in

Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme Yöntemleri

Hafıza kartından silinen fotoğrafları geri getirme işlemi çoğumuz için kabus gibidir. Özene  bezene çektiğimiz tatil fotoğrafları ya da illa  fotoğraf olması da gerekmez, Word dosyaları, müzik dosyaları hafıza kartı bozulduğu zaman erişilemez hale gelir.

Ancak böyle bir durum başınıza gelirse (ya da geldiyse) üzülmenize gerek yoktur. Zira hafıza kartından silinen dosyaları geri getirmek için yapabileceğiniz birkaç teknik bulunuyor.

Biz de dijital çağın kabuslarından biri olan bu mesele ile ilgili size yardımcı olmak için  bu yazıyı hazırladık.

Gelin, silinen dosyalarınıza nasıl ulaşabileceğinize bakalım.

Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Öncelikle kart okuyucuya, bilgisayara, söz  konusu hafıza kartına ve bir miktar da sabırlı olmaya ihtiyacınız var.

1. Adım

Hafıza kartındaki dosyaların silindiğini fark ederseniz  karta hiçbir şey yapmayın. Kartı fotoğraf makinesine takmayın mesela. Eğer makine hafıza kartındaysa derhal çıkarın.

2. Adım

Veri kurtarma programı indirin. Bu yazıda Windows için Recuva, Mac içinde PhotoRec veri kurtarma programları üzerinden ilerleyeceğiz. İki programın da ücretsiz olarak indirilebileceğini belirtelim.

Buna ek olarak elinizde başka programlar da olabilir. Lexar, Samsung ya da Sandisk marka hafıza kartlarını satın aldığınızda bu firmaların geliştirdiği veri kurtarma  programlarını sakladıysanız onları da kullanabilirsiniz.

3. Adım

Programı bilgisayarınıza kurun.

4. Adım

Önce Windows ile, yani Recuva adlı programla başlayalım. Programı çalıştırın ve kurtarmak istediğiniz dosyaların formatını seçin. Bu yazıda fotoğraf kurtarmayı göstereceğiz, ancak siz Word dosyası ya da .mp3 uzantılı müzik dosyası kurtarmayı da deneyebilirsiniz.

Menüye tıklayın ve program size hangi lokasyona bakmanız gerektiğini söyleyene kadar ilerleyin. Kartınızı bilgisayara takın. Kart bilgisayara takılı ve program da açık iken genelde DCIM adında bir  dosya belirir. Bu fotoğraflarınızın bulunduğu dosyanın adı olacaktır büyük ihtimalle.

Mac, yani PhotoRec için süreç biraz  daha  karışık gelebilir. Zira grafik bir ekran yerine komut satırı çıkar karşınıza. Ancak yine de korkmanıza gerek yok, komut satırını anlaması oldukça basittir.

PhotoRec’i çalıştırın ve bilgisayarınızın tüm sürücülere erişim sağlaması için şifrenizi girin. Daha sonra kurtarmak istediğiniz sürücüyü seçin. Ki bu hafıza kartının takılı olduğu sürücüdür.

İlerlemek için ENTER’a basın ve FAT16/32  yazılı yere tıklayın. Böylece fotoğraf makineniz tarafından oluşturulan dizin taranmaya başlar. Diğer menüye geçmek için de ENTER’a basıp FAT/MTFS opsiyonunu seçin.

Enter’a basarak bir sonraki ekrana geçiş yapın. Bu ekran size dosyalar için hangi klasöre bakmanız gerektiğini söyler. Eğer hafıza kartının bozuk olduğundan şüphelenirseniz “Whole” opsiyonunu tıklayın. Sadece silinen dosyaları kurtarmak istiyorsanız “Free” opsiyonunu seçin ve enter’a basın. Kurtarılacak dosyaları nereye kaydetmek istediğini belirleyin, işlemi tamamlamak için C’ye basın, veri kurtarma işlemi başlayacaktır.

5. Adım

Kartınızı tarayın ve hangi dosyaların kurtarıldığına bakın. Bu noktada dosyalarınızın hepsi olmasa bile çoğu kurtarılmış olacaktır.

Eğer 4. adımdaki gibi sadece fotoğrafları kurtarmayı seçtiyseniz sadece JPEG gibi standart formattaki fotoğrafların kurtarıldığını göreceksiniz. Şayet Raw dosyaları göremiyorsanız bir adım daha ilerlemeniz gerekiyor.

Recuva’da Raw format fotoğrafları kurtarmak için “advanced mode”a geçiş yapmanız gerekiyor. Yapmanız gereken tek şey programa kullandığınız kameranın raw formatını tanıtmak olacak. (Canon için .cr2, Fujifilm için .raf örneğin)

PhotoRec’te Raw format fotoğrafları kurtarmak içinse komut satırına “FileOpts” yazın.

6. Adım

Recuva’da  kurtarmak istediğiniz tüm dosyaları seçin ve Recover (kurtar) butonuna basın. Daha sonra fotoğrafları nereye kaydetmek istediğinizi belirleyin. Fotoğrafları mutlaka masaüstüne kaydedin. Tekrar hafıza kartına kaydetmeyin.

PhotoRec’te zaten başlangıçta seçmiştiniz kurtarılacak dosyaların nereye kaydedileceğini.

7. Adım

Kurtarılan dosyaları teker teker inceleyin ve birkaç yere yedekleyin.

Kurtarmak için bu kadar çaba harcadığınıza göre bu fotoğraflar sizin için önemli demek ki.

