eğitiminizi sürdürmek için istek duymanız ve bu öğrenme girişiminizin süresiz olarak sürdürülmesi, sizi girişimcilik yolculuğunuz boyunca keskin kılar ve sizi rakiplerinizden bir adım önde tutar.
Tüm maddeler bunlardı. Şunları da eklemekte fayda var biliyoruz ki, inandığınız şeyleri veya felsefelerinizi değiştirmeniz gerçekten zordur. Özellikle öngörüleriniz giderek aklınızda kazınmayacak şekilde yer edinmişse biraz daha vakit harcamanız gerekebilir. Fakat unutmayın bu felsefeleri iş hayatınızda uygulamak sizi her zaman daha ileriye taşıyacaktır. 😉