in ,

Birbirinden Şık ve Kullanışlı 15 Stüdyo Daire Tasarımı 🏠

Bu yazımızda birbirinden şık ve kullanışlı 15 farklı stüdyo daire tasarımı göstereceğiz size. Zira stüdyo daireler gittikçe popülerleşiyor ve insanlar daha ufak alanlarda yaşamaya başlıyorlar. Bu nedenle bu ufak alanların kullanışlı ve şıklıktan da ödün vermeden kullanılması mühim bir konu.

O halde gelin birbirinden nefis stüdyo dairelere bakalım. Aklınızda yatan tasarımları kendi stüdyo dairenizde ya da 4+1 evinizde de uygulayabilirsiniz tabii…

1. Yüksek Yatak

Sınırlı yaşam alanı denince akla ilk, “Acaba hangi eşyalardan kurtulmalıyım?” sorusu gelir. Batiik Studio tarafından tasarlanan bu dairede, yüksek bir platforma yerleştirilen yatak, alt kısmında oldukça büyük bir depolama alanı sunuyor. Sürgülü kapılar ise yatak odasını (yatak alanını) diğer ortamdan bağımsız hale getiriyor. Son yıllarda popüler olan koyu renklerde tasarlanan bu daire stüdyo daire sakinlerine ilham verebilecek durumda.

2. Asma Kat

Asma katlı bu dairede ikili mekan tercih edilmiş. Üst kattaki koyu yeşil renkler, üst katı vurgulayıp yatak odasını yaşam alanından ayırmış ve alt katta da vintage esintileri taşıyan eşyalar kullanılmış. İkili kompozisyona sahip bu daire adeta mistik bir görsel tasarıma sahip.

3. Altlı Üstlü

ICOSA iç mimari şirketi tarafından tasarlanan bu daire San Francisco’nun, yani dünyada emlak-kira fiyatlarının en en en yüksek olduğu yerlerin birinde bulunuyor. Ancak dinamik ve çağdaş bir stile sahip bu dairede yatak yüksek bir platformda bulunuyor ve yatağın altında ise çalışma alanı bulunuyor. Yani hem uyuma hem de çalışma için lazım olan tesisat, tek bir yapıyla çözülmüş durumda.

4. Mobil Yatak Odası

Mobilite, mahremiyet ve modülarite sorunlarını tek bir yapıyla çözmek mümkün mü? Öyle görünüyor. Bu örnekle küp şeklinde bir yapının içine yerleştirilen yatak, diğer ortamlardan izole edilebiliyor. Ayrıca küp şeklindeki bu yapı, tekerleri sayesinde mekanın içinde başka bir köşeye taşınabiliyor. Yani “Yağmur yağarken dışarıyı izleyeceğim ama yataktan da çıkmak istemiyorum.” derseniz yatak odanızı camın kenarına itebilirsiniz. Gerçi “Ne bu böyle ya, tabut gibi” diyenler de olabilir. Zevk meselesi.

5. Ferah Feza

Dinamik kompozisyonlu bu daire Londra’da bulunuyor. Londra’da da emlak fiyatlarının epey astronomik olduğunu düşünürsek bir gün Londra’ya yerleşirseniz siz de stüdyo daire opsiyonunu düşünebilirsiniz. Bu örnekte de yatak odası arşa çıkarılmış ve yatağın mekanı işgal etmesi önlenmiş. Yemek masası da çalışma alanından uzaklaştırılmış. Böylece bilgisayarda çalışırken aklınıza ne yemek ne de uyku gelir ve full konsantre çalışmaya devam edebilirsiniz. Adeta “mind hack” olmuş bu. Beyaz tonlar da mekanı olduğundan daha geniş bir algılamayı sağlıyor.

6. Siyah Tonları

Genelde siyah ve tonlarının bir mekanı olduğundan küçük gösterdiği söylenir, ancak bu siyahın ne şekilde kullanıldığına göre değişir. 23 metrekarelik bu dairede yansımalı yüzeyler, parlayan metal çerçeveler daireye özgün bir tat vermiş. Yine burada da yatak odası yukarı taşınmış ve aslında iki kişinin gayet güzel yaşayabileceği bir mekan oluşturulmuş.

7. Çoklu Oturma

Taze ve sanatsal bir tasarıma sahip olan bu dairede yatak tavanda değil. Ayrıca iki ayrı oturma alanı bulunuyor. Açık renkli kütüphane ise sahip olunan eşyaları yerleştirebileceğiniz pek çok alan sunuyor. Çalışma alanı var, ciddi konuşma alanı var, rahat konuşma alanı var, uyku alanı var. Kitaplar var. Daha ne olsun? Yeni evlilerin elektrikli süpürge ve ütü masası ve ıvır zıvır şeyleri tıktığı paçoz bir oda olmasa ne kaybedersiniz? Nothing!

