in , ,

Yaklaşan Kurban Bayramını Sağ Salim Atlatmak için Muhteşem Vejeteryan Tarifler

Nereden çıktı şimdi bu vejeteryan tarifler, diyebilirsiniz.

Ama güzelim yaz geldi geçiyor ve en sonunda özellikle vejeteryan bireyleri oldukça zorlayan  Kurban Bayramı geliyor.

Et tüketmeyen bireyleri oldukça zorlayan bu süreçte biz de biraz destek olalım istedik ve mükemmel vejeteryan tarifler hazırladık. Ancak öncesinde gelin vejeteryanlık neymiş kısaca göz atalım.

Vejeteryanlık ve Veganlık Nedir?

olumsuz tatsız

En basit tabiriyle vejeteryanlık hayvan etinin (balık, et, kümes hayvanları) tüketilmediği bir çeşit beslenme alışkanlığıdır. Bu beslenme alışkanlığı için öne sürülen birbirinden farklı sebepler sunulur. Daha fazla bilgi için vejeteryanlık rehberimizi okumanızı tavsiye ederiz. Vegan kelimesiyse hayvansal ürünlerden arındırılmış olan şeyleri ifade eder: et, süt, yumurta, yün, deri vb. Veganlık sadece beslenme alışkanlığıyla ilgili bir anlayış değil aksine yaşamın tamamına etki eden büyük bir yaşam felsefesidir.

Haliyle birçok hayvansever ve vejeteryan ya da vegan olan insanın içini sızlatan bu günlerde, gerek can almamak için gerekse ekonomi, ekoloji, cruel-free yaşam felsefesi gibi birçok farklı sebeple vejeteryan beslenmekte ısrarcı olabilirsiniz. Biz de hem işinizi kolaylaştıralım hem de “Et yemeden nasıl yaşıyorsunuz yahu?” diyenlerin biraz sesini kısalım istedik. İşte bu yüzden size en güzel ve geleneksel karşılıklarını aratmayacak kadar leziz vejeteryan tarifler hazırladık!

Tabi ki bu yazı en çok, vejeteryan ve veganların sadece marul yediğini düşünen dostlara gelsin!

Önce birbirinden güzel köftelerle başlayalım!
Önlüğünüzü giyin, tarifi açın ve mutfağa geçin!
Hünerli eller tezgâhlara!

Vejeteryan Köfte

köfte etsiz

Malzemelerimiz

1 su bardağı nohut, 1 kahve fincanı kırmızı mercimek, 2 yemek kaşığı un, 1 tutam karbonat, 1 adet kabak, 1 salçalık kırmızıbiber, tuz, kimyon, karabiber ve pul biber.

Ayrıca, üzeri için 1 küçük kase galeta unu ve kızartmak için ayçiçeği yağı

Hazırlanışı

Nohutları bir gece öncesinden suda bekletebilir ya da hazır haşlanmış konserve nohut kullanabilirsiniz. Eğer suda bekletecekseniz, ertesi gün içindeki beklettiğiniz suyu süzün Nohutları tekrar yıkayıp süzdükten sonra iyice haşlayın.

Mercimeği ayrı bir tencereye aktarın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıp dağılıncaya kadar haşlayın.

Salçalık kırmızı biberi ise, güzelce közledikten sonra küp küp doğrayın.

Haşlanmış nohudu ve mercimeği çukur bir kaba alın. Unu, karbonatı, tuzu, küp şeklinde doğranmış kırmızıbiberi ve baharatını ekleyin. İyice yoğurun. Köfte hamurumuz hazır!

Harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın. Her parçayı yuvarlayıp galeta ununa buladıktan sonra iyice kızdırdığınız yağda kızartın. Ketçap ve mayonez ile servis yapabilirsiniz!

İzmir Köfte (ya da Güneydoğu İsmiyle, Sarımsaklı Bulgur Köftesi)

Malzemelerimiz

1 su bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı ılık su, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası, 1 çay kaşığı kimyon, 1 su bardağı un, tuz. Sosuna; 1 su bardağı zeytinyağı, 1-2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı biber salçası, 6 tane domates. Üzerine; 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 1 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan sapı.

