in ,

Okyanuslardaki Plastik Atık Sayısı Balık Sayısını Geçmek Üzere!

Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında okyanuslarda balıktan fazla plastik atık olacak!

Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nın ilki bu yıl New York’da düzenlendi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres okyanuslarla ilgili ilk BM konferasının açılışını yaparken, okyanusların “hiç olmadığı kadar tehlike altında” olduğu uyarısında bulundu.

Plastik Kirliliği Ölümcül Boyutlarda

Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakan ve diplomatlar da dahil olmak üzere 200 ülkeden katılımcının olduğu konferansta okyanuslara dair pek çok farklı konuya yer verildi. Açılış konuşmasını yapan Guterres, okyanuslardaki kirlilik oranlarının oldukça endişe verici olduğunu vurguladı.  2050 yılında okyanuslarda balıktan fazla plastik atık olacağını belirten Guetres’e göre bu durumu önlemek için hala geç değil.

“Okyanuslar gezegenimizin can damarıdır”

Konuşmasında kirlilik, atık çeşitleri, aşırı balık avcılığı ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle okyanusların ciddi bir şekilde  zarar gördüğüne değinen Guterres, en kısa sürede harekete geçmemiz gerektiğini vurguluyor.

      *Karaya vuran balinanın midesinden onlarca plastik poşet çıkartıldı.

2016 Dünya Ekonomik Forum’unda sunulan “Yeni Plastik Ekonomisi” raporuna göre, araştırmalar okyanuslarda 150 milyon tondan fazla plastik atık bulunduğunu gösteriyor. Rapora göre “Böyle devam ederse okyanuslarda 2025 yılına kadar her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik atık ve 2050 yılına kadar ise (ağırlık olarak) balıktan daha fazla plastik atık olacak.”

Tehlikenin kritik seviyelere ulaştığını gösteren bu rakamların önüne geçmek için düzenlene konferansta, konuşmacılar, hükümetlere, BM organlarına ve sivil toplum kuruluşlarına okyanusların sağlığının iyileştirilmesi için harekete geçme çağrısında bulundu.

Amaç Okyanus Kirliliğine Dikkat Çekmek

Dünya Çevre Günü’nde başlayan ve beş gün sürecek olan konferans ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı sonrası bu kararın tartışılacağı ilk uluslararası konferans olma özelliğini de taşıyor. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in de aralarında olduğu bazı liderler pazartesi günü konferansta yaptıkları konuşmada ABD Başkanı’nın kararını eleştirdiler.

Türk hükümeti de Donald Trump’ın bu kararının ardından Paris İklim Anlaşması’nı askıya aldığını duyurmuştu.

Guterres konferansın amacının “bizim yarattığımız” sorunların çözülmesi için “olayların gidişini tersine çevirmek” olduğunu da vurguluyor. BM Genel Sekreteri toprak ve doğal kaynaklarla ilgili çıkar karşıtlığının uzun süredir dünya okyanuslarının temizlenmesine engel olduğunu belirtti.

Okyanusları korumak için “kısa vadeli ulusal kazançların uzun vadeli küresel felaketleri engellemek için bir kenara bırakılması” gerektiği belirtiliyor.

      *Çevre kirliliğine dair daha detaylı bilgi almak ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Uyuyan Güzel Masalı Gerçek Oldu!

Çevre Kirliliği İle İlgili A’dan Z’ye Bilmeniz Gerekenler