Hamileyken hamile kalmak mümkün mü? Sorunun kulağa oldukça tuhaf geldiğini ve insanı şaşırttığının farkındayım. Ancak cevabın ‘Evet,mümkün’ olduğunu duyunca daha çok şaşıracağınıza eminim.
İkizlere Hamileydi, Üçüzleri Oldu
Ortadaki bebek ikinci hamileyken tekrar hamile kalınması sonucunda rahime düştü.
Bu olayın bilimsel adı ‘Süperfetasyon’. Tıbbi olarak mümkün olan olay hamileliğin ilk iki haftası ve ilk ayı arasında geçen sürede gerçekleşebiliyor. Bu süre sırasında bir erkekle cinsel birliktelik yaşayan bir kadın yeniden, ancak bu sefer farklı bir spermle döllenebiliyor. İnsanlarda oldukça nadir görülen bu olay, kayıtlı vakalar göre son 100 yılda sadece 6 kez gerçekleşti.
Son vaka ise İngiltere’de gerçekleşti. Jolene Broad isimli bir kadın ikiz bebeklere hamileyken yeniden hamile kalarak üçüz bebek sahibi oldu.
Üstelik bu tıbbı durum sadece insanlarda görülmüyor. Bazı memeli hayvanlarda hamileyken tekrar hamile kalabiliyorlar. Özellikle bu durum kemirgenler,tavşanlar ve koyunlar arasında daha sık görülüyor.
Jinekoloji Profesörü Simon Fishel, bunun aslında çok doğal bir durum olmadığını belirtiyor.
‘Bunun olmaması gerekiyor, ancak oluyor. İlk vaka 1865 yılında meydana gelmişti. Ondan bu yana ara sıra bu tür vakalara oldukça nadir olsa da rastladık.’
Prof. Fishel, kadınların anatomik yapısının hamileyken başka yumurtalama yapmalarını önlediğini belirtiyor. Ancak ender de olsa hamileyken hamile kalma vakaları yaşanıyor. Üstelik bu durum gerçekleşse bile her doğumun başarılı ile gerçekleştiğini söylemek mümkün değil. Oldukça nadir rastalanan bu durumda çoğu zaman hamilelikler erken doğum veya ölü doğumlarla sonuçlanıyor.
Çünkü sonradan hamile kalınan cenin genellikle yeterli besine erişemiyor ve büyüyemiyor. Bu da rahim içi bebek ölümlerine ve erken doğumlara neden oluyor.
Nasıl Besleniyorlar?
Akıllara gelen bir diğer soru ise rahimdeki ceninlerin bir çeşit gıda yarışına girip girmediği oluyor. Prof. Fishel bu durumun plasentanın kalitesiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor.
‘Bu, plasentanın kalitesine bağlı. Bu bir bebeğin gelişimi ve beslenmesi için en önemli şey. Eğer plasenta normal olarak gelişirse sorun yok ama eğer erirse bu sorun olabilir. Bunun son süperfetasyon olayında işe yaradığını gördük.’
İnsanlarda çok nadir görülen bu olayın mucize denilebilecek şekillerde sonuçlandığını da gözlemlenmiş. Özellikle Roma’da bir vakada gebelikler arasında 3 ya da 4 aylık fark olduğu görülmesi oldukça şaşırtıcı bir durum olarak doktorların karşısına çıkmış.