Hazırlanışı

Bulguru bir tepsiye döküp üzerine 1 bardak ılık su ekleyin ve karıştırın. 10 dakika bekletin. Elinizi soğuk suyla ıslatıp bulguru 5 dakika yoğurun. Elinizi soğuk suyla ıslatmanız çok önemli, çünkü döktüğünüz su ılık bile olsa şişen bulgurların içine elinizi daldırdığınızda yanabilirsiniz.

Tuz, kimyon, biber salçası ve yumurtayı da üzerine ilave edin. Malzemeleri birbirine yedirene kadar karıştırıp yoğurmaya devam edin. Unu ekleyip elinizi arada bir ıslatarak yumuşak hamur kıvamında olana kadar (yaklaşık 10 dakika) yoğurun. İşte karşımızda bambaşka bir köfte hamuru!

Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Böylece küçük köfteler yapacaksınız. Bu köftelerin ortasına parmağınızın ucunu batırarak çukurlaştırın. Ki hazırladığımız sos, içine dolabilsin ve köftemiz inceldiği için daha iyi pişsin.

İşin güzel tarafı, bu tarifte kızartma da yok. Derin bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurun. Tuz serpip kaynatın. Köfteleri ekleyin. Yaklaşık 15 dakika pişirip suyun böyle göbekleye göbekleye kaynadığını görünce ocaktan alın. Köfteleri kevgir yardımıyla ayrı bir kaba alın ve haşlama suyunun 2 su bardağı kadarını ayırın.

yemek yapmak

Sos için, sarımsakları soyup güzelce ezin. Domateslerin kabuğunu soyup, içlerini küp şeklinde doğrayın. Bu sırada olabildiğince keskin bir bıçak kullanmanız domateslerin ezilmesini engelleyecek. Zeytinyağını tavada ısıtıp sarımsağı hızlıca soteleyin. Yalnız dikkat edin, çabucak yanacak kadar pişebilir. Biber salçası ve domatesi de ilave edip karıştırmaya devam edin. Sonra bu harika kokan sos karışımınıza köfteleri ekleyip kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Üzerine ayırdığınız haşlama suyunu döküp 5 dakika da böyle pişirin. Kokuyu duyduktan sonra “Evinizde ziyafet var galiba?” diye kapınıza gelen komşuları eve alın, köfteleri servis tabağına koyun. Üzerlerine de maydanoz ve taze soğan sapı serpiştirip servis yapın. En sevilen komşu olarak apartman yöneticiliği seçimlerini açık ara farkla kazanabilirsiniz!

Aman tanrım, neler oluyor! diye düşünebilirsiniz. Size sadece şunu söyleyeceğiz, henüz heyecanlanmak için çok erken.

Meksika Fasulyeli Karnıyarık

Malzemelerimiz

2 patlıcan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 soğan, 1 diş sarımsak, 2 domates, 100 ml (yarım su bardağı) su, 1 yemek kaşığı salça, 300 gr Meksika fasulyesi, 3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz, 30 gr tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 300 ml süt ve 40 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı

Şimdi size dünyanın en pratik ipucunu vereceğiz. Herhangi bir şekilde yemeği yapmaya hiç başlamadan önce fırını 180 dereceye ayarlayın. Kazandığınız zamana hayret edeceksiniz.

Patlıcanları boyuna, yani dikine ortadan ikiye kesin ve kaşıkla içini oyarak çıkartın. İçine fırça yardımıyla zeytinyağı sürüp 10 dakika boyunca fırında pişirin.

Soğan ve sarımsağı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında 3 dakika kadar soteleyin. Ardından, yine küp şeklinde doğranmış domatesleri, salçayı ve suyu ekleyip 3 dakika daha pişirin. Fasulyeleri de ekleyin ve ocağın altını kapatın. Maydanozu ocağın altını kapattıktan sonra ilave edip karıştırın. Böylece tadı daha baskın olacak.

Şimdi beşamel sos yapacağız. Evet, bu evde yapılabilen bir şey! Ayrı bir tencere alın, tereyağını eritin. Unu ilave edip rengi hafif değişinceye kadar kısık ateşte kavurun. Top top olacaklar ve sizi korkutmaya çalışacaklar, korkmayın. Sürekli karıştırırken, yavaş yavaş sütü ilave edin ve koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin.

Hazırladığınız fasulyeli karışımı patlıcanların içine doldurun. Üzerlerine beşamel sos gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini de serpiştirin ve bu sefer 190 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirip sıcakken servis yapın.