Eğer anlattığımız yöntemler işinizi görmediyse farklı veri kurtarma programlarını deneyin. Ücretli programların daha stabil çalıştığını söyleyebiliriz. Eğer fotoğrafları mutlaka kurtarmanız gerekiyorsa bu işi yapan veri kurtarma firmalarından yardım alın.

 

En İyi Hafıza Kartı Kurtarma Programları

Piyasada, yani app mağazalarında sayısız veri kurtarma uygulaması ve programı mevcut.

Dileğimiz kimsenin bu programlara ihtiyaç duymaması ancak zaman zaman dalgınlık veya farklı nedenlerle hafıza kartındaki dosyaları silebiliyoruz.

Bu olay başınıza gelmeden önce birkaç adet işe yarar veri kurtarma programını bilmek de hiç fena olmaz.

Yazımızın bu bölümünde veri kurtarma konusunda başarılı ve stabil bazı programları listeleyeceğiz sizlere.

1. Disk Drill

Ücretsiz  SD kart kurtarma programları içinde Disk Drill en ideal programlardan biri. Başarım oranı yüksek olan Disk Drill, kurtarılan dosyaları ön izleme imkanı sunuyor ve tüm dosya formatlarını tanıyor.

Sadece Windows XP, 7, 8 ve 10’da çalışan program, 500 mb’a kadar ücretsiz veri kurtarıyor. 500 mb üzerindeki dosyaları kurtarmak için programın pro versiyonunu satın almanız gerek.

2. IObit Undelete

IObit kullanıcı dostu arayüzü ve basit tarama süreciyle dikkat çekiyor. Disk Drill gibi 500 mb limiti de koymayan bu programın tek dezavantajı sadece birkaç gün içinde silinen dosyaları geri getirebilmesi. Yani hafıza kartından 3 ay önce silinen dosyaları bu program ile kurtarmanız pek olası değil.

3. Recoverit Data Recovery

Sade arayüzü ve derinlemesine tarama yapabilmesiyle dikkat çeken Recoverit, bazı dosya formatlarını ön izleme yapma imkanı sunmuyor. Ömür boyu kullanım için 90 dolar değerinde olan programı satın almadan önce deneyebilir, başarımından memnun kalırsanız bir yatırım olarak satın alabilirsiniz. Yani stabil, güvebilir ve profesyonel bir veri kurtarma programı arıyorsanız hem özel hayatınızda hem de iş hayatınızda Recoverit Data Recovery’i kullanabilirsiniz.

 

Android Telefonda Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Şimdi de Türkiye’de iPhone’dan daha yaygın olarak kullanılan Android işletim sistemine sahip telefonlarda veri kurtarmanın nasıl yapılabileceğine bakalım.

Öncelikle Google Play’den EaseUS MobiSaver adlı uygulamayı indirin.

Bu uygulama sayesinde telefonu bilgisayara bağlamadan, direkt telefon üzerinden veri kurtarma işlemi yapabilirsiniz.

1. Adım

Uygulamayı çalıştırın ve START SCAN butonuna basarak kurtarmak istediğiniz dosya formatını seçin. Fotoğraf, video, SMS, rehber, arama geçmişi gibi şeyleri kurtarabilirsiniz.

Veri kurtarma işleminin daha sağlıklı olması için bu esnada diğer uygulamaları kapatın ve sadece EaseUS MobiSaver uygulamasını açık bırakın.

2. Adım

Taramadan sonra silinen dosyalar ekranda gözükecektir.

3. Adım

Settings’e tıklayın. Buradan kurtarmak istediğiniz dosya formatlarını seçebilirsiniz.

4. Adım

Tarama sonrası gözüken dosyaları seçin ve Recover’a basın. Belirlediğiniz dizine dosyalarınız kurtarılmış olarak aktarılacaktır.

 

Bilgisayar ile Veri Kurtarımı

Eğer kurtardığınız dosyaların yedeğini “ne olur ne olmaz” diye bilgisayarınıza kaydetmek isterseniz “EaseUS MobiSaver for Android” adlı uygulamanın Windows versiyonunu indirerek de veri kurtarabilirsiniz.

Programı bilgisayarınıza indirin ve kurulum yapın.

1. Adım

Telefonunuzu USB kablosu aracılığı ile bilgisayarınıza bağlayın. EaseUS programını çalıştırın.

Programda “Start” tuşuna basarak programın cihazınızı tanımasını sağlayın. Bu noktada belirtmemiz gereken bir husus var. Bu uygulama sadece rootlanmış Android cihazlardaki dosyalara erişebiliyor. Bu nedenle telefonunuzun veri kurtarma işleminden önce root’lanmış olduğundan emin olun.

2. Adım

Telefonu bilgisayara bağladıktan sonra program telefonunuzu tanır ve tarama işlemini yaparak kaybolan dosyalarınızı ve mevcut dosyalarınızı listeler.

3. Adım

Silinen tüm dosyalarınızı teker teker inceleyerek bilgisayarınıza kaydetmek istediklerinizi seçin. Son olarak Recover butonuna basın ve kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza kaydedin.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Çalınan Fotoğraf Makinesi Nasıl Bulunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

hayvanlara olan sevgisini gösteren insanın avuçları arasına aldığı köpek patileri

Sahipsiz Hayvanların Yurdu 6 Ankara Hayvan Barınağı

PUBG Taktikleri

Pro Gibi Oynamanızı Sağlayacak PUBG Taktikleri