Emojiler iletişim dünyasının yeni aktörleri olarak hayatın her alanında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Emojilerin kullanılmaya başlanmasından sonra en bilinen tartışmalardan bir tanesi bu emojiler kimin emojileri?
Asyalılar, beyazlar, lezbiyenler… kısaca ayrım yapmaksızın hepimizin elinin altında bulunan, iletişimin bu yeni aktörünün kullanıcılarının hepsine hitap edip etmediği emojiler hakkındaki en sıcak tartışma konularından bir tanesi.
Her Rengin Emojileri
Apple’ın başlattığı her rengin emojisi açılımıyla birlikte bu tartışmanın somut sonuçlar doğurduğunu söylemek güç değil. Apple bu işe 6 farklı ten renginde 300 yeni emoji yayınlayarak başlamıştı. Birçok insan yayınlanan emojilerde kendilerini buldukları için muttu gözüküyorlar ama bu tartışmanın sonlandığı anlamına gelmiyor. İnsanlık tarihinin en bilinçli yaratılan iletişim aktörü olarak emojilerden beklenti yapılandan çok daha fazlası. Mesela kızıl saçlılar kendilerini emojilerde bulamadıkları için dert yananlardan bazıları. Dünyada her yüz kişiden 2’sinin kızıl saçlı olduğu gerçeği göz önüne alındığında “kızıl saçlı emojiler nerede?” sorusunun akıllara gelmesi uzun sürmüyor. Bir başka örnek de asyalılardan geliyor. Sarı ten renkli emojileri sıradan bulan Asyalılar yeni açılımlar için sırada bekleyenlerden.
Emojinin Cinsiyeti Olur Mu?
En az ten rengi tartışması kadar önemli bir başka konu ise emojilerin kullandığı ataerkil ya da ataerkil olmayan dil. Hiç kuşkusuz emojilerden bilinçli olarak bu konuda diğer iletişim kanallarının aksine tam anlamıyla eşitlikçi davranması ve erkekerin öne çıkarıldığı söylemleri bir kenara bırakması bekleniyor. Günümüz dünyasının bilinçli iletişim aktörü olarak emojilerin bu konuda duyarsız olması kabul edilemez. Bu noktada emojilerden beklenen ortak talep kadın erkek eşitliğini gözetmesi. Kadınları prenses erkekleri ise polis olarak resmeden emojilerin ataerkil düzeni de bu talebin sonuç vermesiyle birlikte yavaş yavaş ortadan kalkıyor.
Emojilerde resmedilen bilim kadınları, kadın doktorlar, mühendisler toplumsal dilde kadınlara meslek yakıştırmak yoluyla oluşturulan ayrımcılığa güçlü bir karşı çıkış olarak da okunabilir. Örneğin mühendis bir kadının emojiler yoluyla kendine bu bilinçli iletişim kanalında yer bulması hiç kuşkusuz önemli bir yol kat edildiğini gösteriyor. Son günlerde Google yaptığı açılımla 11 meslek grubunda kadın erkek ve ten rengi eşitliği gözeterek bu konuda umutları güçlendirici adımlar atıyor. Kadın erkek eşitliğini meslekler üzerinden gözeten emojileri dört gözle bekliyoruz.
“Emojiler Hepimizin” sloganı çerçevesinde tartışılan en önemli köşe taşlarında bir tanesi de cinsel yönelimler üzerinden oluşturulan ayrımcı söyleme son verilmesi. LGBTİ bireylerin kendilerine emojilerde yer bulması bu noktada son derece önemli. Yapılan açılımlarla birlikte resmedilen gay ve lezbiyen çiftler bu konuda ilerleme kaydedildiğini hepimize gösteriyor.
Emojiler’in Aileleri
Eşit emojilerin en yeni söylemlerinden bir tanesi de ailelerin resmedilmesi üzerine. Yalnız anneler, iki babalı aileler kendilerine emojilerde yer bulmaya başladığından beri bu bilinçli iletişim kanalı hepimizin kendine yer bulabildiği bir yer olmaya daha da yaklaşıyor. Toplum ya da geleneksel iletişim kanalları bu konuda daha yavaş ilerleme kaydediyor ama çağımızın bilinçli iletişim kanalı olarak emojiler bu konularda öncü olmaya aday.
Hepimizin Emojileri
Kısacası hepimizin öyle ya da böyle kendimizi ifade etmek için kullanmaya başladığımız emojiler aslında bilgisayar dilinde rakamlar aracılığıyla resmedilmiş gülen suratlardan daha fazlası demek. İçinde yaşadığımız toplumun çeşitliliğini görmezden gelen bir iletişim kanalının günümüz insanlarınca tartışılmaması mümkün değil. Emojiler de kullanılmaya başladığı ilk günden beri gelen geri dönüşler çerçevesinde daha bilinçli bir iletişim kanalı olarak yoluna devam edecek gibi gözüküyor. Emojilerle ilgili tartışılacak daha çok konu var, bulunabilecek bir sürü eksik söz konusu ama emojiler üzerine “Hepimizin Emojisi ” olmak yolunda harcanan çaba kesinlikle taktir edilmeli.