İpucu: Eğer Meksika fasulyeli içi daha önce hazırlarsanız, fırını 180 dereden 190 dereceye hemen yükseltip arada soğumasını önler ve enerji kaybından kurtulabilirsiniz

Sırada biraz mangal keyfi var! Evet evet, mangal!

Mantar Şiş

 

Malzemelerimiz

16 iri mantar, 1 limonun suyu, 1 diş sarımsak, 1 haşlanmış patates, 2 çorba kaşığı galeta unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 dal maydanoz, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı

Mantarları temizleyin. Yine bir tüyo geliyor, mantarların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletin. Sarımsak ve maydanozu kıydıktan sonra galeta unu, tuz ve karabiberle karıştırarak bir çeşit toz karışım hazırlayın.

Mantarları süzüp kâğıt havlu ile kurulayın. Üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürüp galeta unlu karışıma bulayın. Patatesi de küp şeklinde doğrayın. Çöp şişlere dörder mantar dizin. Her iki mantarda bir parça patates koymayı düşünebilirsiniz.

Fırını ızgara konumuna getirin. Fırınlar, bu ayarda iken çok hızlı ısınırlar ve çok yüksek sıcaklıklara çıkarlar o yüzden gözünüzü dört açın. Izgara telini hafifçe yağlayın. Mantar şişleri tel ızgaraya dizin. Izgaranın altına da mutlaka bir tepsi koyun. Ara sıra çevirip kontrol ederek her yüzünü eşit şekilde kızartın. Kıyılmış maydanozu da üzerine serpip, sıcak olarak servis yapın.

Gurmelik de bizim işimiz!

Kayısılı Pilav

çilav kayısı gurme

Malzemelerimiz

2 su bardağı çilav, 60 gr tereyağı, 3 su bardağı su, 200 gr kuru kayısı, 1 tatlı kaşığı safran ve tuz.

Hayır efendim, yanlış yazmadık. Çilav diye bir şey var, İran mutfağından uzun ince bir tür pirinç.

Hazırlanışı

Çilavı 1 saat boyunca soğuk suda bekletin. Bu sırada en sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü izleyin. Sonra çilavı yıkayın ve süzün.

Kuru kayısıları kaynar suda 5-6 dakika haşlayıp süzün. Tencerede suyu kaynatın. Su kaynayınca içine safran ilave edip karıştırın ve ateşten alın.

Tereyağını ayrı bir tencerede eritip çilavı kavurun. Safranlı suyu ve tuzu ekleyin. Kaynayınca altını kısıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Kayısıları uzun ince doğrayın, çilava ekleyip harmanlayın. Üzerini kâğıt havlu ile kapatıp 10-15 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın. İnsanların aklını başından alın.

Peki, kim demiş yöresel yemek yapamayız diye?

Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma

dolma antep sumak

Malzemelerimiz

4 kuru acur, 4 kuru dolmalık biber, 4 kuru patlıcan, 1 çay bardağı nohut, 1 su bardağı pirinç, 4-5 soğan, 2-3 diş sarımsak, Yarım demet nane, Yarım demet maydanoz, Yarım demet dereotu, 2 domates, 4 çay bardağı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı kuşüzümü, 1 su bardağı sumak ekşisi, yenibahar, tarçın 1 çay kaşığı tozşeker, 1 elma, 1 ayva, 1 su bardağı su ve tuz

Hazırlanışı

Nohudu akşamdan ıslatın, ya da yukarda bahsettiğimiz konserve hilesini kullanın. Tamam, illa ki ıslatacaksanız, ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve kabuklarını soyun. Kuru acur, dolmalık biber ve patlıcanı ise haşlayın ve suyunu süzün. Bir yandan da pirinci yıkayıp süzgece alın.

Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı kıyın. Nane, maydanoz ve dereotunu temizleyip ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin.

Yayvan bir tencere seçin ve içinde zeytinyağını ısıtın. Soğan, sarımsak ve fıstığı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ekleyip karıştırın ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş domates, biber salçası, kuşüzümü, nane, maydanoz, dereotu, sumak ekşisi, tozşeker, tuz ve diğer tüm baharatları ilave edip karıştırın. Pirinç suyu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp ılıması için bırakın.

kuru patlıcan biber
Hazırladığınız iç malzemesiyle acur, dolmalık biber ve patlıcanları ağzından 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup tencereye dizin. Şimdi geldik en çok merak ettiğiniz kısma. N’apıcaz bu elma ve armutlarla? Elma ve ayvaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Tenceredeki dolmaların üzerini elma ve ayva dilimleriyle kapatın. 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz!

