in ,

2018 Yılında Doğan Çocukların Büyük İhtimalle Asla Deneyimlemeyeceği Şeyler

Günümüzün televizyon dizisi ve sinema filmi modasında bir “dönem projesi furyası” başladı gidiyor.

“Aaa 20 yılda ne kadar çok değişmiş değil mi?”

“Cep telefonsuz hayat ne kadar da zormuş”

“Biz çocukken…” cümlelerini bizlere söyleten tüm bu projeler bizlerde bir nostalji havası yaratıyor.

Peki ya bizim çocuklarımız, 2018 yılında doğan veya doğacak olan çocuklar nelere şaşıracak? İşte Kristin Houser ve Patrick Caughill editörlüğünde hazırlanan gelecekte çocuklarımızın deneyimlemesi pek de muhtemel olmayan şeyler!

1.Uzun ve Sıkıcı Yolculuklar

Mobil cihazlar ve uçuş esnasında yolcuya eşlik eden eğlence sistemleri, uzun bir yolculuk sırasında dikkatini dağıtmayı oldukça kolaylaştırdı.

Bununla birlikte, 2003 yılında hizmet dışı bırakılan Concorde’dan başka, insanlık uluslararası hava yolculuğunun hızını arttırmak için herhangi bir şey yapmadı. Kara ulaşımının en hızlı aracı olan trenlerse hala daha belli hızların üzerine çıkabilmiş değil.

Ancak bu durum çok yakın zamanda değişecek. Ulaşımdaki son gelişmeler seyahat süresini kısaltma yolunda ilerliyor.

Anlaşılan bizlerin çocukları ileride gözle açıp kapayıncaya kadar istedikleri yerlere gidebilecekler.

2.Sürücü Belgesi

Sürücü belgesi edinmek, pek çok çocuk için erişkinliğe geçit töreni niteliği taşır.

Günümüzün yeni doğan çocukları 16 yaşına geldiğinde, kendi kendine çalışan otomobiller, sürücüsüz taşıtlar sayesinde bu heyecandan mahrum kalacak gibi gözüküyor.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın bu hızla giderse çok yakında bu teknolojileri herkes için ulaşılabilir kılacağına hiç şüphe yok.

Google Sürücüsüz Aracı Waymo’yu Tanıttı!

3.İnsanın Elindeki Zeka Tekeli

Kendiliğinden çalışan otomobiller yapay zekanın (AI) ilerlemesiyle hayatımıza girecek olan teknolojilerden sadece biri.

Günümüzde, insan uzmanlığına rakip olmaya başlayan pek çok yapay zeka teknolojisi mevcut. Satranç oynuyorlar, dil öğreniyorlar, geri dönüşümlü ürünleri ayırt ediyorlar…

Hanson Robotics tarafından yapılan Sophia yapay zeka ile aramızdaki çizgiyi gittikçe buharlaştırıyor. Önümüzdeki yıllarda bu çizginin ortadan kalkacağını ve tekillik kavramına daha da yakınlaşılacağı kesin.

2018 yılında doğan çocukların , insanların gezegendeki en zeki varlıkların olduğu bir zamanda yaşamayacak olması ise oldukça olası.

Yapay Zeka Kurtarıcı Mı, Dünyanın Sonu Mu?

4.Dil Engelleri

Yapay zekanın dil engellerini kaldıracak olması ise oldukça yakın bir gelecekte hayata geçecek bir durum.

Skype gibi iletişim araçları, birkaç dilde konuşanların gerçek zamanlı olarak özgürce sohbet edebilmelerini sağlayan anlık çeviri özelliğini zaten şimdiden kullanmaya başladılar.

2018’de doğan çocuklar herkesin birbiriyle dil engeli olmadan  konuşabileceği bir dünyada büyüyebilirler ve “yabancı” bir dil fikri onlara tamamen yabancı görünebilir.

5.Tek Dünya, Tek Gezegen

İnsan iletişimini kolaylaştıran teknoloji, dünyamızı kökten etkileyebilir ancak sonunda, dünya dışı türlerle iletişim kurmanın bir yolunu bulmamız gerekebilir. Verilere göre, bu yıl doğanların başka gezegenlerde akıllı bir yaşam sürme olasılığı yok, ancak böyle bir geleceğe giden yolda ilk kilometre taşlarına önümüzdeki on yıllarda ulaşılması muhtemel.

2024 yılına kadar Kızıl Gezegene bir mürettebat yollanılabileceği düşünülüyor, bu nedenle günümüzdeki çocukların insanlığın kozmik ayak izini başka gezegenlere bırakmasına şahit olması olası.

6.Açlık

Kentleşme, geleneksel tarım için mevcut alanları gittikçe sınırlıyor, ancak tarımdaki yenilikler sayesinde, gıda sıkıntısı yakında tarih olabilir.

Dikey tarım, yetersiz bölgelere daha fazla erişim sağlayarak, kentsel alanlarda açlığa son vermeyi mümkün kılmayı hedefliyor.

Bu arada, şirketler gıda çöplerini tatlılara dönüştürmek veya mantar yetiştirmek için kahve tarlaları kullanmak gibi gıda atıklarını azaltmak için yenilikçi yollar geliştiriyorlar.

Bu yenilikler devam ederse, 2018 yılında doğan çocuklar dünyadaki her insanın sağlıklı, mutlu bir yaşama ihtiyacı olan tüm gıdalara erişimi olan bir dünyada büyüyebilir.

7.Kağıt Paralar

dogecoin

Kredi kartlarının çıkması nakit kullanıma ilk büyük darbeyi yapmıştı.

nda ilk büyük darbe olabilir, ancak son değildi. Bugün kağıt para birimi PayPal, Venmo, Apple Pay ve bir dizi diğer ödeme seçenekleriyle birlikte ikinci darbeyi yiyiyor.

2018 yılında doğan çocukların maaşlarını çok farklı teknolojilerl alacağı ve yepyeni ödeme seçenekleriyle birlikte kağıt paralara birer antika gözüyle bakacağı neredeyse kesin.

Kağıt para birimini çöpe atma yarışında kripto para birimleri ön planda. Blockchain teknolojisi finansal işlemlere çok fazla güvenlik getiriyor ve kripto piyasası şu an dalgalı seyrederken, uzmanlar kağıt paraları unutmaya başladığımızı bile dile getiriyor.

8.Dijital Güvenlik

Günümüzde dijital güvenlik oldukça ciddi bir endişe konusu.

Uzmanlar, güvenlik sistemleri geliştirmeye ve onları sayısallaştırmaya ayak uydurmaya çalışıyor.

Ne yazık ki, bu savunmalar hala büyük ölçüde kırılabilir tip şifreleme yazılımına dayanmaktadır.

2018 yılında doğan çocukların erişkinlere eriştiklerinde, yüksek hızlı kuantum şifreleme teknolojileri sayesinde herhangi bir güvenlik sıkıntısı yaşamayacağını söylemek mümkün.

Siber Saldırı Nedir? Nasıl Korunulur?

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pazar Köşesi (19-25 Şubat 2018)

Emoji Perdede Bu Hafta: Cebimdeki Yabancı Hakkında Bilinmeyenler📱