Şehirleri, insan yapılarının en görkemli şekilde görülebileceği, her şeyin insanlar için tasarlandığı çok büyük yaşam alanları olarak tanımlamak doğru ama eksik olurdu. Şehirler yaşam mekanı olarak içinde barındırdığı insan toplulukları ve onların yaşam biçimleri için çok önemlidir ama şehre sadece insanların yaşadığı bir mekan gözüyle bakarsak hikayenin bir kısmını gözden kaçırmış oluruz.
Şehirlerde biz insanlarla beraber yaşayan çok sayıda komşumuz var. Ne yazık ki birçoğumuz bu dostlarımızın varlığını fark etmeden şehrin sokaklarından geçip gidiyor. Şehirleri bizlerle beraber paylaşan ya da paylaşmak zorunda kalan komşularımızı en genel anlamda şehir hayvanları ya da şehrin vahşi konukları olarak tanımlayabiliriz. Bu topluluğun mensupları arasında aklımıza ilk gelen sokak hayvanları, kedi ve köpekler olabilir ama kentsel vahşi yaşam aslında sandığımızdan çok daha büyük bir topluluk. Mesela Cape Town’daki maymunlar ya da Brooklyn’deki papağanlar bu büyük topluluğun az bilinen üyeleri olarak sayılabilir.
Kentsel Vahşi Yaşam Nedir?
Kentsel vahşi yaşam, basitçe baskın insan ekosistemine ayak uydurabilmiş ve yaşamını bu ekosistemden faydalanarak sürdürebilen, şehirlerde yaşayan hayvan toplulukları ve onların yaşam biçimi olarak tanımlanabilir. Papağanlar, rakunlar, inekler, kuşlar, fareler, çakallar, maymunlar bu büyük topluluğun bazı üyeleri olarak sayılabilir.
Şehrin Vahşi Yaşamına Uyum Sağlayan Hayvan Türleri
- Mecbur Kalanlar: Terk edilmiş evcil hayvanlar bu ilk kategoride sayılabilir. Bu grubun en bilinen üyeleri sokak kedi ve köpekleridir.
- İnsan Kaynaklarından Tek Taraflı Faydalananlar: Bu grup, insanların pek hoşlanmadığı ama şehir yaşamımızda bize komşuluk eden büyük bir hayvan gurubu. Fareler ve bahçe haşereleri bu grubu oluşturan hayvanlar arasında sayılabilir.
- Sadece Uyum Sağlayabilenler: Bu gruptaki hayvanlar insanlarla aynı ekosistemde yaşamaya uyum sağlayan ama insanlardan ya da onların gıdalarından faydalanmayan hayvanlar olarak tanımlanabilir. Beyaz kuyruklu geyik veya siyah ayı şehirlerde yaşayabilen ama insan kaynaklarından faydalanmayan hayvanlardan en bilinenleri.
- Tehlikeliler: Bu grup, şehirde yaşamını sürdürebilen ama insan yaşamını tehdit ettiği için istenmeyen hayvanlardan oluşur. Dağ aslanı, gri kurt ve tilki bu hayvanlardan sadece bazıları.
Şehrin Vahşi Yaşamına Uyum Sağlayan Hayvanların Genel Özellikleri
- İnsan ve onun yarattığı yaşam biçimine karşı toleranslıdırlar.
- Davranışları değişkendir ve büyük çevresel değişikliklere uyum sağlayabilirler.
- Başka hayvanlarla karşılaştırıldıklarında beslenme biçimleri olağandışıdır.
Kentsel Vahşi Yaşam Ve İnsan-Doğa İlişkisi
İnsanın doğayla temas halinde olması ve doğaya duyulan özlem, hep konuşulan konulardır ve doğaya yakın olmak tercih edilen, istenilen bir hayat biçimidir. Şehirlerde ortaya çıkan vahşi yaşam aslında insanların yarattıkları ve doğadan yalıtmaya çalıştıkları çok büyük şehirleri doğayla tekrar kucaklaştıran ve insana geldiği yeri hatırlatan hayati bir şans. Şehirdeki vahşi yaşam ve onun üyesi olan hayvanlar, insanların doğayla kalan son bağları açısından çok ama çok önemli. Hayvanların olmadığı şehirler sandığımızdan çok daha karanlık olacaktır. Sağlıklı çocuklar ve gelecek nesiller için de şehir hayvanlarının korunması ve şehirde ortaya çıkan bu vahşi yaşama saygı gösterilmesi hayati önem taşıyor.
“Urban Wildlife”, şehrin vahşi yaşamı ya da kentsel vahşi yaşam olarak biliniyor. Sokaklarda gördüğümüz hayvanlar aslında terk edilmiş ya da evcilleştirilmiş hayvanlardan ibaret değiller. Kentsel vahşi yaşam, şehirlerde bize komşuluk eden ve kent yaşamında çok önemli olarak görülen hayvanları kendine konu edinmiş bir akademik alan. Kentsel vahşi yaşamı ve onun şehir yaşamı için önemini merak edenler yalnız değilsiniz. Bu alanda sizinle beraber çalışmayı bekleyen çok sayıda hayvan sever ve akademisyen bulabilirsiniz.