Bir de küçük çorbamız, vejeteryan tarifler arasında
serin serin dursun

Soğuk Ayran Çorbası

cold soup soğuk çorba

 Malzemelerimiz

 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı yoğurt, 1 demet dereotu ve 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Hazırlanışı

Nohut ve mercimeği akşamdan ıslatın. Bu konuda artık daha fazla öneri yapmayacağız. Suyunu değiştirip ayrı kaplara koyun ve ikisini haşlayıp süzgece alın.

Pirinci de yıkayıp süzün. Dereotunu iri iri doğrayın. Pirinç ve dereotunu tencereye alıp üzerine 3 bardak su ekleyin ve orta ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Pirinç yumuşayınca nohut ve mercimeği de ilave edin. 5 dakika daha bu sefer beraberce kaynatıp soğumaya bırakın.

Sarımsağı soyup ezin ve yoğurda ekleyin. 1 çay bardağı su ilave edip çırpın ve ağır ağır tencereye ilave edip karıştırın. Kıyılmış dereotu ve kırmızı pul biberi üzerine serpip soğuk olarak servis yapın.

Neredeyse bütün tatlılar zaten vejeteryan tarifler ile yapılıyor. Ama bir tane “asortik” tarif de biz ekleyelim!

Ballı Çıtır Granola

tatlı granola

3 su bardağı yulaf ezmesi, 1 çay bardağı iri kırılmış çiğ tatlı badem, Yarım çay bardağı yaban mersini kurusu, Yarım çay bardağı ay çekirdeği içi, 1 çay bardağı elma püresi, 2 tatlı kaşığı pekmez, 1 su bardağı bal ve servis için süt ya da yoğurt.

Hazırlanışı

Yulaf ezmesi, badem, yaban mersini kurusu ve ay çekirdeği içini bir karıştırma kabında harmanlayın. Elma püresi ve pekmezi küçük bir sos tenceresinde ısıtın. Balı ilave edip ocaktan alın. Ballı karışımı yulaf ezmeli karışımın üzerine gezdirin ve yulafları fazla ezmemeye çalışarak karıştırın. Elinizde enerji dolu bir karışım olacak.

Bu karışımı yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yayın. Dikdörtgen parçalar şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında, her 15 dakikada bir tepsiyi çevirerek 45-50 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süt ya da yoğurt ile birlikte servis yapın.

—————————————-

Bahane!

kalp

Şimdi bu sayfayı kaydedin ve yaklaşan kurban bayramı boyunca yaşamdan ümidinizi kestiğiniz her an, mutfağa girmek için bu vejeteryan tarifler yazımızı bir bahane olarak kullanın!

 A f i y e t  O l s u n !

Bonus: Kurban Geleneği

kuzu

Kurban, çok eski zamanlardan beri süregelen bir gelenek. Tanrının ya da tanrıların gazabından kurtulmak, kötü giden işleri düzeltmek, umut edilen bir şeyin gerçekleşmesini sağlamak ya da taze bir başlangıç yapmak için, yaratıcı güce sahip olan ya da muktedir olan güce bir çeşit sunum hazırlamak gibi de düşünülebilir. Sunaklarda akıtılan birkaç damla kan ile sona erdirilen bir yaşam ile “bu gücün insanlara verdiği en büyük hediye olan yaşamın bir çeşit geri dönüşü, iade, ödünç alınan ve sonlu olduğu bilinen bir emanetin geri verilmesi ve sorumluluktan kurtulmak” gibi farklı anlamlar da yüklenmiş bu ritüele.

Günümüzde, her yıl Müslümanlar tarafından toplu bir şekilde büyük baş ya da küçük baş birçok hayvanın benzer bir şekilde görev bilinci ile öldürüleceği, dağıtılacağı, paylaşılacağı ve tüketileceği bir bayrama dönüşmüş durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya Güreş Şampiyonası’nda Hem Dünya Şampiyonu Oldu!! Hem Evlilik Teklifi Aldı

Google “Depresyonda Mısınız?” Anketiyle Bir İlke İmza Atıyor