8. Dımdızlak?

Nichola Gurney tarafından Sydney’de tasarlanan bu daire bomboş gibi duruyor ilk bakışta. Çünkü  her şey sürgülü kapılarla örtülmüş gibi. Ama her şeye yetecek kadar alan var, sadece ileri düzey bir minimalizm söz konusu. Ayrıca canlı renkler de mekana epey sıcaklık katıyor. Böyle bir dairede oturup bisiklete binmemek de düşünülemez tabii. Bisikletinizi de dairenin içine koyabilir, çalınma tehlikesini kafanızdan atabilirsiniz. Tatlı. Ayrıca dımdızlak filan da değil!

9. Heykelvari

Fransız mimar Emmanuel Combarel tarafından tasarlanan bu ev, çağdaş bir heykeli andırıyor. Odanın ortasında kibrit kutusu gibi bir yatak yapısı, ferah bir yaşam alanı, saatlerce bilgisayar oyunu oynamaya özendiren koltuklar, minik bir kütüphane… Epey deneysel bir ev olmuş, ama olmuş da yani.

10. Yekpare

Sade ve epey kullanışlı bu mobilya, bir evden beklediğiniz her şeyi karşılayacak düzeyde.  Kütüphane, gardrop, yatak, çalışma masası… Hepsi tek vücut.

11. Mobilya Adası

Mimar Nils Holger Moorman, oda içinde oda yaratarak küçük yaşam alanlarından maksimum verim almayı başarmış. Odanın ortasındaki devasa mobilya ünitesi uyku, yemek, çalışma meselelerine kökten çözüm sağlıyor. Bunu yaparken de modern ve minimal çizgisinden ödün vermiyor. Yani 50 metrekareyi 100 metrekareye dönüştürmüşler desek yeridir.

12. Saklı Masa

MIT Media Lab gibi tasarım ve medya alanında fena halde prestijli bir kurum tarafından tasarlanan bu mobilya ünitesi sayesinde stüdyo dairelerde her şeyin iç içe olma durumu ortadan kalkıyor. Çalışma masası ve yatak dilediğiniz zaman ana ünitenin içine girip ortadan kalkıyor. Böylece mekandan daima maksimum verim alınabiliyor. Keşke IKEA‘da da böyle şeyler olsa. Koçtaş da olumlu.

13. Çatı Katı

Stüdyo daireler, genelde binaların ya en üst ya da en alt katlarında oluyor. Müteahhitler ya da mimarlar, tam bir daire sığmayacak alanların heba olmaması için oralara 30-40 metrekarelik daireler çiziyorlar. Ancak bu demek değil ki çatı katı eğri olmalı, basık olmalı, depresif olmalı. Doğru bir açıyla yerleştirilen mobilyalar, çatı katlarını da “yuva” haline getirebiliyor yani. Hatta çatı katının kendine has bir melankolisi de yok değildir hani.

14. Perdeler

Stüdyo daire söz konusu olunca en büyük şikayet iş, eğlence, uyku arasında belli sınırların olmayışıdır. Yani 3+1 bir daireyi oturma odası, çalışma odası, mutfak diye ayırmak mümkünken stüdyo dairelerde bu sınırlar net değildir. Ancak bu durumu perdelerle çözmek mümkün. Yani örneğin yatağınızın etrafına perdeler asarak yatak alanını, oturma ve çalışma alanından ayırmak mümkün. Çözüm her zaman mümkündür, yeter ki çözüme ve uzlaşıya açık olunsun!

15. Minnak Mutfak

Polonyalı tasarımcı Szymon Hanczar, 13 metrekatelik bu daireyi en efektik şekilde kullanabilmek için mutfağı olabildiğince küçültmüş. Yani mutfakta sadece ocak ve mini buzdolabı var. Beklentilerinizi yönetebilirseniz gayet yeterli olacaktır bu iki fonksiyon. Ancak bizim kültürümüzde mutfakta oturmak, mutfak dedikokusu pek yaygın olduğu için ufak mutfak bize pek uymayabilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILARIMIZ

⇒ Mutfağını Yenilemek İsteyenlere İlham Verecek Şahane Mutfaklar

⇒ Hayatınızı Kolaylaştıran, Yükünüzü Azaltan Akım: Minimalizm

⇒ Minimalist Bir Yorumla Evlerimizi Yeniden Nasıl Tasarlarız?

⇒ Dünyanın Farklı Şehirlerinden 1 Milyon Dolarlık Evler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı 2018 Baskısından Birbirinden İlginç Rekorlar 😮

Tüm Sanatseverlerin Bilmesi Gereken 30 Ünlü Tablo ve Şaşırtan Hikayeleri