Bilim insanları ışığı ses olarak depolamayı başardı.
Bilim dünyasını sarsan bu gelişmenin ne anlama geldiğini ve mevcut teknolojilerin geleceğini ne yönde etkilediğini öğrenince çok şaşıracaksınız.
Işık ve Ses Bir Araya Geldi
Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada bilim insanları ilk defa ışığı ses olarak depolamayı başardılar.
Peki Bu Ne Anlama Geliyor?
Bu gelişme gelecekte ‘ışık hızında internet’ sözünün havalı bir reklam lafından gerçeğe dönüşmesine öncülük edebilir.
Newsweek’de yer alan habere göre, günümüzde bilgiler fiber optik kablolar yoluyla ışık hızında iletilebiliyor. Ancak mevcut teknoloji ile bilgisayar çipleri bu bilgiyi aynı hızda alıp işleyemiyor. Işığın ses hızında aktarılması sayesinde bu sorunun ortadan kalkması ise mümkün.
Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar bu soruna çare bulabilmek amacıyla yaptıkları çalışmalar esnasında bu konuda bir ilke imza atmış oldular.
Araştırmalar İlk Değil
Sydney’de gerçekleştirilen bu çalışma aslında bir ilk değil. Bugüne kadar aralarında IBM, Intel, HP gibi teknoloji devlerinin bulunduğu pek çok şirket elektronik olarak çalışan ancak bilgiyi ışık kullanarak iletecek bir ‘optoelektronik çip’ geliştirmek için pek çok çalışma yürüttü. Milyarlarca dolar harcanan bu çalışmalardan hiçbiri başarılı olamadı.
Bu nedenle Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar çipi değiştirmek yerine enformasyonun doğasını değiştirmeyi hedefleyerek yola çıktılar ve başarıya ulaştılar.
“Işık bazlı bilgisayarların ticari gerçek haline gelmesi için çipteki fotonlu verinin yavaşlatılması gerekiyor ki işlenebilsin, depolansın ve ulaşılabilsin”
Sydney Üniversitesi’nden araştırmacı Moriz Merklein
Arştırmacı Benjamin Eggleton ise yaptığı açıklamada “Bu optik enformasyon işleme alanında önemli bir adım” ifadelerini kullandı.
Veriler Yavaşlatılacak, Daha Kolay İşlenecek
Bu yeni teknoloji ile mevcut bilgisayarlar verileri elektronlar yerine foton olarak işleyebilecek. Işık hızında hereket eden fotonlar olarak yolculuğuna başlayan veriler bilgisayar çipi tarafından okunabilmek ve işlenebilmek için ses hızına dönüştürülüp yavaşlatılabilecek ve ardından tekrar ışık hızına dönüştürülecek.
“Bizim çipimizde akustik formdaki bilgiler optik etki alanında 5 derece daha yavaş hareket ediyor. Bu şimşek ve gök gürültüsü arasındaki fark gibi”
Sydney Üniveristesi’nden Dr. Birgit Stiller
Bilim Dünyası Heyecanlı
Bir ilke imza atan çalışma bilim dünyasında da büyük bir etki yaratmayı başardı. Bu gelişmenin yürütülen pek çok farklı alandaki çalışmaya katkı sağlayacağı ve yeni projelere ilham olacağı düşünülüyor.